🔥Uwaga: W temperaturze powyżej 25°C nasze produkty czekoladowe mogą się topić🔥

☕️ Kawa 16 produkty

Filtry
Organiczna kawa cold brew | 500 g

Zawartość: 0.5 kilogram (128,00 zł* / 1 kilogram)

64,00 zł* 128,00 zł* za 1

w tym VAT plus wysyłka

Organiczna kawa waniliowa 250 g

Zawartość: 0.25 kilogram (192,00 zł* / 1 kilogram)

48,00 zł* 192,00 zł* za 1

w tym VAT plus wysyłka

Organiczna kawa cold brew faitrade 3 l bag-in-box

Zawartość: 3 litr (17,99 zł* / 1 litr)

53,96 zł* 17,99 zł* za 1

w tym VAT plus wysyłka

Organiczna kawa czekoladowa 250 g

Zawartość: 0.25 kilogram (192,00 zł* / 1 kilogram)

48,00 zł* 192,00 zł* za 1

w tym VAT plus wysyłka

Organiczna kawa crema ziarnista 6 x 1 kg

Zawartość: 6 kilogram (68,67 zł* / 1 kilogram)

412,00 zł* 68,67 zł* za 1

w tym VAT plus wysyłka

Organiczna kawa o karmelowym smaku 250 g

Zawartość: 0.25 kilogram (192,00 zł* / 1 kilogram)

48,00 zł* 192,00 zł* za 1

w tym VAT plus wysyłka

Nowość
Darmowa wysyłka
Organiczna kawa z cynamonem i kardamonem 250 g

Zawartość: 0.25 kilogram (192,00 zł* / 1 kilogram)

48,00 zł* 192,00 zł* za 1

w tym VAT plus wysyłka

Organiczna kawa Crema mielona 6 x 1 kg

Zawartość: 6 kilogram (69,00 zł* / 1 kilogram)

414,00 zł* 69,00 zł* za 1

w tym VAT plus wysyłka

Organiczna kawa czekoladowa 20 x 250 g

Zawartość: 5 kilogram (156,40 zł* / 1 kilogram)

782,00 zł* 156,40 zł* za 1

w tym VAT plus wysyłka

Organiczna kawa waniliowa 20 x 250 g

Zawartość: 5 kilogram (156,40 zł* / 1 kilogram)

782,00 zł* 156,40 zł* za 1

w tym VAT plus wysyłka

Kupowanie kawy

Ponad 66 procent Polaków regularnie pije kawę, a połowa zaczyna dzień od jej wypicia. Niektórzy posuwają się do tego, że nie wychodzą z domu bez porannej porcji jedzenia. Jeśli to brzmi jak Ty, to jesteś we właściwym miejscu. Oferujemy kawę w całej jej krasie: w całych ziarnach i grubo mieloną, paloną, aromatyzowaną, z kofeiną i bez, a nawet jako czekoladową przekąskę. Witamy w królestwie kawoszy.

Kawa rośnie na całym świecie

Etiopia, Brazylia, Wietnam i Indonezja są od siebie bardzo oddalone, ale mają jedną wspólną cechę: leżą w tzw. pasie kawowym między 23 stopniem szerokości geograficznej północnej a 25 stopniem szerokości geograficznej południowej. Pochodzenie kawy jest zatem rozproszone wokół równika na całej kuli ziemskiej. Panują tam idealne warunki do uprawy - rozległe pola na dużych wysokościach i temperatury powyżej 18 °C przez cały rok. Oznacza to, że owoce kawowca mogą być zbierane dwa razy w roku. Oferujemy Ci najwyższej jakości kawę z ojczyzny aromatycznej kawy Arabica: ziarna kawy z Yirgacheffe w Etiopii, uprawiane na wysokości do 2200 metrów.

Kawy ekologiczne

Jeśli tylko jest to możliwe, w naszej ofercie znajduje się kawa organiczna. Wśród naszych kaw organicznych wyróżniają się kawy aromatyzowane o smaku czekolady oraz kawy palone z delikatną nutą wanilii. Warto też spróbować naszej organicznej kawy palonej na zimno. Aby cieszyć się kawą bezkofeinową w organicznej jakości, wypróbuj naszą kawę łubinową.

Kawa od KoRo zapewnia towarzystwo

Słowo kawa pochodzi z języka arabskiego i oznacza coś w rodzaju "pobudzającego napoju". Mimo że wiele osób docenia poranne espresso jako zastrzyk energii i walczy z południową zapaścią przy pomocy cappuccino, wpływ kawy na organizm nie został do końca wyjaśniony z medycznego punktu widzenia. Ale to nie ma znaczenia. Tak długo, jak napój ten sprawia przyjemność, motywuje do rozpoczęcia dnia lub zapewnia towarzystwo w biurowej kuchni, kawa spełnia swoje zadanie.

Całe ziarna do automatycznego ekspresu do kawy i młynka

Szczególną jakość kawy można rozpoznać po całych ziarnach. Nie łamie się, ma równomierny kolor i wspaniały aromat. Nasza kawa Yirgacheffe jest palona w małych partiach w Hamburgu, dzięki czemu może rozwinąć swój pełny aromat w domu, w automatycznym ekspresie do kawy lub ręcznym młynku.

Kawa mielona do French Press, portafiltra i filtra

Jeśli lubisz parzyć kawę w portafiltrze lub prasie francuskiej, na początku oczywiście nie będziesz robić zbyt wiele z całymi ziarnami. Własny młynek do kawy jest praktyczny, ale zajmuje dużo miejsca w kuchni - a poranna szybka kawa będzie trwała dwie minuty dłużej. Z nami otrzymujesz pakiet beztroski: gotową zmieloną kawę, która smakuje jak świeżo wyjęta z młynka dzięki hermetycznemu i zamykanemu opakowaniu. Włóż ją do filtra, portafiltra lub prasy francuskiej i już nic nie stanie na przeszkodzie, abyś mógł cieszyć się kawą.

Alternatywne rozwiązania w przypadku odstawienia kawy

Wypiłeś już szóstą filiżankę kawy dzisiaj, a zegar jeszcze nie wybił dwunastej? W takim razie prawdopodobnie jesteś prawdziwym kawoszem. Jeśli jesteś uzależniony od kofeiny dzień bez kawy może wywołać objawy, takie jak nerwowość, bóle głowy i drażliwość. Ale nie musi do tego dojść. Wystarczy wprowadzić do swojego życia trochę więcej różnorodności i wypróbować inne gorące napoje, które w niczym nie ustępują kawie pod względem przyjemności picia. Co powiesz na matcha latte zamiast latte macchiato następnym razem? A może po obiedzie wypić przyciągający uwagę napój, taki jak złote mleko z kurkumą i pieprzem? Bezkofeinowym klasykiem jest oczywiście gorąca czekolada, która smakuje szczególnie dobrze dzięki naszemu wysokiej jakości organicznemu proszkowi kakaowemu z Sierra Leone.

Gdy nie masz ochoty na kofeinę, ale masz ochotę na kawę: spróbuj naszej organicznej kawy łubinowej bez kofeiny, która smakuje jak orzechowa, łagodna kawa palona.

Kawa o naturalnym aromacie - bez dodatkowego syropu

Latte macchiato z dwoma łyżkami syropu karmelowego, z dodatkiem śmietanki - smakuje świetnie, ale nie jest to lekki przysmak. Naturalną i bardziej aromatyczną alternatywą dla bomby cukrowej jest nasza aromatyzowana kawa mielona z wanilią. A jeśli nie możesz się zdecydować między kakao a kawą, wypróbuj naszą kawę o smaku czekoladowym. Doskonale smakuje ze spienionym mlekiem migdałowym. Następnie dodaj do kubka szklaną słomkę wielokrotnego użytku i Twój napój poprawiający samopoczucie jest gotowy.

Kawa jest uniwersalna

Kreatywny składnik ciast, naturalny peeling, a na dodatek tani nawóz: czego właściwie nie może robić kawa?

Kawa przeciw nieprzyjemnym zapachom

Fusy z kawy są zdecydowanie za dobre do kosza na śmieci. Przydaje się również do neutralizowania zapachów. Ale nie tylko tam: jeśli ugotowałeś legendarne spaghetti aglio et olio dla całej rodziny, a na Twoich rękach pozostał zapach czosnku, fusy z kawy są Twoim wybawieniem. Wystarczy wetrzeć fusy z kawy w wilgotne dłonie, a następnie dokładnie spłukać - zapach zniknie.

Kawa naturalnie oczyszcza skórę

Fusy z kawy to obowiązkowy element kolejnego dnia w spa. Zgadza się, dzięki fusom z kawy, cukrowi i olejowi kokosowemu możesz w mgnieniu oka stworzyć naturalny peeling kawowy. Ten domowy zabieg upiększający, zapakowany w ładny słoik, będzie wspaniałym prezentem dla Twoich bliskich. Dodaj duże opakowanie ziaren kawy w polewie czekoladowej na przekąskę, aby wszyscy fani kawy byli szczęśliwi i radośni.

Kawa jako nawóz

Kawa nie tylko podtrzymuje Cię na duchu, ale także Twoich zielonych przyjaciół na balkonie. Dzięki azotowi i kwasom zawartym w fusach z kawy można pobudzić rośliny do wzrostu. Dzięki temu, gdy następnym razem w pełni automatyczna maszyna powie "Opróżnij pojemnik na fusy", nie będziesz musiał otwierać pojemnika na odpady organiczne z irytacją. Zamiast tego skorzystaj z darmowego nawozu do ziół, hortensji i pomidorów. Wystarczy wmieszać do gleby trochę fusów z kawy i w razie potrzeby przykryć ściółką.

Wszystkie pytania dotyczące kawy

Chcemy przekazać Ci wszystkie informacje na temat naszej kawy. W przypadku pytań dotyczących konkretnego produktu należy zapoznać się z jego specyfikacją. Jeśli nie znajdziesz tego, czego szukasz, skontaktuj się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej lub mediów społecznościowych, a my odpowiemy na wszystkie Twoje pytania.

Jak prawidłowo dozować kawę?

Jedno pytanie, niezliczone odpowiedzi. Prawidłowe dawkowanie zależy od sposobu przygotowania kawy.

Jeśli przygotowujesz kawę w ekspresie do kawy, nie potrzebujesz wagi ani specjalnej łyżeczki do dozowania. Wystarczy wypełnić sitko po brzegi zmieloną kawą i nie trzeba się o nic więcej martwić.

Inaczej jest w przypadku prasy francuskiej lub filtra ręcznego. W tym przypadku potrzeba około 32 g kawy na 500 ml wody. Jeśli nie masz pod ręką wagi, możesz również odmierzyć kawę za pomocą trzech do czterech czubatych łyżek stołowych. Oczywiście, dawka zależy również od tego, jak mocną kawę preferujesz.

Jak powstaje kawa?

Zanim kawa zostanie dostarczona do klienta, przeszła już wiele prób. Ziarna kawy, tak jak je znasz z reklamy i jak możesz je u nas kupić, były pierwotnie ciemnoczerwonymi owocami. Świeżo zebrane wiśnie kawowe wyglądają jak żurawina i mają słodki miąższ. Ale prawdziwy skarb kryje się w środku: ziarno kawy. Miazga jest usuwana w złożonym procesie mycia i suszenia, a następnie może być dalej przetwarzana. Ponieważ niepalona kawa ma bardzo kwaśny smak, ziarna są palone. Jest to cała nauka sama w sobie: prażący decyduje o rodzaju, stopniu i długości prażenia. W trakcie tego procesu ziarna zwiększają swoją objętość dwukrotnie. Wypalona kawa jest następnie chłodzona i pakowana.

Jak zaparzyć kawę we francuskim ekspresie?

Nazwa French Press nie wzięła się znikąd. Chociaż pierwszy patent na dzbanek do prasowania został zgłoszony przez Włocha, świat kawy podejrzewa, że pochodzi on od naszych francuskich sąsiadów. Do dziś wyciskarka do kawy cieszy się tam dużą popularnością. I słusznie, ponieważ przygotowanie kawy we French Pressie jest bardzo proste. Podczas gdy woda w czajniku podgrzewa się do idealnej temperatury 95°C, można spokojnie dozować grubo zmieloną kawę. W zależności od tego, jak mocną lubisz kawę, na 500 ml wody powinno przypadać około 32 g kawy, czyli trzy do czterech czubatych łyżek stołowych. Następnie wlej podgrzaną wodę, zamieszaj raz plastikową łyżką i odczekaj pięć minut. Następnie delikatnie wciśnij tłok i kawa jest gotowa. Jeśli chcesz wypróbować nietypową odmianę przygotowania kawy w prasie francuskiej, przed zaparzeniem zmieszaj szczyptę soli i łyżeczkę cynamonu z kawą w proszku.

Czy kawa ma kalorie?

Dobra wiadomość jest taka, że czarna kawa i espresso praktycznie nie zawierają kalorii. Jeśli jednak lubisz pić preparaty do kawy, takie jak latte macchiato z mlekiem owsianym lub zawsze wsypujesz do kawy łyżeczkę cukru z kwiatu kokosa, sprawa wygląda inaczej. Ale zawsze warto korzystać z tej przyjemności (z umiarem).

Jaki jest najlepszy sposób przechowywania kawy?

Zasadniczo kawa smakuje najlepiej, gdy jest świeża. Ale ponieważ z jednego funta ziaren kawy powstaje około 15 litrów kawy, rozumiemy, że nie uda Ci się zużyć ziaren w ciągu tygodnia. Aby kawa zachowała swój aromat, najlepiej przechowywać ją w suchym miejscu, z dala od światła. Nasza kawa mielona, np. kawa Cold Brew, jest dostarczana w hermetycznym i zamykanym opakowaniu, dzięki czemu proszek dłużej zachowuje świeżość. Jeśli jednak masz w domu zmieloną kawę w zwykłej papierowej torebce, lepiej przełożyć ją do szczelnego pojemnika, takiego jak nasze słoiki Mason. Ważne: nie przechowuj kawy w lodówce! Jest tam zbyt wilgotno, więc kawa może stracić swój smak.