🗓 21.08.2020 👤 Jana 🕒 70 Minut 👌 Prosty

Wegański chlebek bananowy

Istnieje wiele przepisów na chlebek bananowy. Ten jest wegański, super wilgotny i szybki w wykonaniu. Więc weź swój fartuch kuchenny i zacznijmy.

Wegański chlebek bananowy

Składniki

  • Mąka lniana : 1 łyżka.
  • Woda : 1 łyżka.
  • Mąka orkiszowa razowa : 1,5 szklanki
  • Mąka orzechowa: 1 filiżanka
  • Winny proszek do pieczenia: 1 łyżka
  • Soda oczyszczona: 0,5 łyżeczki
  • Mielony cynamon cejloński: 1 łyżeczka
  • Dojrzałe banany: 3 sztuki
  • Niesłodzony miąższ jabłka : 0,5 filiżanki
  • Cukier lub syrop (np. syrop klonowy, cukier z kwiatu kokosa itp.): 2,5 TSP.
  • Wanilia: 0,5 łyżeczki
  • Napój warzywny: 0,75 filiżanki
  • Ocet jabłkowy z cydru : 1 łyżka.

Opcjonalnie: czekolada, owoce, sułtanki, orzechy...

Przygotowanie

Krok 1

Wymieszaj mączkę lnianą z wodą jako zamiennik jajka.

Krok 2

Wymieszać suche składniki.

Krok 3

Napój warzywny wymieszaj z octem jabłkowym.

Krok 4

Wymieszać substytut jajka, suche i płynne składniki.

Krok 5

Następnie rozgnieć banany widelcem i dodaj do masy.

Krok 6

Piec w temperaturze 180 stopni przez 60-70 minut.

Krok 7

Schłodzić i cieszyć się.

Pasujące produkty