🍪 Mąki orzechowe

4 produkty
Usuń filtry
 
  •  
od do
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Nie znaleziono żadnych pasujących wyników!

Kup mąkę orzechową najwyższej jakości.

Mąka z orzechów? Nie jest to ostatnio rzadkość, zwłaszcza w diecie keto, diecie niskowęglowodanowej oraz wśród sportowców. Szczególnie dieta niskowęglowodanowa od dawna docenia mąkę orzechową - mąki takie jak na przykład mąka migdałowa pozwalają łatwo ograniczyć ilość spożywanych węglowodanów. Nas przekonały nie tylko wartości odżywcze, ale także delikatny, orzechowy smak. Dlatego właśnie mamy dla Ciebie wysokiej jakości mąki orzechowe w dużych praktycznych opakowaniach. W KoRo kupisz różne rodzaje mąk orzechowych dzięki, którym będziesz mógł przetestować swoją kreatywność w kuchni.

Nasze mąki orzechowe dla Ciebie

W naszym asortymencie posiadamy wysokiej jakości częściowo naoliwioną mąkę orzechową, mąkę kokosową oraz mąkę migdałową w wydajnych opakowaniach. Wszystkie mąki dostarczane są do Ciebie w 1-kilogramowych opakowaniach, tak abyś mógł przeprowadzić jak najwięcej eksperymentów w swojej kuchni. Bonus: nasza mąka orzechowa i mąka kokosowa są jakości ekologicznej.

Co to znaczy, że mąka jest odolejona?

Mąka jest odoliwiona, kiedy większość oleju zawartego w orzechach zostanie usunięta w procesie mechanicznego prasowania. W ten sposób obniża się zawartość tłuszczu i jednocześnie ilość kalorii. W naszym asortymencie mamy dla Ciebie częściowo naoliwioną organiczną mąkę z orzechów ziemnych, która może zastąpić zwykłą mąkę pszenną w skali 1:1. Oprócz lekko orzechowego smaku odznacza się ona również wyjątkowymi wartościami odżywczymi: zawiera ona aż 45 g białka na 100 g.

Zalety mąk orzechowych

Mąki orzechowe charakteryzują się szczególnymi wartościami odżywczymi w tym niską zawartością węglowodanów, co sprawia, że są niezwykle popularne. Ponadto są one bogate w błonnik, który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania jelit oraz trawienia.

Mąka orzechowa to bogate źródło białka

Jeśli chodzi o białko, to właściwości odżywcze naszych mąk orzechowych są naprawdę imponujące. Nasza organiczna mąka kokosowa zawiera 20 g białka na 100 g, a nasza mąka migdałowa 37,5 g na 100 g. Jednak liderem jest częściowo naoliwiona organiczna mąka z orzechów ziemnych, która ma minimum 45 g białka na 100 g. Dlatego nasze mąki to doskonałe wsparcie w budowaniu i utrzymaniu masy mięśniowej, szczególnie dla sportowców.

Mąka orzechowa to bezglutenowa alternatywa dla mąki pszennej

Jeszcze kilka lat temu znalezienie alternatywy dla tradycyjnej mąki pszennej było nie lada wyzwaniem dla osób, które chciały lub musiały unikać glutenu. Na szczęście obecnie jest to o wiele łatwiejsze, dlatego również w naszym asortymencie znajdziesz mąkę bezglutenową. Nasza organiczna mąka kokosowa jest naturalnie bezglutenowa i zachęca swoim delikatnym kokosowym smakiem. Ale uważaj: nie można nią zastąpić zwykłej mąki w skali 1:1 i dlatego powinna być łączona z innymi mąkami orzechowymi.

Niektóre mąki orzechowe mają niską zawartość węglowodanów

Jednym z przykładów jest mąka migdałowa, która dzięki swojej niskiej zawartości węglowodanów sprawdza się idealnie w diecie niskowęglowodanowej. Na każde 100 g przypada jedynie 7,6 g węglowodanów. Dla porównania tradycyjna mąka pszenna zawiera ich aż 10 razy więcej. Właśnie dlatego mąka migdałowa cieszy się już od jakiegoś popularnością wśród zwolenników niskowęglowodanowej diety.

Jak używać mąki orzechowej?

Mąki orzechowe sprawdzą się zarówno w słodkich ciastkach jak i daniach wytrawnych, na przykład jako zagęszczacz sosów. Wskazówka: do pieczenia możesz dodać odrobinę gumy guar lub łusek psyllium, ponieważ zdolność wiązania mąk orzechowych jest mniejsza niż w przypadku mąki pszennej. W ten sposób będziesz mieć pewność, że Twoje ciasta się nie rozpadną!

Wykorzystaj mąkę orzechową do przygotowania pysznego żółtego curry – mąka zagęści sos i nada mu doskonałej kremowej konsystencji! Mąki migdałowe i kokosowe sprawdzą się szczególnie dobrze w słodkich daniach tak jak na przykład w kruchym cieście czekoladowy o niskiej zawartości węglowodanów.

Wszystkie pytania odnośnie mąki orzechowej

Chcielibyśmy przekazać Ci wszystkie niezbędne informacje na temat naszych mąk orzechowych. Jeśli masz jakiekolwiek pytania dotyczące konkretnego produktu, najlepiej sprawdzić jego specyfikację dostępną na naszej stronie. Jeśli jednak nie znajdziesz tam tego, czego szukasz, skontaktuj się z nami przez e-mail lub nasze media społecznościowe, a z chęcią Ci pomożemy.

Co sprawia, że mąki orzechowe są wyjątkowe?

Mąki orzechowe są nie tylko bogate w białko oraz wysokiej jakości błonnik, ale również nie zawierają glutenu. Są one więc doskonałą alternatywą dla tradycyjnej mąki zbożowej. Mąki orzechowe, takie jak na przykład mąka migdałowa są także coraz częściej stosowane w kuchni niskowęglowodanowej.

Czy mogę samodzielnie zrobić mąkę orzechową?

Oczywiście! Wystarczy, że namoczysz migdały w wodzie przez jeden dzień, a potem zostawisz je do wyschnięcia. Następnie musisz zmielić je w robocie kuchennym (przez ok. 60 sekund), ale uważaj, żeby nie robić tego zbyt długo, bo w przeciwnym wypadku otrzymasz mus migdałowy. Aby samodzielnie zrobić mąkę, potrzebujesz również prasy do tłoczenia oleju. Dlatego zalecamy jednak zostawienie całej pracy nam i zamówienie gotowej mąki orzechowej w naszym sklepie!

Jak powstaje mąka orzechowa?

Produkcja maki orzechowej nie jest tak skomplikowana, jakby się mogło wydawać. Mąka jest tak naprawdę często produktem ubocznym ekstrakcji oleju z orzechów. Orzechy są wtedy prasowane mechanicznie, a olej jest wytłoczony. To, co pozostaje to tylko tzw. ciasto prasowe, które jest potem mielone na drobny proszek i tada mąka orzechowa gotowa!

Czy mąka orzechowa pomaga w utracie wagi?

Mąka orzechowa rzeczywiście zawiera mniej węglowodanów niż mąka pszenna, ale ma też większą zawartość tłuszczu. Wynika to z wysokiej zawartości tłuszczu w samych orzechach. Mimo że są to tłuszcze nienasycone, to kaloryczność jest dość duża. Mąka orzechowa zawiera więcej kalorii niż mąka pszenna i dlatego niekoniecznie wspomaga utratę wagi.

Czy mąka orzechowa ma dużo białka?

Nasze mąki orzechowe to prawdziwe bomby proteinowe. Mąka migdałowa ma 37,5 g białka na 100 g, a mąka z orzechów ziemnych nawet 49,3 g na 100 g.

Czy mąka orzechowa jest wegańska?

Tak, nasze mąki orzechowe są wolne od produktów pochodzenia zwierzęcego i dlatego są wegańskie.

Czy mąka orzechowa jest alkaliczna?

Nie każdy orzech jest alkaliczny i dlatego nie każda mąka orzechowa nadaje się do stosowania w diecie alkalicznej. W naszym asortymencie znajdziesz jednak mąkę migdałową, którą możesz śmiało wykorzystać w kuchni alkalicznej.

Jak używać mąki orzechowej?

Mąki orzechowe mogą być używane do pieczenia w podobny sposób jak mąki zbożowe. Właściwości mąki orzechowej różnią się jednak czasami od mąki zbożowej – zdarza się, że tylko część mąki może zostać zastąpiona mąką orzechową. Na początek proponujemy stosować mąkę orzechową tylko do sprawdzonych przepisów. Z naszymi mąkami orzechowymi możesz przygotować na przykład pyszne ciasta, pizzę lub naleśniki.

Czy mąka orzechowa jest bezglutenowa?

Tak, mąka orzechowa nie zawiera glutenu. Nasza organiczna mąka kokosowa, organiczna mąka z orzechów ziemnych, czy mąka migdałowa w zasadzie nie zawierają glutenu. Jednakże zawsze istnieje ryzyko, że w procesie produkcji doszło do zanieczyszczenia krzyżowego glutenem. Listę wszystkich alergenów i potencjalne śladów alergenów można znaleźć na opakowaniu lub na stronie produktu.

Kup mąkę orzechową najwyższej jakości. Mąka z orzechów? Nie jest to ostatnio rzadkość, zwłaszcza w diecie keto, diecie niskowęglowodanowej oraz wśród sportowców. Szczególnie dieta... dowiedz się więcej »
Zamknij okno
Mąki orzechowe

Kup mąkę orzechową najwyższej jakości.

Mąka z orzechów? Nie jest to ostatnio rzadkość, zwłaszcza w diecie keto, diecie niskowęglowodanowej oraz wśród sportowców. Szczególnie dieta niskowęglowodanowa od dawna docenia mąkę orzechową - mąki takie jak na przykład mąka migdałowa pozwalają łatwo ograniczyć ilość spożywanych węglowodanów. Nas przekonały nie tylko wartości odżywcze, ale także delikatny, orzechowy smak. Dlatego właśnie mamy dla Ciebie wysokiej jakości mąki orzechowe w dużych praktycznych opakowaniach. W KoRo kupisz różne rodzaje mąk orzechowych dzięki, którym będziesz mógł przetestować swoją kreatywność w kuchni.

Nasze mąki orzechowe dla Ciebie

W naszym asortymencie posiadamy wysokiej jakości częściowo naoliwioną mąkę orzechową, mąkę kokosową oraz mąkę migdałową w wydajnych opakowaniach. Wszystkie mąki dostarczane są do Ciebie w 1-kilogramowych opakowaniach, tak abyś mógł przeprowadzić jak najwięcej eksperymentów w swojej kuchni. Bonus: nasza mąka orzechowa i mąka kokosowa są jakości ekologicznej.

Co to znaczy, że mąka jest odolejona?

Mąka jest odoliwiona, kiedy większość oleju zawartego w orzechach zostanie usunięta w procesie mechanicznego prasowania. W ten sposób obniża się zawartość tłuszczu i jednocześnie ilość kalorii. W naszym asortymencie mamy dla Ciebie częściowo naoliwioną organiczną mąkę z orzechów ziemnych, która może zastąpić zwykłą mąkę pszenną w skali 1:1. Oprócz lekko orzechowego smaku odznacza się ona również wyjątkowymi wartościami odżywczymi: zawiera ona aż 45 g białka na 100 g.

Zalety mąk orzechowych

Mąki orzechowe charakteryzują się szczególnymi wartościami odżywczymi w tym niską zawartością węglowodanów, co sprawia, że są niezwykle popularne. Ponadto są one bogate w błonnik, który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania jelit oraz trawienia.

Mąka orzechowa to bogate źródło białka

Jeśli chodzi o białko, to właściwości odżywcze naszych mąk orzechowych są naprawdę imponujące. Nasza organiczna mąka kokosowa zawiera 20 g białka na 100 g, a nasza mąka migdałowa 37,5 g na 100 g. Jednak liderem jest częściowo naoliwiona organiczna mąka z orzechów ziemnych, która ma minimum 45 g białka na 100 g. Dlatego nasze mąki to doskonałe wsparcie w budowaniu i utrzymaniu masy mięśniowej, szczególnie dla sportowców.

Mąka orzechowa to bezglutenowa alternatywa dla mąki pszennej

Jeszcze kilka lat temu znalezienie alternatywy dla tradycyjnej mąki pszennej było nie lada wyzwaniem dla osób, które chciały lub musiały unikać glutenu. Na szczęście obecnie jest to o wiele łatwiejsze, dlatego również w naszym asortymencie znajdziesz mąkę bezglutenową. Nasza organiczna mąka kokosowa jest naturalnie bezglutenowa i zachęca swoim delikatnym kokosowym smakiem. Ale uważaj: nie można nią zastąpić zwykłej mąki w skali 1:1 i dlatego powinna być łączona z innymi mąkami orzechowymi.

Niektóre mąki orzechowe mają niską zawartość węglowodanów

Jednym z przykładów jest mąka migdałowa, która dzięki swojej niskiej zawartości węglowodanów sprawdza się idealnie w diecie niskowęglowodanowej. Na każde 100 g przypada jedynie 7,6 g węglowodanów. Dla porównania tradycyjna mąka pszenna zawiera ich aż 10 razy więcej. Właśnie dlatego mąka migdałowa cieszy się już od jakiegoś popularnością wśród zwolenników niskowęglowodanowej diety.

Jak używać mąki orzechowej?

Mąki orzechowe sprawdzą się zarówno w słodkich ciastkach jak i daniach wytrawnych, na przykład jako zagęszczacz sosów. Wskazówka: do pieczenia możesz dodać odrobinę gumy guar lub łusek psyllium, ponieważ zdolność wiązania mąk orzechowych jest mniejsza niż w przypadku mąki pszennej. W ten sposób będziesz mieć pewność, że Twoje ciasta się nie rozpadną!

Wykorzystaj mąkę orzechową do przygotowania pysznego żółtego curry – mąka zagęści sos i nada mu doskonałej kremowej konsystencji! Mąki migdałowe i kokosowe sprawdzą się szczególnie dobrze w słodkich daniach tak jak na przykład w kruchym cieście czekoladowy o niskiej zawartości węglowodanów.

Wszystkie pytania odnośnie mąki orzechowej

Chcielibyśmy przekazać Ci wszystkie niezbędne informacje na temat naszych mąk orzechowych. Jeśli masz jakiekolwiek pytania dotyczące konkretnego produktu, najlepiej sprawdzić jego specyfikację dostępną na naszej stronie. Jeśli jednak nie znajdziesz tam tego, czego szukasz, skontaktuj się z nami przez e-mail lub nasze media społecznościowe, a z chęcią Ci pomożemy.

Co sprawia, że mąki orzechowe są wyjątkowe?

Mąki orzechowe są nie tylko bogate w białko oraz wysokiej jakości błonnik, ale również nie zawierają glutenu. Są one więc doskonałą alternatywą dla tradycyjnej mąki zbożowej. Mąki orzechowe, takie jak na przykład mąka migdałowa są także coraz częściej stosowane w kuchni niskowęglowodanowej.

Czy mogę samodzielnie zrobić mąkę orzechową?

Oczywiście! Wystarczy, że namoczysz migdały w wodzie przez jeden dzień, a potem zostawisz je do wyschnięcia. Następnie musisz zmielić je w robocie kuchennym (przez ok. 60 sekund), ale uważaj, żeby nie robić tego zbyt długo, bo w przeciwnym wypadku otrzymasz mus migdałowy. Aby samodzielnie zrobić mąkę, potrzebujesz również prasy do tłoczenia oleju. Dlatego zalecamy jednak zostawienie całej pracy nam i zamówienie gotowej mąki orzechowej w naszym sklepie!

Jak powstaje mąka orzechowa?

Produkcja maki orzechowej nie jest tak skomplikowana, jakby się mogło wydawać. Mąka jest tak naprawdę często produktem ubocznym ekstrakcji oleju z orzechów. Orzechy są wtedy prasowane mechanicznie, a olej jest wytłoczony. To, co pozostaje to tylko tzw. ciasto prasowe, które jest potem mielone na drobny proszek i tada mąka orzechowa gotowa!

Czy mąka orzechowa pomaga w utracie wagi?

Mąka orzechowa rzeczywiście zawiera mniej węglowodanów niż mąka pszenna, ale ma też większą zawartość tłuszczu. Wynika to z wysokiej zawartości tłuszczu w samych orzechach. Mimo że są to tłuszcze nienasycone, to kaloryczność jest dość duża. Mąka orzechowa zawiera więcej kalorii niż mąka pszenna i dlatego niekoniecznie wspomaga utratę wagi.

Czy mąka orzechowa ma dużo białka?

Nasze mąki orzechowe to prawdziwe bomby proteinowe. Mąka migdałowa ma 37,5 g białka na 100 g, a mąka z orzechów ziemnych nawet 49,3 g na 100 g.

Czy mąka orzechowa jest wegańska?

Tak, nasze mąki orzechowe są wolne od produktów pochodzenia zwierzęcego i dlatego są wegańskie.

Czy mąka orzechowa jest alkaliczna?

Nie każdy orzech jest alkaliczny i dlatego nie każda mąka orzechowa nadaje się do stosowania w diecie alkalicznej. W naszym asortymencie znajdziesz jednak mąkę migdałową, którą możesz śmiało wykorzystać w kuchni alkalicznej.

Jak używać mąki orzechowej?

Mąki orzechowe mogą być używane do pieczenia w podobny sposób jak mąki zbożowe. Właściwości mąki orzechowej różnią się jednak czasami od mąki zbożowej – zdarza się, że tylko część mąki może zostać zastąpiona mąką orzechową. Na początek proponujemy stosować mąkę orzechową tylko do sprawdzonych przepisów. Z naszymi mąkami orzechowymi możesz przygotować na przykład pyszne ciasta, pizzę lub naleśniki.

Czy mąka orzechowa jest bezglutenowa?

Tak, mąka orzechowa nie zawiera glutenu. Nasza organiczna mąka kokosowa, organiczna mąka z orzechów ziemnych, czy mąka migdałowa w zasadzie nie zawierają glutenu. Jednakże zawsze istnieje ryzyko, że w procesie produkcji doszło do zanieczyszczenia krzyżowego glutenem. Listę wszystkich alergenów i potencjalne śladów alergenów można znaleźć na opakowaniu lub na stronie produktu.