🚨Sklep internetowy KoRo Polska został zamknięty na stałe. Kontakt z obsługą klienta jest nadal możliwy za pośrednictwem formularza kontaktowego.🚨
🗓 28.04.2020 👤 Caroline Loße

Różne rodzaje octu

Porównanie octu jabłkowego, brandy, ziołowego i balsamicznego można znaleźć w tym artykule!

Różne rodzaje octu

Każdy zna ocet, ale jeśli chodzi o to, jak się go wytwarza i czym różnią się poszczególne rodzaje, wiedza zazwyczaj na tym się kończy. W tym artykule dowiesz się więcej o produkcji i szczególnych cechach różnych rodzajów octu.

Jak właściwie powstaje ocet

Zasadniczo istnieją dwa różne rodzaje octu. Rozróżnia się octy fermentowane i octy smakowe. Octy smakowe powstają po zmieszaniu gotowego octu z moszczem, przecierem owocowym lub aromatami. Natomiast octy fermentowane produkowane są bezpośrednio w procesie fermentacji. Na przykład ocet jabłkowy powstaje w wyniku bezpośredniej fermentacji dojrzałych jabłek.


Jakie odmiany są dostępne

Istnieje wiele różnych rodzajów octu, w tym ocet owocowy, ocet winny, ocet warzywny, ocet brandy, ocet zbożowy, ocet ryżowy i ocet balsamiczny. Octy owocowe są oparte na owocach, mają niską zawartość kwasu octowego i są nieco łagodniejsze w smaku. Ponieważ niektóre owoce, takie jak maliny lub jabłka, są bardziej odpowiednie niż inne owoce, octy te są często używane jako baza i aromatyzowane innymi owocami lub ziołami. Jednym z takich wariantów jest na przykład ocet ziołowy.

Octy winne są również wytwarzane z owoców, a mianowicie winogron, ale mają bardziej intensywny smak, ponieważ wino ma wyższą zawartość alkoholu. Z drugiej strony ocet brandy ma bardzo niewiele własnych smaków, ale ma charakterystyczną kwasowość. Dzięki temu idealnie nadaje się do marynowania. Inną specjalnością wśród octów jest ocet balsamiczny, który również wykorzystuje winogrona, które są najpierw gotowane do zagęszczonego moszczu, a następnie fermentowane do alkoholu, a następnie octu.

Zastosowanie

Jak pokazuje już duża liczba odmian octu, istnieje również szeroki zakres możliwych zastosowań. Octy są nie tylko idealne do przyprawiania sałatek, ale także służą jako idealny składnik wegańskich przepisów jako substytut jajek w wypiekach. Tutaj można znaleźć na przykład przepis na wegańskie ciasto czekoladowe z octem jabłkowym lub wilgotne ciasto marchewkowe.

Pasujące produkty