Chcesz otrzymywać ekskluzywne oferty, pyszne przepisy i rekomendacje produktów? Zapisz się do naszego newslettera!

Bez dodatku cukru 75 produkty

Filtry
Marcepan bez dodatku cukru 10 x kg

Zawartość: 10 kilogram (57,38 zł* / 1 kilogram)

573,75 zł* 57,38 zł* za 1 kg
Organiczne plastry mango Brooks 1 kg
Ilość: 1 kg

Warianty 81,00 zł*
79,88 zł*
Organiczne orzechy nerkowca z oliwą i rozmarynem 500 g

Zawartość: 0.5 kilogram (135,00 zł* / 1 kilogram)

67,50 zł* 135,00 zł* za 1 kg
Napój owsiany barista 12 x 1 l
Ilość: 12 x 1 L

Zawartość: 12 litr (7,31 zł* / 1 litr)

87,75 zł* 7,31 zł* za 1 litre
Chipsy tortilla szpinak 400g
Ilość: 400 g

Zawartość: 0.4 kilogram (67,50 zł* / 1 kilogram)

27,00 zł* 67,50 zł* za 1 kg
Sos pomidorowy z oliwkami 530 g
Ilość: 530 g

Zawartość: 0.53 kilogram (40,34 zł* / 1 kilogram)

21,38 zł* 40,34 zł* za 1 kg
Orzeszki ziemne z proteinową białą czekoladą i wiórkami kokosowymi 500 g

Zawartość: 0.5 kilogram (166,50 zł* / 1 kilogram)

83,25 zł* 166,50 zł* za 1 kg
Chipsy tortilla burak 400 g
Ilość: 400 g

Zawartość: 0.4 kilogram (73,13 zł* / 1 kilogram)

29,25 zł* 73,13 zł* za 1 kg
Acai kostka bez dodatku cukru 500 g
Ilość: 500 g

Zawartość: 0.5 kilogram (193,50 zł* / 1 kilogram)

96,75 zł* 193,50 zł* za 1 kg

Kup produkty bez dodatku cukru

Prowadzenie zdrowego trybu życia, utrata wagi i życie bez cukru to nie tylko popularne postanowienia noworoczne, ale także wszechobecne tematy. Niezależnie od tego, czy są to poradniki, posty na blogach czy podcasty - ograniczenie cukru wydaje się być tematem przewodnim. Nawet w supermarkecie oferowanych jest coraz więcej produktów z mniejszą ilością cukru. Ale co tak naprawdę kryje się za tym trendem i jakie są alternatywy, jeśli nie chcesz rezygnować ze słodkich przysmaków?E

Naszym zdaniem: jesteś już wystarczająco słodki! Dlatego pozbywamy się więc niepotrzebnego dodatku cukru. Dotyczy to większości naszych produktów. Od czasu do czasu lubimy słodkie, ale nie zawsze potrzebny jest dodatek cukru. Wiele z naszych produktów jest już tak słodkich z natury, że one - a co za tym idzie - Ty - niczego nie potrzebujesz.

Nasze najpopularniejsze produkty bez dodatku cukru:

*zawiera z natury cukier

Co właściwie oznacza "bez dodatku cukru" zgodnie z prawem?

Osoby, które kupują produkty z etykietą "bez dodatku cukru", czasami zastanawiają się, dlaczego informacja o wartości odżywczej nadal zawiera cukier. Aby upewnić się, że nie czujesz się tak samo, przyjrzymy się bliżej temu terminowi poniżej i zobaczymy, co oznacza z definicji: Określenie "bez dodatku cukru" jest regulowane przez rozporządzenie UE w sprawie oświadczeń zdrowotnych. Można go używać tylko wtedy, gdy do produktu nie dodano cukru. W tym przypadku zarówno mono-, jak i disacharydy (cukry pojedyncze i podwójne, tj. brak rafinowanego cukru domowego, ale także brak innych "produktów spożywczych" stosowanych do słodzenia, takich jak koncentrat soku jabłkowego, syrop z agawy lub daktyle) są uważane za cukry. Niezależnie od tego, wiele produktów spożywczych, takich jak suszone owoce lub owoce, naturalnie zawiera cukier (owocowy). W takim przypadku można użyć sformułowania "bez dodatku cukru". Producenci często odnoszą się do naturalnie zawartego cukru za pomocą stwierdzenia "naturalnie zawiera cukier".

Dlaczego suszone owoce są tak słodkie nawet bez dodatku cukru?

Być może zauważyłeś, że suszone owoce smakują jeszcze bardziej słodko niż świeże. Dzieje się tak, ponieważ naturalnie zawarta fruktoza jest skoncentrowana poprzez usunięcie wody podczas suszenia. Często to wykorzystujemy i dlatego nie dodajemy więcej słodyczy do naszych ulubionych produktów. Przekonaj się o naturalnie słodkim smaku naszych suszonych owocówowoców ekspandowanychowoców w proszku lub owoców liofilizowanych. Oczywiście nasze suszone daktyle to również słodki klasyk o szerokim zakresie zastosowań. Świetnie nadają się na przykład do pieczenia.

Co dzieje się z cukrem w organizmie i dlaczego warto z niego zrezygnować?

Twoje ciało nie potrzebuje cukru przemysłowego, aby przeżyć. Mimo to każda osoba spożywa go średnio 30 kilogramów rocznie. Wartość ta znacznie wzrosła w porównaniu do przeszłości. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca nie więcej niż 25 gramów dziennie. W przypadku cukrów naturalnych, takich jak fruktoza z owoców i warzyw, WHO nie określa górnego limitu dziennego spożycia.

Kiedy jemy, proces trawienia rozpoczyna się natychmiast, rozbijając łańcuchy cukrowe zawarte w węglowodanach na ich części składowe. Trwa to tak długo, aż pozostaną tylko cukry proste. Z jelita trafiają one bezpośrednio do krwiobiegu, a poziom cukru we krwi wzrasta. Organizm uwalnia wówczas insulinę. Cukier domowy powoduje szybszy wzrost poziomu cukru we krwi niż fruktoza. Cukier sam w sobie nie jest zły, ale po prostu spożywamy go za dużo.

Węglowodany są źródłem energii dla ludzkiego organizmu. Organizm wykorzystuje je w postaci glukozy lub glikogenu, dla których łańcuchy węglowodanowe muszą najpierw zostać rozbite. Glukoza jest następnie dostępna jako rezerwa energii. Ludzie mogą przetwarzać węglowodany krótkołańcuchowe szybciej niż węglowodany długołańcuchowe, ponieważ muszą rozbić mniej ogniw łańcucha. Dlatego też węglowodany krótkołańcuchowe powodują szybszy wzrost poziomu cukru we krwi. Węglowodany długołańcuchowe dłużej utrzymują sytość dzięki stopniowemu przetwarzaniu, ponieważ poziom cukru we krwi wzrasta wolniej.

Czy cukier uzależnia? 

Prawdopodobnie też tego doświadczyłeś: kiedy zaczniesz jeść słodycze, trudno ci przestać. Naukowcy mówią nawet o "możliwym potencjale uzależnienia". Faktem jest, że bardzo szybko przyzwyczajamy się do słodyczy. Jeśli spożywasz ich dużo i słodzisz wszystko, co stanie Ci na drodze, w końcu przekonasz się, że banan wcale nie jest słodki. Z drugiej strony, jeśli przez jakiś czas obywasz się bez cukru, zwykłe jabłko wydaje się słodkim grzechem. Aby pomóc ludziom prowadzić życie o niższej zawartości cukru, nasz sklep jest pełen wspaniałych domowych zamienników cukru. Dlaczego by ich nie wypróbować?

 Bardzo ważne jest dla nas, aby zawsze zapewniać najlepsze i najbardziej przejrzyste informacje o wszystkich naszych produktach. Jeśli masz jakiekolwiek pytania dotyczące konkretnego produktu, zapoznaj się z jego specyfikacją. Jeśli nie znajdziesz tam tego, czego szukasz, skontaktuj się z nami.

Co mogę ugotować bez cukru?

Jeśli uwielbiasz klasyczne spaghetti z sosem pomidorowym, możesz przestać kupować w supermarkecie gotowe sosy z dodatkiem cukru. Zamiast tego użyj naszego sosu pomidorowego bez zbędnych dodatków. Możesz także łatwo przygotować własne sosy lub sosy sałatkowe i uszlachetnić je naszą średnio ostrą musztardą. Fast foody zazwyczaj zawierają dużo dodanego cukru. Po prostu przygotuj własne alternatywy! Polecamy organiczny seitan. Można go wykorzystać w wegańskich kebabach, kotletach lub burgerach. Szakszuka ratatouille z ciecierzycą i słodyczą kwiatów kokosa jest również całkowicie wolna od rafinowanego cukru.

Jak widać, istnieje wiele przepisów na pyszne posiłki bez klasycznego cukru.

Co mogę przekąsić bez cukru?

Oczywiście, mamy coś dla Ciebie. Mamy wiele pysznych, gotowych do spożycia przekąsek bez dodatku cukru, takich jak liofilizowana żurawina, która naturalnie zawiera wystarczającą ilość cukru, aby zapewnić przyjemną słodycz. Nasze popularne precle czekoladowe bez dodatku cukrukulki proteinowe toffichrupki proteinowe z białej czekolady z truskawkami i tropikalne chipsy kokosowe są również słodkie mimo braku dodatku cukru.

Oczywiście można też zrobić "coś słodkiego" samodzielnie, bez cukru. Inspiracje można znaleźć na naszym blogu kulinarnym. Co powiesz na domowe kulki mocy wegańską szarlotkę lub czekoladowe brownies? Możesz również łatwo zrobić własne batoniki musli i osłodzić je przecierem owocowym lub suszonymi owocami. Nie tylko dzieci to lubią. Mamy nawet marcepan bez dodatku cukru! Tak więc pieczenie bez rafinowanego cukru nie stanowi żadnego problemu.

Czym mogę zastąpić cukier?

Jeśli chcesz zastąpić konwencjonalny cukier rafinowany, ale nadal lubisz słodycze, istnieje wiele alternatyw, takich jak syrop z agawyprzecier jabłkowy lub miód. W KoRo znajdziesz również wiele świetnych alternatyw do uszlachetniania musli, ciast czy naleśników:

Jak zawsze, kluczem jest równowaga. Nie chcemy całkowicie demonizować cukru, ale jesteśmy dumni, że możemy zaoferować tak wiele alternatyw dla białego cukru.

 ⠀