🔥Uwaga: W temperaturze powyżej 25°C nasze produkty czekoladowe mogą się topić🔥
🗓 03.07.2022 👤 Caroline Loße 👌 Prosty

Czarna soja

W tym artykule przedstawiamy szczególnie zdrową odmianę białej soi. Bądź ciekawy!

Czarna soja

Biała soja zyskała obecnie ogromną popularność w diecie wegańskiej. Bez względu na to, czy jest to tofu, mleko sojowe czy sos sojowy, trudno wyobrazić sobie bez niego wegańskie lub wegetariańskie menu. Ale soja występuje także w innych kolorach. Zakres spektrum obejmuje fasolę białą, zieloną i czarną. Charakteryzuje je również specyficzny zapach, który jest bardziej wyrazisty niż w przypadku soi o jasnej barwie.

Skład

Powszechnie wiadomo, że soja ma wysoką zawartość białka, ale również w tym przypadku istnieją różnice między odmianami soi. Na przykład jasne ziarna soi są bogate w tłuszcze, ale mają nieco niższą zawartość białka. Z kolei soja czarna ma wyższą zawartość białka, ale niższą zawartość tłuszczu.

Sojabohne-2

Użyj strony

Podobnie jak jasna fasola, czarna soja może być gotowana, kiełkowana lub przetwarzana. Pieczone ziarna soi są szczególnie dobre jako przekąska lub dodatek do sałatek. Można też ugotować czarną fasolę i wykorzystać ją na patelni do warzyw lub jako dodatek do dania głównego. Kreatywność jest tu nieograniczona, a dzięki swojemu ciemnemu kolorowi czarna soja może przyciągać wzrok nawet w najbardziej wymyślnych kuchniach. A może następnym razem zrobisz własne mleko sojowe z czarnej soi?

Pasujące produkty