
Masz ochotę na wymyślne smoothie dla odmiany? W takim razie trafiłeś we właściwe miejsce. Ten przepis to prawdziwy cud smaku, a efekt końcowy nie tylko świetnie wygląda, ale także punktuje swoimi wartościami odżywczymi! Spirulina daje superżywnościowego kopa, a dzięki mleku migdałowemu i daktylom jest całkowicie wegańska i nie zawiera cukru. Nie przegap tej eksplozji smaku!
Składniki (na jedną szklankę):
- 300 ml mleka migdałowego
- 40 g masła kakaowego
- Co najmniej 5 dużych liści mięty
- 3 daty
- 1 łyżka (niebieska) spiruliny
Deco:
- Borówki
- Mięta
- 1 łyżka kropli czekoladowych
Przygotowanie
Najpierw umieść mleko migdałowe i masło kakaowe w rondelku i podgrzewaj, stale mieszając, aż masło kakaowe się rozpuści. Pozostawić mieszaninę do ostygnięcia i mieszać od czasu do czasu. W międzyczasie podgrzać krople czekolady w naczyniu żaroodpornym i rozprowadzić płynną czekoladę po brzegach szklanki za pomocą łyżki. Następnie włóż słoik do lodówki. Teraz włóż schłodzone mleko migdałowe do blendera wraz z masłem kakaowym, liśćmi mięty, daktylami i spiruliną. Gotowe smoothie wystarczy przelać do szklanki i udekorować miętą oraz borówkami.