🚨Sklep internetowy KoRo Polska został zamknięty na stałe. Kontakt z obsługą klienta jest nadal możliwy za pośrednictwem formularza kontaktowego.🚨
🗓 21.12.2020 👤 Melli

Pyszne kulki czekoladowe z orzechami laskowymi

Te małe kulki mogą przypominać ci inne smaczne przekąski, ale możesz być pewien, że możesz je zjeść z czystym sumieniem.

Pyszne kulki czekoladowe z orzechami laskowymi

Składniki

Porcje: - + Dla czekoladowej skorupy:

Przygotowanie

Krok 1

Grubo posiekaj orzechy laskowe w robocie kuchennym, wyjmij ok. 30 g (18-20 kawałków) i odłóż na bok do panierki. Resztę orzechów laskowych zmielić na gruboziarnistą mąkę.

Krok 2

Dodać kakao w proszku, syrop klonowy, masło orzechowe, olej kokosowy, wanilię i przyprawy, a następnie zmiksować w robocie kuchennym na jednolitą masę. Mieszanka powinna trzymać się razem.

Krok 3

Uformuj dłońmi 18-20 kulek i wypełnij każdą kulkę całym orzechem laskowym.

Krok 4

Następnie obtocz orzechy w mieszance posypki czekoladowej/wiórek kakaowych i posiekanych orzechów laskowych.

Krok 5

Umieść kulki w lodówce, aby stwardniały.

Krok 6

W międzyczasie rozpuść masło kakaowe w kąpieli wodnej. Wymieszaj z proszkiem kakaowym i wyrób na jednolitą masę. W razie potrzeby wymieszać małą trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dodaj wanilię i sól i dobrze wymieszaj. Otrzymasz teraz ciemną czekoladę o zawartości kakao około 100%.

Krok 7

Dodaj syrop do smaku. 1 łyżeczka = ok. 85% zawartości kakao, 1,5 łyżeczki = ok. 75% zawartości kakao, 2 łyżeczki = ok. 60% zawartości kakao.

Krok 8

Zanurz kulki w płynnej czekoladzie i włóż je z powrotem do lodówki. Pozostaw do stwardnienia na co najmniej 1-2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Krok 9

Przechowywać w lodówce do czasu, aż będą gotowe do spożycia i delektować się nimi w temperaturze pokojowej, aby smaki naprawdę się uwydatniły.