
Pyszne, lekko chrupiące ciasteczka z czekoladą, orzechami pekan i nutą bourbonu.... Pokochasz je! To naprawdę wyjątkowe połączenie.
Składniki (na 30 ciastek):
- 150 g pekanów (posiekanych).
- 1 łyżka masła (solone)
- 250 g masła (niesolonego)
- 300 g mąki (typ 405)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka wodorowęglanu sody
- 200 g brązowego cukru
- 100 g białego cukru
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki whiskey bourbon
- 2 jajka
- 250 g dropsów czekoladowych ciemnych (lub grubo posiekanej czekolady)
- 30 orzechów pekan (do dekoracji)
Przygotowanie
-
Najpierw potrzebujesz brązowego masła, oto jak to zrobić: Wrzuć 250 g masła na patelnię i rozpuść je na dużym ogniu. Ponownie wymieszać i jeszcze raz wymieszać. Następnie zmniejsz ogień do średniego i poczekaj, aż wytworzy się duża ilość piany (cały czas mieszaj). Następnie zmieni kolor na lekko brązowy i pojawią się małe brązowe kropki. Teraz jest dobra i zdejmuje się ją z kuchenki. Pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej na około 2 godziny.
- Teraz można przystąpić do przygotowania ciasteczek: Najpierw wrzuć na patelnię 1 łyżkę solonego masła i posiekane orzechy pekan. Smażyć, aż zacznie pachnieć lekko orzechami. Następnie odstawić na bok.
- Teraz wymieszaj w misce mąkę, sól, cynamon i sodę oczyszczoną.
- Teraz włóż brązowe masło i dwa rodzaje cukru do miski i dobrze wymieszaj.
- Następnie dodać wanilię, bourbon i kolejno jajka.
- Na koniec wmieszaj mąkę, aż powstanie gładkie ciasto.
- Dodać kropelki czekolady i orzechy pekan.
- Piekarnik nagrzać do 190°C.
- Zwiń 1 łyżkę ciasta w małą kulkę i umieść ją na blasze do pieczenia. (maks. 6-8 ciastek na blaszce - będą duże).
- Na wierzchu każdej kulki położyć orzech pekan i wstawić do piekarnika na ok. 8-10 minut.
- Pozostawić do ostygnięcia.
Kuchnia płonie
Na naszymblogu kulinarnym my - Ann-Kathrin i Christian (zakochani, zaręczeni, żonaci) - przedstawiamy Wam najróżniejsze przepisy z kuchni, z grilla lub do baru. Jeśli chcesz poznać więcej naszych przepisów, zajrzyj na naszego bloga.