🚨Sklep internetowy KoRo Polska został zamknięty na stałe. Kontakt z obsługą klienta jest nadal możliwy za pośrednictwem formularza kontaktowego.🚨
(0)

Owocowa słodycz w słoiku: domowy dżem z dzikich jagód Automatisch übersetzt

Łatwy 17 listopada 2023
Czas przygotowania:
20 Min.
Czas przygotowania:
3 Min.

Chcesz zamienić świeże dzikie jagody w pyszny dżem? Oto nasz przepis na magię dzikich jagód dla wszystkich profesjonalnych łakomczuchów! Smakuje wyśmienicie na świeżym chlebie lub jako dodatek do naleśników, owsianki i deserów. Smacznego!

500 g Dzikie jagody (np. borówki, jeżyny, poziomki, dereń jadalny)
250 g Cukier żelujący 2:1
0,5 Cytryna
1 Słoik na przetwory
  • Krok 1/8

    Zbieraj świeże dzikie jagody. Zabieraj ze sobą tylko najlepsze i najbardziej dojrzałe owoce. W końcu zależy nam na maksymalnym smaku i jak największej ilości składników odżywczych!

  • Krok 2/8

    Ostrożnie opłucz jagody i odsącz je.

  • Krok 3/8

    Przygotuj słoiki do przetworów (szybka wskazówka: możesz również użyć do tego pustych słoików po maśle orzechowym!), przepłukując je wrzącą wodą. Sterylizuje to słoiki i zapewnia ich trwałość.

  • Krok 4/8

    Umieść odsączone jagody w małym rondelku lub patelni. Dodać cukier konserwujący i sok z połowy cytryny i wszystko dobrze wymieszać.

  • Krok 5/8

    Podgrzać mieszaninę i gotować na średnim ogniu przez około 3-5 minut. Mieszaj regularnie, aby nic się nie przypaliło. Po chwili dżem powinien zgęstnieć.

  • Krok 6/8

    Wlać gorący dżem do czystych, zamykanych słoików.

  • Krok 7/8

    Zamknąć szczelnie słoiki z dżemem (ostrożnie z wysoką temperaturą!) i odwrócić je do góry dnem do ostygnięcia, aby były szczelne.

  • Krok 8/8

    Twój domowy dżem z dzikich jagód jest teraz gotowy do spożycia na łonie natury lub w domu.

Co inni mówią o Owocowa słodycz w słoiku: domowy dżem z dzikich jagód

0/5

0 Oceny


5 gwiazdek

4 gwiazdki

3 gwiazdki

2 gwiazdki

1 gwiazdka