🚨Uwaga: kończymy działalność w Polsce. 25 kwietnia to ostatni dzień na składanie zamówień! Po tym terminie kontakt z obsługą klienta będzie oczywiście wciąż możliwy.🚨

Mąka 13 produkty

Filtry

Kup mąkę

W tej kategorii produktów przedstawiamy Ci różnego rodzaju mąki. Tak, dobrze słyszeliście - chodzi o niezwykle cenny towar, który niektórzy obywatele gromadzili podczas pandemii. Jednak jako, że nie każdy może używać mąki pszennej - w naszej ofercie mamy wiele mąk alternatywnych: 

A co najlepsze, nie musisz biec do supermarketu, aby znaleźć wszystkie półki wymiecione do czysta. Nasza mąka jest dostarczana do domu klienta. W niedzielę nie będziesz więc odczuwać głodu, lecz zjesz pyszne czekoladowe brownie. Czy już rozgrzewasz piekarnik?

Przepisy z użyciem mąki

Mąka jest podstawowym produktem spożywczym i nieodzownym składnikiem większości diet. 

Bagietka i chleb 

Kto nie kocha zapachu świeżo upieczonej bagietki? W wersji low-carb jest również odpowiednia dla wszystkich, którzy pilnują ilości spożywanych kalorii. Nie można oczywiście zapomnieć o chlebie bananowym, który zyskał popularność najpóźniej podczas światowej pandemii. A tak przy okazji, świetnie smakuje z mąką orzechową! Polane jednym z naszych musów orzechowych, po prostu nie da się ich ominąć... 

Upiecz ciasto 

"Poświęć czas na rzeczy, które naprawdę Cię uszczęśliwiają”. Sądzimy, że w tym powiedzeniu jest trochę prawdy, dlatego musimy na chwilę przenieść Cię do nieba czekoladowych przepisów. Bez względu na to, czy jest to nasze krówkowe ciasto czekoladowe o niskiej zawartości węglowodanów, ciasto czekoladowo-kokosowe z dynią czy brownie ze słodkich ziemniaków - mąki z orzechów lub pseudozbóż wzbogacą Twoje dzieła o orzechowy, pikantny smak. A co powiesz na wegańskie ciasto marchewkowe? A może wolisz wegańskie ciasto z kruszonką ze śliwkami? Jak to dobrze, że jest 7 dni w tygodniu i że nasze mąki przychodzą do Ciebie w opakowaniach o wadze 1 kg. Możesz więc spokojnie spróbować wszystkiego, co właśnie wzbudziło Twój apetyt. 

Desery bez pieczenia

Jak zapewne wiesz, mąka nie zawsze musi służyć do pieczenia - tak samo dobrze smakuje w deserach, które nie wymagają piekarnika. Naszymi faworytami są kuleczki wiśniowe i kuleczki z sernika cytrynowego. Skoro mowa o deserowym niebie - czy wiesz, że guma guar jest doskonałym środkiem wiążącym w wegańskich lodach pistacjowych? Właściwości wiążące gumy guar są naprawdę wyjątkowe. Może być również stosowana do wiązania zimnych składników, dzięki czemu można nawet przygotować własny dżem z kilku owoców, soku z limonki i gumy guar, bez konieczności podgrzewania go lub gotowania!

Wszystkie pytania dotyczące mąki

Chcielibyśmy udzielić Ci wszelkich informacji na temat różnych rodzajów mąki. W przypadku pytań dotyczących konkretnego produktu należy zapoznać się z jego specyfikacją. Jeśli nie znajdziesz tam tego, czego szukasz, skontaktuj się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej lub mediów społecznościowych, a my odpowiemy na wszystkie Twoje pytania.

Co jest szczególnego w mąkach?

Nasze różne rodzaje mąki mają indywidualne zalety. Na przykład nasza organiczna mąka z siemienia lnianego to prawdziwa bomba proteinowa - 32 g białka na 100 g. Ma również wysoką zawartość błonnika (36 g / 100 g) i jest bezglutenowa. I to bez wpływu na jej właściwości podczas gotowania i pieczenia. Nasza organiczna mąka z ciecierzycy to prawdziwy wszechstronny talent: pyszny orzechowo-słodki smak pozostaje nawet w postaci proszku, który uszlachetnia zarówno słodkie, jak i pikantne potrawy. Ale jak już wspomniałam, wszystkie nasze mąki wzbogacają Twoją kuchnię na swój własny, niepowtarzalny sposób. Wystarczy przejrzeć naszą kategorię mąki. Instrukcje dotyczące przygotowania można również często znaleźć w naszych tekstach dotyczących produktów. Na przykład organiczna mąka lniana częściowo odtłuszczona i organiczna złota mąka lniana częściowo odtłuszczona mają dużą zdolność pęcznienia, dlatego podczas pieczenia należy upewnić się, że wypijesz wystarczającą ilość płynu. Natomiast guma guar jest idealnym środkiem wiążącym. Zagęszcza i wiąże każdy preparat. 

Dlaczego nie używać zwykłej mąki?

Pszenica sama w sobie nie jest zła. Istnieją jednak powody, dla których coraz więcej osób sięga po alternatywne produkty z pszenicy. Na przykład zwykła biała mąka pszenna nie zawiera prawie żadnych składników odżywczych, za to dużo węglowodanów i białka glutenu. Z drugiej strony, alternatywne mąki z orzechów lub pseudozboża często przynoszą indywidualne korzyści. Na przykład niektóre z naszych mąk są prawdziwym źródłem białka, inne są bezglutenowe, a jeszcze inne mają wysoką zawartość błonnika. Nie należy zapominać o walorach smakowych; mąki na bazie orzechów wzbogacają kuchnię o pyszny orzechowy smak i zachęcają do eksperymentowania.

O czym należy pamiętać, stosując nasze mąki alternatywne?

Znacie nas już - nie lubimy wrzucać wszystkich do jednego worka. Ponieważ, jak wszyscy wiemy, każdy jest wyjątkowy. Dlatego też należy zapoznać się z tekstem produktu dla każdej z naszych mąk, aby dowiedzieć się, o czym należy pamiętać przy ich stosowaniu. Na przykład w przypadku mąki z ciecierzycy ważne jest, aby nie spożywać jej na surowo, ponieważ ciecierzyca nie została poddana obróbce termicznej, więc w tym stanie może być toksyczna dla organizmu człowieka. Ale nie martw się - po podgrzaniu nasza mąka z ciecierzycy nie jest już toksyczna, a przy okazji bardzo smaczna. 

Środki wiążące dla mąk bezglutenowych

Wiele z naszych produktów alternatywnych dla mąki pszennej nie zawiera glutenu (białka glutenowego). Dzięki temu ciasto jest zwykle zwarte i elastyczne. Dlatego też, jeśli używasz mąki bezglutenowej, zaleca się dodanie do mieszanki mąki substancji wiążącej. Zalecamy stosowanie proporcji ⅔ mąki bezglutenowej i ⅓ skrobi. Tę ostatnią można również w idealnym przypadku zastąpić gumą guar. 

Należy zwrócić uwagę na proporcje przy zastępowaniu mąki pszennej

Jeśli w przepisie użyto mąki pszennej, nie zaleca się zastępowania jej w stosunku 1:1 innym rodzajem mąki. Wiele z naszych mąk ma na przykład wysoką zawartość błonnika, dzięki czemu wchłania więcej płynów niż zwykła mąka pszenna. Na przykład 100 g mąki pszennej można zastąpić około połową (50 g) mąki migdałowej. W przypadku mąki kokosowej często zastępuje się tylko ¼ lub ⅓ mąki pszennej mąką kokosową. Ponadto 100 g mąki pszennej można zastąpić około 75 g mąki z ciecierzycy lub 90 g mąki z siemienia lnianego. Ale po co niepotrzebnie komplikować sobie życie i zamieniać przepisy na te z mąką pszenną, skoro na naszym Blogu Kulinarnym można znaleźć wiele przepisów z mąką kokosową, migdałową lub ziemniaczaną.

Która mąka jest zdrowa?

Najlepszym sposobem na zachowanie zdrowia jest zrównoważona i pełnowartościowa dieta. Nasze mąki z orzechów, nasion i pseudozbóż mogą być świetną odmianą od zwykłej mąki pszennej. Są one szczególnie polecane dla osób wrażliwych na niektóre składniki (np. gluten).

Która mąka zawiera dużo białka?

Szukasz mąki, która jest jednocześnie bombą proteinową? Trafiłeś we właściwe miejsce. Poniższe mąki otrzymują punkty za wysoką zawartość białka: 

 Dzięki temu podjadanie ciastek jest jeszcze przyjemniejsze, prawda?

Czy te mąki są wegańskie?

Oczywiście! Wszystkie nasze mąki są produkowane tylko z jednego składnika. Bez dodatków, bez składników pochodzenia zwierzęcego - w 100 % roślinne.

Czy można zrobić zasmażkę również z mąki alternatywnej do białej? 

Oczywiście powinno to działać również w przypadku innych mąk zawierających skrobię. Jeśli używasz mąki bezglutenowej, takiej jak nasza organiczna mąka kokosowa, warto dodać substancję wiążącą, np. gumę guar. W ten sposób powinna powstać zasmażka.

Czy można również przygotować pierogi z mąki, używając mąki alternatywnej do białej?

Podobnie jak zasmażka, jest ona niezbędna do sklejenia pierogów i klusek z mąki. Zwykle można to osiągnąć, używając mąki zawierającej gluten. Jeśli chcesz użyć do tego celu jednej z naszych mąk bezglutenowych, zaleca się zastosowanie dodatkowego środka wiążącego, np. gumy guar.

Czy macie też mąkę bezglutenową?

Zasadniczo większość naszych mąk jest naturalnie bezglutenowa. Zanieczyszczenie krzyżowe glutenem może jednak często wystąpić podczas procesu napełniania, ponieważ nasze wypełniacze często przetwarzają również żywność zawierającą gluten. Z tego powodu nie wszystkie mąki oznaczamy jako bezglutenowe. Nie musisz się jednak martwić o naszą organiczną mąkę lnianą częściowo odtłuszczoną, organiczną mąkę z ciecierzycy i organiczną mąkę kokosową.

Która z mąk w sklepie KoRo ma najmniej węglowodanów?

Zwycięzcami w tej kategorii są: 

Jak należy przechowywać mąkę?

Najlepiej jest przechowywać mąkę w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu. Doskonale nadają się do tego nasze słoiki Ball Mason. Nie tylko ładnie wyglądają, ale także zapewniają hermetyczność.