Słodki i dojrzały jackfruit jest od dawna używany w krajach, z których pochodzi, jako owocowy deser lub spożywany w formie pieczonej jako chipsy. Aby móc używać go jako substytutu mięsa, owoce muszą być zbierane, gdy są niedojrzałe. Neutralny smak miąższu owocu można wspaniale doprawić za pomocą przypraw lub marynat.
-
Krok 1/7
Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie paski.
-
Krok 2/7
Umieść paski ziemniaków w misce i dopraw oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
-
Krok 3/7
Rozłóż paski ziemniaków na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku w temperaturze 220°C przez około 30 minut.
-
Krok 4/7
Rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek na średnim ogniu i pokrój cebulę w kostkę.
-
Krok 5/7
Dodaj jackfruit, sól, pieprz, paprykę w proszku i wodę i smaż przez około 10 minut.
-
Krok 6/7
Wyjmij paski ziemniaków z piekarnika, rozłóż na nich jackfruit i ser i piecz w piekarniku przez kolejne 10 minut.
-
Krok 7/7
Następnie podawaj.
Co inni mówią o Paski ziemniaczane z jackfruitem