Chcesz trochę poeksperymentować w kuchni i uruchomić blender? W takim razie po prostu zrób własne masło orzechowe! Wymaga to stosunkowo niewielkiego wysiłku, a puree smakuje niesamowicie pysznie. Zdecydowanie zbliża się do słoika ze sklepu i dokładnie wiesz, co znajduje się w Twoim maśle orzechowym. Poniżej przedstawiamy przepis na kremowe masło z nerkowców. Zamiast orzechów nerkowca można również użyć orzechów laskowych, włoskich, pistacji, migdałów lub mieszanki kilku orzechów. Smakuje również naprawdę wyjątkowo z dodatkiem odrobiny cynamonu lub wanilii.
Składniki na masło z orzechów nerkowca:
Przygotowanie:
- Najpierw praż orzechy nerkowca w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 130°C przez około 20 minut.
- Następnie pozostaw orzechy do ostygnięcia.
- Następnie umieść orzechy w wysokowydajnym blenderze i dokładnie zmiksuj. Ważne jest, aby nie blendować zbyt długo: Jednorazowo blenduj tylko przez 30 sekund, aby urządzenie nie nagrzało się zbytnio.
- Po każdym procesie blendowania, zepchnij stałą masę z powrotem na ostrza tnące.
- Powtórz tę procedurę kilka razy. Stopniowo powstanie gładkie, kremowe puree.
- Przenieś gotowe puree z nerkowców do czystego słoika.
- Zalecamy przechowywanie go w ciemnym i chłodnym miejscu. Będzie tam przechowywane przez około 4 tygodnie.