Składniki
- dojrzałe banany: 3 sztuki
- Siemię lniane: 1 łyżka
- Woda: 3 łyżki
- Płatki owsiane / mąka owsiana: 250 g
- Orzechynerkowca: 150 g
- Proszek do pieczenia: 3 łyżki
- Sól: 1 szczypta
- Cynamon: 1 szczypta
- Mleko roślinne: 150 ml
- Syrop klonowy: 75 ml
- Olej kokosowy: 1 łyżka
- Orzechy: 1 garść
- Banan: 1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wymieszaj siemię lniane z wodą i odstaw na bok.
Krok 2
Zmiel płatki owsiane i orzechy nerkowca w blenderze. Wymieszaj wszystkie suche składniki razem.
Krok 3
Teraz dodaj banany i wszystkie płynne składniki do blendera i zmiksuj.
Krok 4
Następnie wymieszaj obie mieszanki, aby uzyskać gładkie ciasto i dodaj jajko lniane.
Krok 5
Wlej ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia bochenków, umieść na wierzchu kilka orzechów i kolejnego banana i piecz przez ok. 45 minut.
Krok 6
Ten zdrowy, bezcukrowy chlebek bananowy jest również idealny na śniadanie z masłem orzechowym, dżemem lub po prostu sam.