Składniki
- Mąka: 140 g
- Kakao w proszku, mocno odtłuszczone: 20 g
- łyżeczka proszku do pieczenia: 1/2 łyżeczki
- łyżeczka sody oczyszczonej: 1/2 łyżeczki
- sól: 1 szczypta
- pokruszone siemię lniane: 1 łyżka
- Cukier kokosowy: 100 g
- Napój owsiany: 80 ml
- Jogurt kokosowy: 60 g
- Olej kokosowy: 30 g
- Wanilia Bourbon w proszku: 1 łyżeczka
- Polewa:
- Organiczny olej kokosowy: 1 szt.
- Krople czekoladowe z ksylitolem: 75 g
- Polewy:
- Prażonewiórki kokosowe
- wiórki kakaowe
- Masło orzechowe
Przygotowanie
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (górna i dolna grzałka) i nasmaruj blachę do pączków olejem kokosowym.
Krok 2
Najpierw przygotuj jajko lniane, mieszając jedną łyżkę rozdrobnionego siemienia lnianego z trzema łyżkami ciepłej wody.
Krok 3
W misce wymieszaj cukier kokosowy, jogurt kokosowy, olej kokosowy i wanilię w proszku.
Krok 4
W innej misce wymieszaj mąkę, kakao w proszku, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
Krok 5
Wymieszaj mokre składniki z suchymi, dodaj jajko lniane i dobrze wymieszaj - ciasto będzie bardzo gęste.
Krok 6
Wlej ciasto do wgłębień na pączki i piecz w piekarniku przez 10 minut.
Krok 7
Pozostaw pączki do ostygnięcia i przygotuj polewę, roztapiając krople czekolady wraz z olejem kokosowym w kąpieli wodnej.
Krok 8
Zanurz wierzch pączków w polewie i udekoruj wybranymi dodatkami.