🔥Uwaga: W temperaturze powyżej 25°C nasze produkty czekoladowe mogą się topić🔥
🗓 14.08.2022 👤 Laura Wittmann 🕒 15 Minut 👌 Prosty

Daktyle nadziewane masłem orzechowym i galaretką

Orzechowe i owocowe - tak właśnie smakują nasze nadziewane daktyle. Obowiązkowy deser na kolejne ogrodowe przyjęcie.

Daktyle nadziewane masłem orzechowym i galaretką

Deser w małych kęsach. Z naszymi nadziewanymi daktylami łatwo jest zjeść więcej niż raz. Oczywiście przepis sprawdza się również z innymi owocami. Możesz też wypróbować różne odmiany puree z orzechów - np. puree z nerkowców, puree z migdałów czy puree z orzechów laskowych. Spróbuj!

Składniki

Przygotowanie

  • Na dżem z chia podgrzej w rondelku zamrożone maliny. Wymieszać z nasionami chia i syropem klonowym i dalej gotować na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Daktyle przekroić na pół, usunąć pestki i napełnić każdy z nich łyżką masła orzechowego i domowym dżemem.
  • Posiekać (uprażone) jądra orzechów ziemnych i posypać po wierzchu.

Pasujące produkty