
Składniki:
- 300 g mąki owsianej
- 40 g mąki kokosowej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g cukru z kwiatukokosowego
- 1 szczypta soli kryształowej
- 90 g daktyli
- 90 g moreli
- 3 łyżki mąki owsianej (opcjonalnie)
- Namoczyć 40 g siemienia lnianego w 100 ml wody
- 2 jajka
- 80 g miękkiego masła roślinnego
- syrop z kwiatu kokosa do smaku
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni w trybie konwekcyjnym. Namocz nasiona lnu w wodzie, aż wchłoną wodę (będą jeszcze trochę wilgotne). Trwa to około 30 minut. Wymieszaj razem wszystkie suche składniki, tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier z kwiatu kokosowego i sól. Suszone owoce zmiel z 3 łyżkami mąki owsianej w rozdrabniaczu (mąka zapobiega sklejaniu się kawałków) lub posiekaj je bardzo drobno ręcznie (wtedy mąka nie jest potrzebna). Do mąki dodaj również suszone owoce i wymieszaj z nimi. Do mieszanki mąki dodaj siemię lniane, jajka i zmiękczone masło. Wymieszaj wszystko razem za pomocą haka do ciasta w mikserze ręcznym. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż ciasto na małe ciasteczkowe "placki". W razie potrzeby wierzch posłodzić syropem z kwiatów kokosowych. Włóż blachę do piekarnika i odczekaj 20-30 minut, aż ciasteczka będą twarde. Uważaj, bo po upieczeniu trochę wyschną, więc nie piecz ich zbyt chrupko.
Bardzo dziękuję Klarze i Idzie za ten wspaniały przepis.
Instagram: klara_and_ida