🚨Uwaga: kończymy działalność w Polsce. 25 kwietnia to ostatni dzień na składanie zamówień! Po tym terminie kontakt z obsługą klienta będzie oczywiście wciąż możliwy.🚨
🗓 28.10.2019 👤 Anna-Lena Jacques

Przygotuj własne prażone migdały

Obok waty cukrowej i popcornu, prażone migdały są prawdopodobnie jednymi z najpopularniejszych słodyczy na jarmarkach. Zwłaszcza na jarmarkach bożonarodzeniowych odwiedzający delektują się tym chrupiąco-słodkim przysmakiem, najlepiej jeszcze ciepłym. Jeśli do następnego jarmarku jeszcze daleko, a Ty nie możesz już dłużej czekać, już teraz dowiedz się, jak możesz zrobić je samodzielnie w domu.

Przygotuj własne prażone migdały

Skąd pochodzą migdały?

Głównymi krajami uprawy mig dałów są Stany Zjednoczone i Hiszpania. W 2017 roku na całym świecie wyprodukowano łącznie 2 239 697 ton migdałów. Uprawia się setki różnych odmian. Do najpopularniejszych odmian należą: Nonpareil, Carmel, Larguetta i Valencia. Różnią się one głównie rozmiarem, smakiem i teksturą łupiny. Więcej informacji na temat odmian można znaleźć w sekcji "Od ekspertów dla ekspertów".

Migdały są pełne składników odżywczych, takich jak białka, węglowodany, tłuszcze i są doskonałym źródłem błonnika, witaminy E, witaminy B2, magnezu i manganu. Podaż witaminy E w Niemczech jest niewystarczająca dla połowy mężczyzn i kobiet. Warto więc sięgnąć po migdały!

Jak długo istnieją prażone migdały?

Prażone migdały po raz pierwszy pojawiły się w starym dokumencie z 1871 roku. Opisywał on sztukę prażenia migdałów. Oprócz migdałów, podstawowymi składnikami są cukier i woda. Wszystko to jest mieszane razem, aż do momentu karmelizacji i powstania słodkiej powłoki wokół orzecha. Słodka przekąska była początkowo znana pod nazwą "wiedeńskie mig dały", która jest nadal czasami używana.

Jak zrobić prażone migdały?

Tradycyjnie prażone migdały są karmelizowane na patelni. Można je jednak również przygotować w kuchence mikrofalowej. My wybraliśmy wersję klasyczną.

Prażone migdały z patelni


  • 200 g cukru domowego
  • 100 ml wody

Umieścić cukier, wodę i cynamon na patelni i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać migdały i dalej gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż cukier wyschnie. Na koniec umieść migdały na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozłóż je nieco, aby mogły dobrze ostygnąć.

Wskazówka: Upewnij się, że używasz nieobranych migdałów, ponieważ cukier przykleja się tylko do skórki!

Jak urozmaicić prażone migdały?

Jeśli prażone migdały są dla Ciebie zbyt nudne, możesz urozmaicić je cynamonem, wanilią, czekoladą, kakao, wiórkami kokosowymi lub nawet pikantną soją zamiast cukru. Alternatywnie można również użyć innych rodzajów orzechów, takich jak makadamia, orzeszki ziemne, orzechy laskowe i orzechy nerkowca. Możesz więc stworzyć kolorową torebkę, która będzie pasować do Twojego nastroju. Prażone migdały w różnych kształtach i kolorach to także świetny pomysł na prezent dla najbliższych!