🚨Uwaga: kończymy działalność w Polsce. 26 kwietnia to ostatni dzień na składanie zamówień! Po tym terminie kontakt z obsługą klienta będzie oczywiście wciąż możliwy.🚨
🗓 21.12.2018 👤 Sarah Klein

Wegetariański świąteczny posiłek na Wigilię

Świąteczna gęś, indyk czy pieczeń - tradycyjna kuchnia bożonarodzeniowa zwykle obfituje w mięso. Przygotowaliśmy smaczne bezmięsne alternatywne menu na okres świąteczny.

Wegetariański świąteczny posiłek na Wigilię

Fasolka szparagowa jako dodatek do dań

Fasolka szparagowa to pożywna i wszechstronna roślina strączkowa, która doskonale pasuje do zimowego menu i dodaje koloru na talerzu. Fasolka szparagowa ma średnio zaledwie 35 kalorii na 100 gramów. Jest również naturalnym źródłem żelaza i dostarcza około 2 gramów na tę samą ilość. Oprócz działania wspomagającego trawienie, fasolka zawiera również wiele cennych minerałów, takich jak potas i magnez.

Nasza rada: Umyj zieloną fasolkę, odetnij spiczaste końce, przekrój na pół lub na trzy części w zależności od długości i odsącz pozostałą wodę lub lekko osusz fasolkę przed gotowaniem. Aby upewnić się, że fasolka jest ładna i chrupiąca, a jednocześnie nadal ugotowana, zagotuj około 2 litrów wody z odrobiną soli na patelni, a następnie dodaj fasolkę do bulgoczącej gorącej wody. Ten proces gotowania nazywa się blanszowaniem - nie tylko zachowuje chrupiącą konsystencję fasoli, ale także witaminy. W zależności od wielkości, gotuj w gorącej wodzie przez około 5 minut, a następnie przelej na sito i dobrze odsącz. Aby fasola była jeszcze twardsza, zalecamy krótkie przepłukanie jej lodowatą wodą. Następnie możesz umieścić zblanszowaną fasolę na gorącej patelni z 2-3 łyżkami oleju kokosowego, doprawić wybranymi przyprawami i usmażyć.

Sałatka z komosy ryżowej jako danie główne

Quinoa to superżywność par excellence: bezglutenowa, bogata w białko, niskotłuszczowa i naprawdę smaczna. Wiedzieli o tym już Inkowie, którzy odkryli komosę ryżową około 5000 lat temu i wykorzystywali ją jako źródło węglowodanów. Dlatego też komosa ryżowa jest czasami nazywana "proso andyjskie". Komosa ryżowa nie jest prawdziwym zbożem, ale pseudozbożem, takim jak na przykład amarantus, dlatego nie zawiera glutenu. Sprawia również, że czujesz się naprawdę pełny! Długołańcuchowe węglowodany są powoli rozkładane przez organizm i zapewniają stałe, długotrwałe uczucie sytości. Komosa ryżowa jest również prawdziwym mistrzem we wszystkich dziedzinach, jeśli chodzi o przygotowanie. Od egzotycznych i pikantnych, przez zimowe i słodkie, po śródziemnomorskie - z komosy ryżowej można tworzyć wspaniałe sałatki i dania.

Aby przygotować sałatkę z komosy ryżowej, należy najpierw dokładnie umyć ją na sicie. Następnie zagotować około 400 ml wody na 200 g komosy ryżowej i pozostawić komosę do zmięknięcia na około 5-8 minut. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do spęcznienia na kolejne 10 minut. Zamiast wody, quinoa może być również gotowana w bulionie warzywnym. Gdy komosa ryżowa jest już gotowa, nadszedł czas na doprawienie. Tutaj można naprawdę popuścić wodze fantazji. Komosa ryżowa smakuje szczególnie pysznie i zimowo w połączeniu z koprem włoskim, awokado i pestkami granatu. Sok z limonki, mięta, feta i pomidory również świetnie smakują z owsianką zbożową i przypominają kuchnię Bliskiego Wschodu.

Deser z masłem nerkowcowym, migdałowym lub orzechowym

W świątecznym menu nie może zabraknąć deseru! Do wyczarowania szybkich deserów polecamy nasze masła orzechowe.

Dzięki masłu z orzechów nerkowca można na przykład przygotować orzechowe, wegańskie lody z prostych składników, takich jak banany, jogurt (sojowy) i posiekane orzechy nerkowca. Aby to zrobić, pokrój banany w plasterki, umieść w torebce w zamrażarce na co najmniej 3 godziny, a następnie wymieszaj z pozostałymi składnikami i zetrzyj na puree w blenderze.

Nasze masło migdałowe świetnie nadaje się również do słodkich zimowych deserów. Na przykład, uważamy, że kokosowy pudding ryżowy z masłem migdałowym i polewą daktylową jest szczególnie pyszny. Wystarczy przygotować pudding ryżowy na bazie mleka kokosowego i dosłodzić do smaku cukrem z kwiatu palmy kokosowej. Gdy pudding ryżowy będzie kremowy i napęczniały, dodaj do niego drobno posiekane daktyle i kilka łyżek masła migdałowego jako polewę!

Jeśli wolisz czekoladowy smak, możesz wyczarować wegański krem czekoladowo-orzechowy z naszym masłem orzechowym. W tym celu zmiksuj banany, dojrzałe awokado, kakao w proszku i masło orzechowe. Najlepiej zrobić to za pomocą blendera ręcznego lub miksera. Następnie schłodź przez kilka godzin i udekoruj na przykład wiórkami kakaowymi lub suszonymi owocami.

Życzymy Wesołych Świąt!

Pasujące produkty