Zanurzyć czy wykąpać? Ty decydujesz. Nic nie pasuje lepiej do sushi, edamame lub tej sałatki z makaronem soba niż nasz nowy organiczny sos sezamowy.
-
Krok 1/7
Dokładnie osusz tofu ręcznikiem kuchennym lub rolką kuchenną. Wymieszać wszystkie składniki marynaty.
-
Krok 2/7
Pokrój tofu na ćwiartki, aby uzyskać cztery równe plastry. Przekrój je ponownie na pół po przekątnej i wymieszaj równomiernie z marynatą.
-
Krok 3/7
Przygotuj galaretkę chia z wody i nasion chia (wymieszaj i odstaw na ok. 5 minut).
-
Krok 4/7
Zamarynowane tofu obtoczyć w mące, następnie pokryć ze wszystkich stron galaretką chia, a na koniec "zanurzyć" w ziarnach sezamu.
-
Krok 5/7
Obficie pokryć dno patelni neutralnym olejem i smażyć grubo pokryte kawałki tofu przez ok. 5 minut ze wszystkich stron na średnim ogniu na złoty kolor.
-
Krok 6/7
Ugotuj makaron soba zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
-
Krok 7/7
Podawać makaron z edamame i ogórkiem. Posypać kolendrą, dymką, chili i kawałkami tofu oraz skropić sosem sezamowym.
Co inni mówią o Sałatka sezamowa z sezamowym tofu