Pory rzadko zajmują centralne miejsce w przepisach, ale to się wkrótce zmieni! Dzięki temu przepisowi por zmieni się z pomocnika w gwiazdę kuchni!
-
Krok 1/5
Odetnij ok. 5-10 cm ciemnozielonej górnej części pora. Przekrój pory na pół i dokładnie umyj wszystkie warstwy. Przekrój szalotki na pół i pokrój w cienkie półpierścienie.
-
Krok 2/5
Najpierw usmaż szalotki na oliwie z oliwek, odłóż je na bok, a następnie usmaż pora z obu stron, aby był lekko zwęglony.
-
Krok 3/5
Wymieszaj wszystkie płynne składniki na patelni i umieść w marynacie połówki pora i podsmażone szalotki. Wlej wodę na patelnię, tak aby wszystkie składniki były pokryte płynem. Doprowadź płyn do wrzenia i gotuj wszystko na wolnym ogniu, aż płyn się zredukuje i powstanie sos.
-
Krok 4/5
Aby przygotować bitą fetę, umieść wszystkie składniki w blenderze i miksuj do uzyskania kremowej konsystencji.
-
Krok 5/5
Rozłóż krem z fety na talerzu i posyp marynowanym porem. Wskazówka KoRo: Smakuje wyśmienicie z chrupiącym chlebem na zakwasie.
Co inni mówią o Ubita feta z marynowanym porem