🔥Uwaga: W temperaturze powyżej 25°C nasze produkty czekoladowe mogą się topić🔥
🗓 14.08.2022 👤 Amelie 🕒 45 Minut 👍 Średni

Zupa soczewicowo-kokosowa

Brzmi nietypowo, ale soczewica i kokos doskonale współgrają w tej zupie!

Zupa soczewicowo-kokosowa

Składniki

  • Soczewica (czerwona lub żółta): 250 g
  • Banany: 2 sztuki
  • Mleko kokosowe light: 400 g
  • Kalafior: 200 g
  • Marchew: 200 g
  • Cebula: 0,5 sztuki
  • Olej kokosowy: 1 łyżka
  • Orzechy nerkowca: 50 g
  • Imbir: 1 szt.
  • Ząbki czosnku: 2 sztuki
  • Nasiona gorczycy:
  • Kminek:
  • Płatki chili:
  • Cynamon:
  • Kurkuma:
  • Sól:
  • Pieprz:
  • Kolendra:

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Drobno posiekaj imbir, pokrój banany w kostkę, zetrzyj marchewkę na tarce, posiekaj kalafior i z grubsza posiekaj nerkowce.

Krok 2

Wrzuć olej kokosowy do garnka i podsmaż cebulę i czosnek. Następnie dodać marchewkę i kalafior wraz z posiekanym imbirem i pozostałymi przyprawami (cynamon, kminek, chili, kurkuma i gorczyca) i krótko podsmażyć.

Krok 3

Teraz dodaj soczewicę i krótko podsmaż. Następnie odgazować wodą i mlekiem kokosowym. Doprowadzić do wrzenia i gotować soczewicę przez około 30 minut do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Krok 4

Kiedy soczewica będzie miękka, dodaj nerkowce i banany pokrojone w kostkę, a następnie dopraw sokiem z cytryny. Wymieszać i pozostawić do zaparzenia na kolejne 10 minut. Podawać z chlebkami naan lub cienkimi chlebkami pita.

Pasujące produkty