
Składniki
Czas przygotowania: 15 minut
Potrzebne będą: papier kuchenny | nóż | deska do krojenia | miski | trzepaczka | kuchenka | patelnia | widelec
- 150 g grzybów ostrygowych
- 120 g mąki z ciecierzycy
- 300 ml napoju migdałowego
- 1 saszetka proszku do pieczenia
- sól
- Pieprz
- 80 ml oliwy z oliwek
- 40 g rukiew wodna
- 1 awokado
- 2 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie
Krok 1
Grzyby ostrygowe oczyścić papierem kuchennym. 1 pieczarkę kroimy w drobną kostkę, a pozostałe pieczarki kroimy wzdłuż na paski. W misce wymieszaj mąkę z ciecierzycy, 200ml napoju migdałowego i proszek do pieczenia, dopraw solą i pieprzem. Wrzucić pokrojone w kostkę boczniaki.
Krok 2
Na patelni rozgrzać połowę oleju i smażyć ciasto partiami po 4 bliny przez około 3 minuty z obu stron. Na patelni rozgrzać pozostały olej i smażyć w nim ostrygi przez 4-5 minut ze wszystkich stron. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 3
Rukiew wodną umyć, otrząsnąć do sucha i posiekać. Aby przygotować krem z awokado, przepołowić i wydrążyć awokado. Miąższ w misce z pozostałym napojem migdałowym i octem rozgnieść widelcem i doprawić solą. Podawaj bliny z grzybami ostrygowymi i kremem z awokado i udekoruj rzeżuchą.
Ten prosty przepis można cieszyć się przy każdej okazji i pochodzi z kreatywnych umysłów cyfrowego wydawcy żywności FOODBOOM.
Masz ochotę na więcej pysznych przepisów? W takim razie zapraszamy do FOODBOOM: Twojego cyfrowego pomocnika przy kuchence. Po inspiracje, profesjonalne porady, eksplozje smaku i chwile przyjemności. Na każdy poziom kulinarny, na każdą okazję i na każdy budżet - najważniejsze, że smakuje.