🔥Uwaga: W temperaturze powyżej 25°C nasze produkty czekoladowe mogą się topić🔥

Szafran cały 10 g

106,00 zł*

10 600,00 zł* za 1 kilogram

Ceny z VAT plus koszty wysyłki

  • Wartościowe szafranowe nici
  • Wszechstronny dodatek do wielu dań
  • Nadaje potrawom wspaniały żółty kolor
  • Dodatek do słodkich i pikantnych potraw

Natychmiast dostępny, czas dostawy 3-5 dni

Data przydatności do spożycia: 12.04.2025

Kup teraz: Szafran cały 10 g

Nasza absolutna rada dotycząca przypraw: szafran jest królem przypraw, dlatego też nazywany jest złotem pustyni i jedną z najcenniejszych przypraw na świecie. Nasz szafran został zebrany dla Ciebie szczególnie starannie i w żmudnej pracy ręcznej. Głęboki czerwony kolor nitek szafranu świadczy o jego wysokiej jakości. Przyprawa ta ma bardzo specyficzny aromat i powinna być spożywana w małych dawkach. W smaku jest bardzo intensywna, lekko gorzka i ma przyjemny aromat dymu. 

Szafran zabarwia Twoje potrawy na jaskrawo pomarańczowo-czerwony kolor i sprawia, że jedzenie staje się prawdziwą przyjemnością.

 

Szafran szczególnie dobrze smakuje w daniach z ryżem basmati - zajrzyj tutaj.

Numer produktu: GEWUERZ_024
Pochodzenie Hiszpania
Zawartość 0.01 kg
Producent KoRo
EAN/GTIN 4260654780581
Karta katalogowa Specyfikacja
Śladowe ilości Objaśnienie oznaczenia śladowych ilości
Dostawa Czas dostawy
Firma KoRo Handels GmbH
Hauptstraße 26, 10827 Berlin
Przechowywanie Zalecamy przechowywanie w chłodnym i suchym miejscu, z dala od źródeł światła
Składniki 100 % szafran
Zanieczyszczenia krzyżowe Może zawierać śladowe ilości GLUTENU, ORZECHÓW ZIEMNYCH, SOI, MLEKA (LAKTOZY), innych ORZECHÓW I SEZAMU.
Data przydatności do spożycia 12.04.2025
Opis handlowy Szafran
Prasa i dystrybutorzy Pobierz zdjęcia
Pytania i odpowiedzi: Szafran cały 10 g
Aby wydobyć z nici pełnię smaku i koloru, należy namoczyć cały szafran w ciepłej wodzie, bulionie lub winie, najlepiej na kilka godzin. Można przyspieszyć ten proces, rozgniatając wcześniej lekko w moździerzu nitki szafranu.
Słowo "szafran" odnosi się nie tylko do nici, ale także do rośliny, z której słupków (najwyższa część kwiatu) otrzymuje się nici. Słowo to pochodzi od perskiego "zaʿfarān", co po niemiecku oznacza "żółty".
Ponieważ szafran jest przyprawą o bogatym kolorze i smaku, wystarczy bardzo niewielka jego ilość. W czasie ciąży nie trzeba rezygnować z szafranu w tych dawkach. W razie wątpliwości należy jednak zasięgnąć porady lekarza!
Jako kwiatowa część krokusa z gatunku "Crocus sativus", cały krokus musi zostać zebrany, zanim płatki i słupki zostaną usunięte podczas misternej pracy ręcznej, a pozostaną tylko nitki słupków - "właściwy" szafran. Czynność tę należy wykonać natychmiast po zbiorze, zanim płatki zwiędną. Następnie nici są suszone. Są one następnie pakowane po 10 g w praktyczne saszetki typu stand-up, dzięki czemu możesz szybko udoskonalić i doprawić swoje dania!
Szafran, znany jako "czerwone złoto", jest najdroższą przyprawą na świecie, uprawianą i cenioną jako żywność od ponad 3500 lat. Szczególne jest to, że nici są częściami rośliny. Szafran to w rzeczywistości nici słupków specjalnego gatunku krokusa (Crocus sativus). Po użyciu szafran rozwija swój charakterystyczny, korzenno-gorzki smak i nadaje uderzający żółty kolor każdemu daniu - zarówno obfitemu, jak i słodkiemu.
Z jednej strony wysoka cena szafranu wynika ze złożonego procesu zbioru: od zbioru krokusów, przez usuwanie płatków i pozostałych, niepotrzebnych części rośliny, po staranne wydobycie nici szafranu - wszystko to odbywa się w żmudnej pracy ręcznej. Z drugiej strony, ilość nici potrzebnych do wyprodukowania jednego (kilograma) grama szafranu jest jedną z przyczyn jego wysokiej ceny: w procesie suszenia nici tracą 80% swojej wagi; aby wyprodukować 1 kilogram tego cennego produktu, trzeba zebrać około 160 000 kwiatów!
Szafran pochodzi z terenów dzisiejszego Iranu. Prawdopodobnie szafran uprawiano już w starożytnej Persji około 3500 lat temu w celu wykorzystania go do celów kulinarnych. W międzyczasie szafran uprawia się także w całym basenie Morza Śródziemnego, skąd my w KoRo pozyskujemy cały nasz szafran. Nasze nici szafranowe pochodzą z Hiszpanii.
Szafran najlepiej przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. W oryginalnym, szczelnie zamkniętym opakowaniu można je przechowywać przez co najmniej 48 miesięcy od momentu zapakowania.
Szafran w całości ma smak lekko ostry, lekko gorzki, a w nosie ujawnia swój niepowtarzalny aromatyczny zapach. Aby w pełni wykorzystać działanie szafranu, należy pozostawić nitki do namoczenia w ciepłej wodzie, ciepłym bulionie lub podgrzanym winie, aby uwolnić barwniki i aromaty, które następnie można wykorzystać w daniu.
Oprócz szafranu w całości, czyli szafranu w postaci nitek, można również kupić szafran mielony. Ze względu na swoją wysoką wartość szafran jest nadal często fałszowany lub rozcieńczany; jeśli chcesz mieć pewność, że do szafranu nie dodano kurkumy (jako barwnika), zawsze kupuj szafran w całości! Szafran w całości również dłużej zachowuje swój intensywny smak.
Rozwój cen "Szafran cały 10 g"

Oto jak cena zmieniała się w czasie

Wszystkie informacje bez gwarancji!

4.5/5

17 Oceny


71%
18%
6%
0%
6%
Maria H.  | 29.06.2022

Najlepszy Safran, jaki kiedykolwiek istniał!

Najwyższa jakość, bardzo aromatyczny i intensywny smak.

Sei der/die Erste, der diese Bewertung als hilfreich markiert
Samantha K.  | 12.05.2022

Po prostu Wow

Szafran smakuje wyśmienicie i intensywnie barwi. Cena jest absolutnie niesamowita. 😍

Sei der/die Erste, der diese Bewertung als hilfreich markiert
Anonym  | 25.01.2022

Bardzo szczególny składnik dla smakoszy, który daje czystą przyjemność.

Znakomity produkt o bardzo dobrym stosunku ceny do jakości. Składnik dla smakoszy do wyjątkowych wypieków i potraw.

Sei der/die Erste, der diese Bewertung als hilfreich markiert
Anonym  | 14.01.2022

Wszystko tak, jak powinno być

Bardzo dobry

1 Person(en) fanden diese Information hilfreich
Anonym  | 26.11.2021

-

-

1 Person(en) fanden diese Information hilfreich
Anonym  | 15.09.2021

Dobre P/L. Mógłby być trochę bardziej suchy

Dobre P/L. Mógłby być trochę bardziej suchy

Sei der/die Erste, der diese Bewertung als hilfreich markiert
Anonym  | 04.08.2021

Szafran pochodzi z Hiszpanii

Wyjątkowo drogi jak na podróbkę szafranu, oryginalny szafran pochodzi z Iranu, wszystko inne jest podróbką!!!! Całkowita klapa pod względem smaku

Nasz komentarz: Hallo James, vielen Dank für Dein Feedback. Du hast Recht, dass Safran zu großen Teilen hauptsächlich im Iran angebaut wird. Aber zu gut 10% wird Safran als weiteres Gebiet auch in Spanien angebaut. Wir bedauern es sehr, dass Du geschmacklich nicht überzeugt bist. Liebe Grüße, Dein KoRo Team. 
3 Person(en) fanden diese Information hilfreich
Anonym  | 10.07.2021

Top produkt

Bombastyczny stosunek ceny do jakości. Jakość również jest odpowiednia.

Sei der/die Erste, der diese Bewertung als hilfreich markiert
Anonym  | 08.07.2021

Świetny produkt

Bezkonkurencyjny stosunek ceny do wydajności

Sei der/die Erste, der diese Bewertung als hilfreich markiert
Anonym  | 17.05.2021

Dobry produkt.

Wspaniały produkt. Z przyjemnością.

Sei der/die Erste, der diese Bewertung als hilfreich markiert

Klienci kupili również