🔥Uwaga: W temperaturze powyżej 25°C nasze produkty czekoladowe mogą się topić🔥
🗓 14.08.2022 👤 Patrick 🕒 20 Minut 👌 Prosty

Ciasto czekoladowe z rabarbarem

Rabarbar jest idealnym towarzyszem wiosny, ponieważ ma orzeźwiającą owocową nutę.

Ciasto czekoladowe z rabarbarem

Składniki

  • Rabarbar (obrany): 600 g
  • Banany: 4 sztuki
  • Jaja: 4 sztuki
  • mielone migdały lub orzechy: 130 g
  • płatki kokosowe: 130 g
  • Mleko kokosowe: 40 ml
  • kakao w proszku: 2 łyżki
  • cynamon: 1 łyżeczka
  • w razie potrzeby proszek do pieczenia: 0,5 saszetki
  • w razie potrzeby miód (dla tych, którzy lubią słodsze): 1 łyżka.

Przygotowanie

Krok 1

Obrać rabarbar i przyciąć go na długość formy do bochenka.

Krok 2

Zmiel migdały lub orzechy

Krok 3

Banany zmiksować lub przetrzeć na puree. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować lub zmiksować w kluczu za pomocą miksera ręcznego do uzyskania jednorodnej masy.

Krok 4

Formę do bochenka wysmarować tłuszczem, masłem lub ghee (można też użyć papieru do pieczenia).

Krok 5

Rozgrzać piekarnik (180°C grzanie górne i dolne).

Krok 6

Paluszki rabarbarowe i masę z ciasta układać w formie warstwami, zaczynając od ciasta, a kończąc na rabarbarze.

Krok 7

Piec przez 60-70 minut.

Pasujące produkty