🔥Uwaga: W temperaturze powyżej 25°C nasze produkty czekoladowe mogą się topić🔥
🗓 14.08.2022 👤 Florian Schwenkert 🕒 30 Minut 👌 Prosty

Ciastka owsiane o wysokiej zawartości błonnika

Stworzyliśmy te ciasteczka owsiane w poszukiwaniu bezglutenowego i bogatego w błonnik śniadania. Ponieważ są one niezwykle łatwe do spożycia w podróży lub w biurze, jesteśmy nimi zachwyceni. Połączenie owsa i suszonych owoców dostarcza organizmowi dużo błonnika, który - jeśli pije się go dużo - może być jeszcze lepiej przyswajany przez organizm.

Ciastka owsiane o wysokiej zawartości błonnika

Składniki:

Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni w trybie konwekcyjnym. Namocz nasiona lnu w wodzie, aż wchłoną wodę (będą jeszcze trochę wilgotne). Trwa to około 30 minut. Wymieszaj razem wszystkie suche składniki, tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier z kwiatu kokosowego i sól. Suszone owoce zmiel z 3 łyżkami mąki owsianej w rozdrabniaczu (mąka zapobiega sklejaniu się kawałków) lub posiekaj je bardzo drobno ręcznie (wtedy mąka nie jest potrzebna). Do mąki dodaj również suszone owoce i wymieszaj z nimi. Do mieszanki mąki dodaj siemię lniane, jajka i zmiękczone masło. Wymieszaj wszystko razem za pomocą haka do ciasta w mikserze ręcznym. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż ciasto na małe ciasteczkowe "placki". W razie potrzeby wierzch posłodzić syropem z kwiatów kokosowych. Włóż blachę do piekarnika i odczekaj 20-30 minut, aż ciasteczka będą twarde. Uważaj, bo po upieczeniu trochę wyschną, więc nie piecz ich zbyt chrupko.

Bardzo dziękuję Klarze i Idzie za ten wspaniały przepis.

Instagram: klara_and_ida

Pasujące produkty