🔔 Kto pierwszy, ten lepszy - 10% na wszystkie kalendarze adwentowe*: ADVENT_SHOP 🔔

Wy pytacie - nasz dyrektor generalny Piran odpowiada

Zrównoważony rozwój w KoRo

 Czy KoRo jest rzeczywiście zrównoważoną firmą?

Dlaczego używacie opakowań z tworzyw sztucznych? 
Co KoRo robi dla lepszego świata?
Dlaczego nie wszystkie produkty KoRo są organiczne?

Zapytaliśmy Was, co najbardziej interesuje Was w kwestii zrównoważonego rozwoju w KoRo - a następnie poddaliśmy próbie naszego CEO Pirana. Tutaj odpowiada on na wszystkie pytania, które tak bardzo Was nurtują. Zacznijmy od najważniejszych celów, do których zawsze dążymy w naszej pracy:

W KoRo chcemy...

Zredukować ilość odpadów opakowaniowych

Nasze duże opakowania są częścią naszej tożsamości. Nie tylko ułatwiają one handel i zapewniają zadowolenie klientów przez długi czas, ale także oszczędzają wiele odpadów opakowaniowych w porównaniu z tradycyjnymi rozmiarami opakowań.

 Inteligentnych łańcuchów dostaw

Sądzimy, że produkty często mają zbyt wiele przystanków na drodze od miejsca pochodzenia di użytkownika. Dlatego pomijamy etapy łańcucha dostaw naszych produktów.

Oszczędzać żywność

Marnowanie żywności to prawdziwy grzech ekologiczny. W KoRo chcemy coś z tym zrobić i w ten sposób ocalić dobre jedzenie przed wyrzuceniem. A Ty możesz w ten sposób cieszyć się niższymi cenami i najlepszym smakiem.

Wasze pytania na temat dostawców/producentów:

Piran: Wiemy, że jesteście bardzo zainteresowani pochodzeniem naszych produktów i że najlepiej byłoby, gdyby było ono zawsze podane na produktach. Fakt, że tak się jeszcze nie stało, wynika z procesu wewnętrznego. Kraje pochodzenia naszych produktów zmieniają się regularnie, w zależności od tego, gdzie nasi dostawcy zaopatrują się w produkty. Zmiana etykiet nie jest tak łatwa i tak elastyczna. Jednak już teraz pracujemy nad tym, aby w przyszłości na etykietach umieszczać informacje o pochodzeniu naszych produktów. W tym celu na początku 2022 roku chcemy przejść na nowe oprogramowanie, które umożliwi elastyczną zmianę tych informacji. Na naszej stronie internetowej można sprawdzić wszystkie informacje na temat pochodzenia i certyfikacji ekologicznej produktów.

Piran: Istnieją różni dostawcy z różnymi certyfikatami, my sami posiadamy certyfikat IFS (International Featured Standard). Współpracujemy przede wszystkim z dostawcami, którzy spełniają standard GFSI (Global Food Safety Initiative), ponieważ jest on równoważny z IFS. W wyjątkowych przypadkach współpracujemy jednak również z partnerami, którzy nie podlegają standardowi GFSI. Ze względu na naszą certyfikację, jesteśmy zobowiązani w takich przypadkach do niezależnej kontroli rolników nieposiadających takiego certyfikatu. W tym celu dostawcy muszą przedstawić koncepcję HACCP (analiza zagrożeń i krytycznych punktów kontroli), a my dodatkowo przeprowadzamy również analizę ryzyka. W koncepcji HACCP dostawcy przedstawiają swoją ocenę ryzyka oraz działania, które podejmują w celu jego zmniejszenia. Przykładowo, ryzykiem może być odprysk szkła podczas napełniania produktów do szklanych pojemników. Analiza ryzyka z naszej strony może obejmować np. inspekcje lub badania laboratoryjne bezpośrednio w gospodarstwach. Tylko w tym roku przeprowadziliśmy 17 analiz laboratoryjnych.

Piran: Ogólnie rzecz biorąc, pytamy wszystkich potencjalnych dostawców, czy oni sami i ich poddostawcy spełniają minimalne i podstawowe standardy pracy MOP (Międzynarodowej Organizacji Pracy). Opieramy się przy tym przede wszystkim na zaufaniu i uczciwości. Nie możemy zagwarantować, że informacje przekazane nam przez dostawcę są w 100% poprawne. Firma certyfikująca GFSI jest odpowiedzialna za sprawdzenie zgodności z wytycznymi certyfikacji. Niektóre produkty musimy kupować od importerów, ponieważ nie jesteśmy w stanie nabyć wystarczających ilości bezpośrednio od producentów. W takich przypadkach importerzy posiadają wszystkie niezbędne certyfikaty, ale nie mamy 100% wglądu w ich łańcuchy dostaw. Aby temu zapobiec w przyszłości, szukamy jeszcze bardziej bezpośrednich kanałów dostaw i jako firma chcemy jeszcze bardziej zagłębiać się w pochodzenie towarów, aby uzyskać więcej informacji o warunkach upraw na miejscu. Jednym z przykładów jest nieprzejrzysty łańcuch dostaw orzechów nerkowca. Rynek jest zdominowany przez kilka bardzo dużych firm zajmujących się przetwarzaniem nerkowców (przetwórców) z Wietnamu, którzy kupują i rozdrabniają surowe nerkowce po bardzo niskich cenach z Afryki. Eksporterzy nie są otwarci na temat dokładnego procesu, w jaki sposób surowy nerkowiec jest rozbijany. Od pewnego czasu przyglądamy się alternatywnym łańcuchom dostaw i pracujemy nad pozyskiwaniem organicznych nerkowców z projektów realizowanych w Afryce. Wymaga to dużej wiedzy i cierpliwości. Te orzechy nerkowca będą jednak znacznie droższe ze względu na ich organiczną jakość i ominięcie dużych przetwórców. W przyszłości chcemy oferować w naszym sklepie obie opcje (organiczną bezpośrednio importowaną z Afryki oraz nieorganiczną importowaną z Wietnamu), ponieważ uważamy, że każdy powinien mieć dostęp do wysokiej jakości żywności. W końcu produkty nie różnią się w kwestii jakości.

Piran: Chcemy zaoferować Wam szeroką gamę produktów i dlatego importujemy również towary o dłuższych drogach transportu. Nasz asortyment zależy również w dużej mierze od zapotrzebowania - chcemy zaoferować Wam to czego oczekujecie. Dlatego zachowania zakupowe naszych klientów mają znaczący wpływ na nasz asortyment. Jednak staramy się również oferować alternatywy z krótkimi drogami transportu. Czy jest to możliwe, zależy od produktu i jego dostawcy. Dla nas jakość i dobry smak są na pierwszym miejscu. Aby to zagwarantować, musimy czasami uciekać się do importu z odległych krajów. Istnieją również produkty, które po prostu nie mogą być uprawiane w UE, takie jak mango czy orzechy kokosowe. Ale jak Wiecie, zależy nam na krótkich łańcuchach dostaw, które upraszczają handel, a tym samym oszczędzają drogi i koszty transportu. Przykładowo, kupujemy nasze produkty bezpośrednio od dostawców i tam je pakujemy, tak aby produkt dotarł bezpośrednio do naszego magazynu.

Wasze pytania dotyczące naszych opakowań:

Piran: Naszym priorytetem jest, aby produkty bezpiecznie dotarły do Twojego domu. Opakowanie musi dobrze chronić żywność; w żargonie nazywa się to "optymalną zdolnością barierową". W przeciwnym razie produkt będzie się szybciej psuł, a w najgorszym wypadku trzeba będzie go wyrzucić. Badanie z 2020 roku wykazało, że opakowania często przyczyniają się do ograniczenia marnotrawstwa żywności dzięki swojej funkcji ochronnej. Jeśli tak jest, "korzyść dla środowiska" wynikająca z uniknięcia odpadów jest zwykle 5 do 10 razy wyższa niż "koszt dla środowiska" opakowania. Dlatego naszym celem jest optymalizacja naszych opakowań w celu zapewnienia maksymalnego bezpieczeństwa żywności i wydłużenia minimalnego okresu trwałości. W wielu przypadkach tylko opakowania z tworzyw sztucznych spełniają ten wymóg. Na przykład orzechy są bardzo tłuste i w krótkim czasie mogą zatłuścić i uszkodzić papierowe opakowania. Wbrew swojej złej reputacji, plastik niekoniecznie jest najmniej ekologiczną opcją. W rzeczywistości plastik staje się zagrożeniem dopiero po przedostaniu się do środowiska. 90% naszych produktów jest zużywanych w domu i w związku z tym trafia do odpadów domowych, co oznacza, że można je później poddać recyklingowi. W tym przypadku opakowania wykonane z połączenia papieru i aluminium byłyby znacznie trudniejsze do recyklingu, ponieważ są to materiały kompozytowe. Jak widać, jest to bardzo złożone zagadnienie, w którym musimy dokładnie przyjrzeć się wszystkim okolicznościom, aby znaleźć optymalne rozwiązanie. W każdym razie możesz być pewny, że używamy możliwie jak najmniej materiałów opakowaniowych, choćby ze względu na koszty.

Piran: Nasze opakowania nie nadają się ani do recyklingu, ani do kompostowania. Jako przedsiębiorstwo z branży spożywczej podlegamy, jak można sobie wyobrazić, surowym wytycznym dotyczącym higieny i bezpieczeństwa opakowań. Nie możemy łatwo wykorzystać odpadów z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu do produkcji opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Mamy jednak również świadomość, że możemy bliżej przyjrzeć się tematowi recyklingu tworzyw sztucznych i chcemy się na tym skupić w przyszłości.

Piran: Aby nasze opakowania spełniały wysokie wymagania w zakresie bezpieczeństwa żywności, musimy pracować na stabilnych materiałach. Elastyczność dla transportu oszczędzającego miejsce i sztywność dla ochrony produktu muszą być w równym stopniu zapewnione, aby zagwarantować długowieczność naszych opakowań. Aby to osiągnąć, stosujemy kombinację tworzyw PE i PET, szczególnie w naszych workach stojących. Zasadniczo tylko monoplasty mogą być w 100% poddawane recyklingowi. Tworzywo kompozytowe ze względu na swoje właściwości może być jedynie "downcyclingowane" - oznacza to, że ponowne przetworzenie nie odpowiada pierwotnej jakości i następuje dewaluacja (na przykład, wykonywane są z niego podłogi sportowe na place zabaw lub hale sportowe).

Piran: Odpowiedź na to pytanie nie jest taka łatwa, jeśli nie niemożliwa. ponieważ pojęcie zrównoważonego rozwoju nie jest jednolicie zdefiniowane. Jakie wymagania musi spełniać opakowanie zgodne z zasadami zrównoważonego rozwoju? Ważnym aspektem w kwestii opakowań ekologicznych jest to, że materiały kompozytowe (np. kompozyty papieru i aluminium lub papieru i plastiku, takie jak Tetrapacks) są bardzo trudne do recyklingu, ponieważ materiały są ze sobą połączone. Opakowania wykonane z monomateriałów są zawsze łatwiejsze do recyklingu. Przy ocenie trwałości opakowania najistotniejszymi czynnikami są produkt, który zawiera, oraz okres użytkowania opakowania po transporcie. Oczywiste jest, że każde opakowanie ma swoje indywidualne optimum. Chociaż papier łatwo poddaje się recyklingowi, zazwyczaj nie jest wystarczająco gęsty i stabilny dla żywności. Z drugiej strony opakowania takie jak plastik są bardzo lekkie i oszczędzają koszty transportu. Szkło wiąże się z większymi kosztami transportu niż plastik czy papier, ale i tak wypada lepiej pod względem bilansu ekologicznego, przy dłuższym użytkowaniu (mówimy o szkle, które jest poddawane recyklingowi do 30 razy). Produkcja puszek aluminiowych wymaga bardzo dużych nakładów energii, ale możliwości recyklingu aluminium są lepsze. Nie ma więc ostatecznej i nadrzędnej odpowiedzi na pytanie o najbardziej zrównoważone opakowanie. O wiele ważniejsze jest rozważenie możliwych opakowań dla każdego produktu i podejmowanie indywidualnych decyzji, biorąc pod uwagę wszystkie istotne czynniki (w tym zachowanie jakości, bezpieczeństwo żywności, koszty i zrównoważony rozwój).

Piran: Życie w sposób zrównoważony nie musi oznaczać życia bez plastiku. Plastik jest stabilnym, lekkim materiałem i dobrze nadaje się do transportowania żywności z punktu A do punktu B bez utraty jakości - o ile prawdopodobieństwo, że trafi ona do środowiska, jest bardzo niskie. Bezpieczeństwo żywności naszych produktów jest dla nas priorytetem. Nie możemy pakować naszych orzechów i suszonych owoców wyłącznie w papier, ponieważ są one bardzo tłuste i opakowanie mogłoby łatwo ulec uszkodzeniu. Uszkodzone opakowanie umożliwia bakteriom chorobotwórczym, przedostanie się do żywności, co wpływa na szybsze psucie się produktów i tym samym ryzyko wyrzucana większej ilości żywności. Opakowania z tworzyw sztucznych, które trafiają do zwykłego systemu odpadów i mogą być poddane recyklingowi, mogą być również skutecznym środkiem przeciwko marnowaniu żywności. Chcemy, aby nasze produkty dotarły do Twojego domu bezpieczne, zdrowe i świeże. Dopóki możemy to zagwarantować tylko w opakowaniach plastikowych, nie możemy się obejść bez plastiku.

Piran: Wiemy, że podejmujecie pewne ryzyko kupując u nas produkty w opakowaniach zbiorczych, co do których nie wiedzą jeszcze czy przypadną Wam one do gustu. Dlatego też oferujemy wybór naszych produktów również w małych formatach. Nie jesteśmy dogmatyczni w kwestii wielkości naszych opakowań i chcemy zapewnić Ci dostęp do naszych produktów nawet jeśli nie chcesz kupować opakowań zbiorczych. Nasze indywidualnie pakowane przekąski są przeznaczone dla osób będących w ciągłym ruchu. Możesz łatwo zabrać je ze sobą i cieszyć się nimi gdziekolwiek jesteś. Bierzemy sobie do serca opinie naszej społeczności na temat naszych indywidualnie pakowanych kulek mocy i "wątpliwej" dodatkowej miseczki. Dlatego też próbowaliśmy już pakować nasze kulki bez niej, ale otrzymaliśmy wiele skarg na zgniecione produkty, wyciekający olej i wiele innych. Pracujemy już nad lepszym rozwiązaniem, które pozwoli nam pakować kulki mocy z mniejszą ilością odpadów. Przy okazji, miseczki są już wykonane z biodegradowalnej (nadającej się do kompostowania) bagassy. Jest to pozostałość po wyciskaniu trzciny cukrowej.

Wasze pytania dotyczące naszych produktów:

Piran: Nie, współpracujemy w sumie z ok. 200 dostawcami w Niemczech, Europie i poza nią. To, skąd pochodzą produkty lub gdzie zostały wyprodukowane, można sprawdzić w informacjach o produkcie na naszej stronie internetowej.

Piran: Kraje produkujące różnią się w zależności od produktu. Pozyskujemy produkty z całego świata i ostatecznie kupujemy tam, gdzie znajdujemy najlepszą jakość. Dokładne dane dotyczące pochodzenia i produkcji można znaleźć na stronie danego produktu.

Piran: Nie. Nawet jeśli duża część naszych produktów jest już uprawiana ekologicznie lub posiada certyfikat ekologiczny, to część naszego portfolio nie jest organiczna. Na naszej stronie internetowej możesz sprawdzić, które produkty posiadają specjalny certyfikat ekologiczny, wpisując słowo "ekologiczny" w polu wyszukiwania lub klikając na jedną z zakładek, np. "śniadanie", a następnie wyszukując "ekologiczny" we właściwościach. W ten sposób zobaczysz wszystkie produkty organiczne w tej kategorii.

Piran: Głównym powodem jest po prostu smak: testowaliśmy zarówno orzechy konwencjonalne, jak i organiczne pod kątem musów orzechowych, które oferujemy w jakości konwencjonalnej. Bardziej przekonał nas smak produktów konwencjonalnych. Na przykład w przypadku migdałów, konwencjonalne migdały mają znacznie łagodniejszy smak, ponieważ obszar ich uprawy znajduje się poza Europą. Na europejskich obszarach upraw (Włochy, Portugalia, Hiszpania) większy jest udział migdałów gorzkich, które odpowiadają za gorzki smak ze względu na zawarte w nich śladowe ilości kwasu pruskiego. Kolejnym powodem, dla którego nie oferujemy naszych musów orzechowych w jakości organicznej, jest znaczna różnica w cenie. Tak długo, jak możemy pozostać konkurencyjni z produktami w jakości ekologicznej, oferujemy je. Nie jesteśmy firmą, która oferuje wyłącznie produkty organiczne i chcemy oferować wysokiej jakości żywność na każdą kieszeń - dlatego w przypadku niektórych produktów wybieramy konwencjonalną, a więc tańszą opcję.


Obecnie około 65% naszych produktów kupujemy bezpośrednio od producentów lub wytwórców. W pozostałych 35% współpracujemy z importerami i hurtowniami.

Piran: Im mniejsze są zakupione ilości, tym bardziej prawdopodobne jest, że będziemy musieli korzystać z usług hurtowników lub importerów, ponieważ nie jesteśmy jeszcze na tyle dużym przedsiębiorstwem, aby zawsze zaopatrywać się bezpośrednio w kraju pochodzenia lub u producentów. Importerzy, na przykład, łączą ilości i umożliwiają w ten sposób efektywny transport z kraju pochodzenia, co ostatecznie oszczędza emisje związane z logistyką. Kupując produkty od hurtowników, pomijamy etap drukowania i projektowania opakowań, co również pozwala zaoszczędzić koszty, odległości transportowe i odpady opakowaniowe. Jednak już teraz zaopatrujemy się bezpośrednio w niektóre z naszych produktów, na przykład w mango od prywatnych rolników z Burkina Faso. Odsetek produktów, które kupujemy bezpośrednio od producentów lub wytwórców, rośnie z każdym rokiem wraz z naszą wielkością i ilością zakupów, a co za tym idzie - z naszą przejrzystością w łańcuchach dostaw. Naszym deklarowanym celem jest pionizacja wszystkich produktów do miejsca ich pochodzenia, a tym samym stworzenie maksymalnej przejrzystości.

Piran: Wiemy, że wielu potencjalnych klientów niechętnie zamawia przez Internet duże opakowania bez możliwości wcześniejszego przetestowania produktów. Dlatego chcieliśmy stworzyć możliwość poznania KoRo offline (często w mniejszych formatach) w sklepach detalicznych. Bardzo dobrze nadają się do tego mniejsze opakowania i przekąski, jak również nasze własne kreacje, takie jak krem daktylowo-orzechowy. W ten sposób nasi klienci mogą najpierw wypróbować, czym jest KoRo w małym formacie, zanim zamówią duże opakowania online. I to może być czasem bardziej zrównoważona alternatywa. Zanim choć jeden krem daktylowo-orzechowy trafi do Twojego domu, dostarczamy słoiki na dużych tacach do miejsca, w którym i tak robisz zakupy. Mniej tras dostaw oznacza mniejszą emisję CO2 szkodliwego dla klimatu.


Przetłumaczono z www.DeepL.com/Translator (wersja darmowa)

Piran: Nie chcemy nikomu mówić, co ma kupować ani jak się odżywiać. Dlatego w naszym asortymencie znajduje się szeroka gama produktów wegańskich, ale także niewegańskich. Naszym celem jest oferowanie produktów wysokiej jakości po uczciwych cenach.

Piran: W 2021 roku zaoszczędziliśmy 30-50 ton plastiku dzięki zastosowaniu opakowań zbiorczych i pominięciu etapów handlu w porównaniu z detalicznym. W roku 2022 planujemy zaoszczędzić ponad 100 ton plastiku. Skracając drogi transportu i omijając etapy handlowe dla większości naszych produktów, generujemy niższą emisję CO₂. Materiał wypełniający nasze opakowania jest wykonany z materiałów pochodzących z recyklingu, a my stale analizujemy alternatywne opcje opakowań dla naszych produktów. Oferujemy prawie wyłącznie wegetariański/wegański asortyment i od 2022 roku wyposażymy w nasze produkty pierwsze nieopakowane stacje u poszczególnych partnerów detalicznych. Jednak nie chcemy być sprzedawcą detalicznym, który działa zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Chcemy, aby nasze produkty były dostępne dla wielu konsumentów po uczciwych cenach i jesteśmy przekonani, że sprzedaż wielu produktów z niewielkim aspektem zrównoważonego rozwoju może mieć również zrównoważony wpływ. Dla nas bardziej zrównoważony rozwój oznacza przede wszystkim stworzenie radykalnej przejrzystości w naszych działaniach i otwarte komunikowanie wewnętrznych decyzji. Jednak zawsze jesteśmy otwarci na krytykę, pomysły i uwagi i chcemy w tym roku wspólnie z wszystkimi pracownikami wypracować nową wizję KoRo.