Składniki
- Orzechy laskowe, surowe lub prażone: 150 g
- Masło z orzechów laskowych lub migdałów: 60 g
- Kakao w proszku: 2 łyżki
- Syrop klonowy lub daktylowy: 70 g
- Roztopionyolej kokosowy: 2 ,5 łyżki stołowej
- Wanilia w prosz ku lub ekstrakt: 0, 5 łyżeczki
- Mielonafasola tonka(opcjonalnie): 0 , 5 łyżeczki
- Kardamon (opcjonalnie): 0 , 25 łyżeczki
- Sól: 1 szczypta
- Posiekane orzechy laskowe: 30 g
- Wiórki kakaowe: 1,5 łyżki
- Kakao w proszku: 25 g
- Masło kakaowe: 25 g
- Syrop klonowy: 1 , 5 łyżeczki
- Ekstraktwaniliowy: 0, 25 łyżeczki
- Sól: 1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Grubo posiekaj orzechy laskowe w robocie kuchennym, wyjmij ok. 30 g (18-20 kawałków) i odłóż na bok do panierki. Resztę orzechów laskowych zmielić na gruboziarnistą mąkę.
Krok 2
Dodać kakao w proszku, syrop klonowy, masło orzechowe, olej kokosowy, wanilię i przyprawy, a następnie zmiksować w robocie kuchennym na jednolitą masę. Mieszanka powinna trzymać się razem.
Krok 3
Uformuj dłońmi 18-20 kulek i wypełnij każdą kulkę całym orzechem laskowym.
Krok 4
Następnie obtocz orzechy w mieszance posypki czekoladowej/wiórek kakaowych i posiekanych orzechów laskowych.
Krok 5
Umieść kulki w lodówce, aby stwardniały.
Krok 6
W międzyczasie rozpuść masło kakaowe w kąpieli wodnej. Wymieszaj z proszkiem kakaowym i wyrób na jednolitą masę. W razie potrzeby wymieszać małą trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dodaj wanilię i sól i dobrze wymieszaj. Otrzymasz teraz ciemną czekoladę o zawartości kakao około 100%.
Krok 7
Dodaj syrop do smaku. 1 łyżeczka = ok. 85% zawartości kakao, 1,5 łyżeczki = ok. 75% zawartości kakao, 2 łyżeczki = ok. 60% zawartości kakao.
Krok 8
Zanurz kulki w płynnej czekoladzie i włóż je z powrotem do lodówki. Pozostaw do stwardnienia na co najmniej 1-2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Krok 9
Przechowywać w lodówce do czasu, aż będą gotowe do spożycia i delektować się nimi w temperaturze pokojowej, aby smaki naprawdę się uwydatniły.