
Aronia jest rośliną uniwersalną o wielu pozytywnych skutkach dla zdrowia. Aronia, zwłaszcza w postaci syropu, może być wykorzystywana na wiele sposobów: jako sos do deserów, nośnik smaku w napojach lub do owocowego słodzenia herbaty. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na słodki syrop z aronii.
Składniki (na 4 małe szklanki):
- 500 g jagódaronii
- 250 g białych cukierków skalnych
- sok z 1/2 cytryny
- miąższ z 1/2 laski wanilii
Przygotowanie
Najpierw należy umyć aronię, dodać odrobinę wody i dokładnie rozdrobnić w blenderze. Przelać przecier owocowy na rozciągniętą ściereczkę. Około 300 ml soku owocowego wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny, a następnie gotować do całkowitego rozpuszczenia cukierków. Następnie gorący płyn należy przelać do szczelnie zamykanych butelek. Jeśli syrop z aronii przechowywany jest w chłodnym i ciemnym miejscu, można go przechowywać przez kilka miesięcy.