
Składniki:
Do przygotowania granoli:
- ½ łyżki organicznego oleju kokosowego
- 3 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki nasion orzechów brazylijskich
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka żurawiny
- 1 łyżka syropu klonowego
Do przygotowania smoothie:
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 150g dyni
- 70-100 ml napoju roślinnego
- Cynamon
- Opcjonalnie: 1 łyżka puree z pestek dyni
Przygotowanie
Pokrój dynię na małe kawałki i piecz w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 20-30 minut, aż będzie miękka. W międzyczasie rozgrzej olej kokosowy na patelni i dodaj składniki na granolę, oprócz syropu klonowego. Dobrze wymieszać, aby wszystko pokryło się olejem, a następnie opiekać, obracając od czasu do czasu, ze wszystkich stron. Na koniec dodaj syrop klonowy i dobrze wymieszaj, zdejmij z ognia i odstaw do lekkiego ostygnięcia. Umieść banany, pieczoną dynię, napój warzywny (trochę mniej lub więcej, w zależności od pożądanej konsystencji) oraz szczyptę cynamonu w blenderze i miksuj przez około 30 sekund, aż uzyskasz kremowe smoothie. Teraz przelej smoothie do miski i podawaj z granolą. Bardzo dobrze pasuje do niego również odrobina puree z pestek dyni.