Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu jest ten podstawowy przepis z nasionami chia.
-
Krok 1/6
Umieść nasiona chia i wodę w szklance i mieszaj przez 30 sekund. Upewnij się, że nie tworzą się grudki.
-
Krok 2/6
Teraz możesz dodać cynamon, wanilię w proszku i słodzik. Ponownie wszystko dobrze wymieszaj.
-
Krok 3/6
Po 10 minutach parzenia można dodać napój roślinny. Wszystko dobrze wymieszaj i umieść dobrze zamknięty słoik w lodówce. Ważne jest, aby w szklance nie tworzyły się grudki. Dlatego mieszaj raz za często, a nie za mało.
-
Krok 4/6
Nasiona chia powinny odpoczywać w lodówce przez co najmniej 3 godziny. Najlepiej jest przygotować pudding chia poprzedniego dnia, wtedy będzie miał idealną konsystencję następnego dnia i będzie przyjemnie zimny.
-
Krok 5/6
Dodaj 3-4 łyżki płatków owsianych (+60 g napoju roślinnego) lub trochę więcej polewy. Jeśli pudding chia jest zbyt twardy, dodaj więcej napoju roślinnego. Pudding chia powinien mieć konsystencję budyniu i nie powinien być zbyt twardy.
-
Krok 6/6
Podgrzej 150 g mrożonych jagód w garnku i zalej puddingiem chia. Dodaj trochę banana do jagód, aby były słodkie. Możesz również użyć miodu lub innego cukru, który masz w domu.
Co inni mówią o Podstawowy przepis na pudding chia