Chcesz otrzymywać ekskluzywne oferty, pyszne przepisy i rekomendacje produktów? Zapisz się do naszego newslettera!

Zboża 18 produkty

Filtry
Organiczna kukurydza konserwowa 140 g
Ilość: 140 g

Zawartość: 0.14 kilogram (32,14 zł* / 1 kilogram)

4,50 zł* 32,14 zł* za 1 kg
Organiczne płatki 4 zboża 2,5 kg

Zawartość: 2.25 kilogram (15,50 zł* / 1 kilogram)

34,88 zł* 15,50 zł* za 1 kg
Organiczna kasza jaglana 2 kg

Zawartość: 2 kilogram (18,00 zł* / 1 kilogram)

36,00 zł* 18,00 zł* za 1 kg
Organiczny ryż jaśminowy 5 kg

Zawartość: 5 kilogram (21,15 zł* / 1 kilogram)

105,75 zł* 21,15 zł* za 1 kg
Organiczny ryż owsiany 1,5 kg

Zawartość: 1.5 kilogram (24,00 zł* / 1 kilogram)

36,00 zł* 24,00 zł* za 1 kg
Organiczne musli skiełkowane 2,5 kg

Zawartość: 2.5 kilogram (67,50 zł* / 1 kilogram)

168,75 zł* 67,50 zł* za 1 kg
Organiczna semolina orkiszowa 1,5 kg

Zawartość: 1.5 kilogram (21,75 zł* / 1 kilogram)

32,63 zł* 21,75 zł* za 1 kg
Organiczna kasza bulgur 2 kg

Zawartość: 2 kilogram (18,57 zł* / 1 kilogram)

37,13 zł* 18,57 zł* za 1 kg
Organiczny ryż do risotto 5 kg

Zawartość: 5 kilogram (18,45 zł* / 1 kilogram)

92,25 zł* 18,45 zł* za 1 kg
Kuskus perłowy 2 kg

Zawartość: 2 kilogram (29,25 zł* / 1 kilogram)

58,50 zł* 29,25 zł* za 1 kg
Organiczne kiełki pszenicy 250 g
Ilość: 250 g

Zawartość: 0.25 kilogram (126,00 zł* / 1 kilogram)

31,50 zł* 126,00 zł* za 1 kg
Organiczna kasza gryczana 2 kg

Zawartość: 2 kilogram (29,25 zł* / 1 kilogram)

58,50 zł* 29,25 zł* za 1 kg
Liofilizowana kukurydza 500 g

Zawartość: 0.5 kilogram (139,50 zł* / 1 kilogram)

69,75 zł* 139,50 zł* za 1 kg
Organiczne otręby owsiane z zarodkami 2 kg

Zawartość: 2 kilogram (24,75 zł* / 1 kilogram)

49,50 zł* 24,75 zł* za 1 kg
Organiczny kuskus 1,5 kg

Zawartość: 1.5 kilogram (24,00 zł* / 1 kilogram)

36,00 zł* 24,00 zł* za 1 kg
Organiczna polenta 2 kg

Zawartość: 2 kilogram (16,32 zł* / 1 kilogram)

32,63 zł* 16,32 zł* za 1 kg

Kup online zboża z upraw ekologicznych

Wprawdzie makaron i ryż są czymś dobrym. Nieskomplikowane i szybkie w przygotowaniu, smaczne danie dodatkowe często trafia również na nasze talerze. Czasami jednak sprawdzony i przetestowany plan posiłków mógłby zostać nieco urozmaicony, tak aby przypadł nam do gustu. To właśnie tutaj pojawia się nasza kategoria zbóż, która oferuje wspaniałe alternatywy dla klasycznych dań z prosa, kuskusu, bulguru i innych.

Kupuj organiczne zboża w KoRo

Ci, którzy znają KoRo, wiedzą, że w naszym sklepie internetowym kładziemy duży nacisk na najwyższą jakość i możliwie największą naturalność naszych produktów. Dlatego też większość naszych zbóż pochodzi z kontrolowanych upraw ekologicznych. Jeśli tylko jest to możliwe, kupujemy zboża od drobnych rolników z Niemiec. W KoRo stawiamy sobie również za cel maksymalne skrócenie łańcucha dostaw. W związku z tym ziarno organiczne świeżo po zmieleniu, jeszcze na miejscu, trafia do naszych hermetycznych opakowań handlowych. Oprócz maksymalnej świeżości zapewnia to oszczędności cenowe, które przekazujemy naszym klientom i wykorzystujemy do uczciwego wynagradzania naszych dostawców.

W KoRo można zamówić następujące produkty zbożowe:

Nie wszystkie zboża są takie same: przegląd najważniejszych zbóż

Istnieje o wiele więcej rodzajów zbóż, niż może się wydawać, gdy słyszy się ten termin. Pszenica jest nadal najpowszechniej uprawianym zbożem w Niemczech. Oprócz pszenicy do zbóż o największym znaczeniu w żywieniu człowieka należą ryż, kukurydza, proso, żyto, owies i jęczmień.

Pszenica

Większość ludzi kojarzy pszenicę z jasną mąką pszenną, która jest niezbędna w każdej kuchni. Słowo "pszenica" pochodzi od drobno zmielonego, "białego" produktu. Obecnie w wielu krajach pszenica jest uważana za podstawowy składnik pożywienia. Szczególnie popularna jest tak zwana "pszenica chlebowa", z której wyrabia się ciasta, na przykład biały chleb. Z kolei pszenica durum występuje w makaronach, takich jak kluski i kuskus, oraz w bulgur. Mało kto wie, że orkisz jest również rodzajem pszenicy. Jego lekko orzechowy smak sprawia, że orkisz ma wszechstronne zastosowanie - jako płatki orkiszowe do musli, kasza orkiszowa w świeżej owsiance czy makaron orkiszowy z wegańskim pesto lub sosem pomidorowym.

Ryż

Ziarna ryżu stanowią podstawę żywieniową dla dużej części ludności świata. Różnorodności odmian towarzyszy mnogość możliwych zastosowań. Podstawowym rozróżnieniem jest rozróżnienie między ryżem długoziarnistym, takim jak ryż basmati lub jaśminowy, a ryżem okrągłoziarnistym, w tym ryżem mlecznymryżem do sushi i ryżem do risotto. Duży wybór różnych rodzajów ryżu można znaleźć w naszym dziale ryżu.

Proso

To drobnoziarniste zboże ma już długą tradycję, ale obok ryżu, ziemniaków i kukurydzy zostało nieco zapomniane. Na szczęście proso od kilku lat przeżywa zasłużony powrót. To bezglutenowe zboże wspaniale smakuje z mięsem, rybami i warzywami, ale można je również wykorzystać jako słodką zapiekankę z cynamonem i cukrem. Płatki z prosa są również bezglutenową alternatywą dla klasycznych płatków owsianych. Proso z KoRo pochodzi w 100% z certyfikowanych upraw ekologicznych.

Kukurydza

Podobnie jak proso, kukurydza jest również zbożem bezglutenowym. Kukurydza, jako jedyne z pospolitych zbóż, pochodzi z Ameryki, ale od wielu wieków uprawiana jest także w Europie. Chociaż kukurydzę konserwową można kupić głównie w supermarketach, w KoRo, podobnie jak w przypadku wielu innych naszych produktów, stosujemy wyjątkowo delikatny proces konserwacji, jakim jest liofilizacja. Z liofilizowanej kukurydzy usuwana jest tylko woda, a większość składników odżywczych pozostaje zachowana. Kukurydza ma wiele zastosowań - zarówno w kuchni, jak i jako szybki dodatek do sałatek. Z kukurydzy, zmielonej na kaszę kukurydzianą, można również przygotować cudownie kremową polentę.

Owies, żyto i jęczmień

Te trzy zboża są najbardziej znane na stole śniadaniowym. Płatki owsiane znajdują się w każdym zbilansowanym musli, a napój owsiany stanowi roślinną alternatywę dla mleka krowiego zawierającego laktozę. Podobnie jak owies, również pszenica, jęczmień i żyto mogą być wspaniale zmielone. Nasze wszechstronne płatki z czterech zbóż są przekonujące nie tylko jako dodatek do owsianki, ale także do wypieków. Zielony superfood smoothie ze sproszkowaną trawą jęczmienną brzmi jak bestseller w modnej kawiarni. W przypadku tego proszku, który również u nas zyskuje na popularności, liście młodego jęczmienia są liofilizowane i mielone.

Pseudozboża

Zgodnie z definicją, pseudozboża to ziarna, które są wykorzystywane w podobny sposób jak zboża, ale nie rosną na roślinach z rodziny traw słodkich, takich jak pszenica, żyto itp. Wszystkie pseudozboża nie zawierają glutenu, dlatego stanowią dobrą alternatywę dla prawdziwych zbóż, zwłaszcza dla osób z nietolerancją glutenu (celiakią). Do najważniejszych pseudozbóż należą gryka, komosa ryżowa i amarantus.

Czy kuskus, proso, bulgur i pszenica są zdrowe?

Niemieckie Towarzystwo Żywienia (Deutsche Gesellschaft für Ernährung, DGE) określa dietę pełnowartościową, która zaspokaja potrzeby organizmu, jako zdrową. Różnorodność rodzajów zbóż może pomóc urozmaicić dietę i dostarczyć ważnych witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Jako dodatek do makaronu lub kuskusu z semoliny pszennej zaleca się również stosowanie polenty z semoliny kukurydzianej lub prosa.

Wykorzystanie zbóż w kuchni

Na ciepło i na zimno - ziarna zbóż są zdecydowanie uniwersalnym produktem w kuchni. Gotowanie produktów zbożowych jest zazwyczaj nieskomplikowane. Na przykład orzeźwiającą sałatkę z kuskusem można przygotować w zaledwie kilka minut. Nie ma potrzeby sztywnego trzymania się przepisu. W rzeczywistości w sałatce z kuskusem, którą zwykle podaje się na zimno, dozwolone jest wszystko, co dobrze smakuje - lub co zostało w lodówce. Wystarczy ugotować kuskus, pochodzący z kuchni północnoafrykańskiej, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu i dać się ponieść kreatywności. To samo dotyczy bulguru.

Bulgur, również wytwarzany z pszenicy durum, można przygotowywać podobnie jak kuskus, a w połączeniu z warzywami lub mięsem nadaje się tak samo dobrze jak ryż. Ponieważ bulgur jest gotowany na parze już podczas produkcji, po krótkim namoczeniu można go również podawać jako zimną sałatkę bulgurową. W kuchni tureckiej bulgur pilav jest popularnym dodatkiem do potraw, a nawet tradycyjną potrawą weselną. Wizualnie pszenica durum, którą prasuje się w małe kulki, przypomina ziarna prosa. Jeśli chodzi o niesłusznie potępiane dodatki do dań, nie może zabraknąć innego ziarna. Polenta jest często dyskredytowana jako produkt suchy i mdły w smaku. Jednak po przygotowaniu z odpowiednimi ziołami i przyprawami polenta staje się pysznym i cudownie kremowym dodatkiem do potraw.

Przepisy z wykorzystaniem kuskusu, bulguru, prosa i innych

Czy to wegańskie, czy bezglutenowe, słodkie, wytrawne czy nisko węglowodanowe - na naszym Blogu Kulinarnym znajdziesz wiele przepisów z wykorzystaniem klasycznych i mniej popularnych produktów zbożowych. Dlaczego nie zastąpić makaronu z pesto świeżą sałatką z kuskusem? Zimne potrawy nie są w Twoim guście? W takim razie patelnia z kuskusem z warzywami i kurczakiem może być odpowiednim daniem na przerwę na lunch. Mleko kokosowe nadaje temu prostemu daniu odrobinę egzotyki i cudownie kremową konsystencję. Oprócz dań pikantnych w naszej kolekcji znajdują się również przepisy na kuskus na słodko. Na przykład słodki kuskus z malinami i nerkowcami znajduje się na szczycie naszej listy dań i z pewnością powinien być wypróbowany również przez Ciebie! Na szczęście dzięki naszemu niedrogiemu opakowaniu kuskusu masz w domu wystarczające zapasy, aby od razu wypróbować wszystkie pyszne przepisy. W wielu przepisach bulgur można zastąpić kuskusem. Podobnie jak kuskus, bulgur również ma wiele zastosowań. Prawdziwym wegańskim przysmakiem są pikantne kulki z soczewicy bulgur. Te małe kęsy bulguru i czerwonej soczewicy są tak samo dobre jako dodatek do sałatki, jak i jako wyrafinowana przekąska na przyjęcie. Od imprezy do śniadania po niej: pyszną alternatywą dla porannej owsianki jest kasza jaglana z cynamonem i suszonymi owocami. Bezglutenowe płatki zbożowe mają łagodny, lekko orzechowy smak.

Wszystkie pytania dotyczące zbóż

Chcielibyśmy udzielić Ci wszelkich informacji na temat naszych zbóż. W przypadku pytań dotyczących konkretnego produktu należy zapoznać się z jego specyfikacją. Jeśli nie znajdziesz tego, czego szukasz, skontaktuj się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej lub mediów społecznościowych, a my odpowiemy na wszystkie Twoje pytania.

Kuskus, bulgur, quinoa - jaka jest różnica?

Twoja dziewczyna jest zirytowana, bo przez przypadek kupiłeś kuskus zamiast quinoa, a Ty już nie rozumiesz świata? Przecież te małe kulki wyglądają prawie tak samo? Dobrze, że tu jesteś. Zrobimy z Ciebie bohatera i zapewnimy Ci dodatkową wiedzę do chwalenia się. Tak, przyznajemy: na pierwszy rzut oka ziarna wyglądają łudząco podobnie. Jednak bliższe spojrzenie ujawnia wyraźne różnice:

Zarówno kuskus, jak i bulgur są wytwarzane z mielonego ziarna. Proces produkcji różni się nieznacznie. Pod względem wyglądu, smaku i zastosowania bulgur i kuskus są jednak bardzo podobne. Ponieważ oba dodatki do potraw są zazwyczaj przygotowywane z pszenicy durum lub semoliny, zarówno kuskus, jak i bulgur zawierają gluten. Z kolei w przypadku prosa kupuje się bezpośrednio małe ziarna rośliny, oddzielone od twardej, niestrawnej łuski. Proso jest zbożem bezglutenowym. Z drugiej strony, quinoa nie jest prawdziwym ziarnem. Roślina ta nie należy do rodziny traw słodkich. Quinoa jest więc tak zwanym pseudozbożem. Wszystkie pseudozboża są bezglutenowe i stosuje się je bardzo podobnie jak zboża. Podobnie jak w przypadku prosa, ziarno rośliny jest wykorzystywane bezpośrednio do produkcji quinoa. Ważne jest, aby przed użyciem ziarna quinoa zostały najpierw dokładnie opłukane pod bieżącą wodą.

Czy w KoRo można kupić zboża z upraw ekologicznych?

Tak, większość oferowanych przez nas zbóż pochodzi w 100% z certyfikowanych upraw ekologicznych. Do najpopularniejszych produktów tego typu należą kuskus ekologiczny i bulgur ekologiczny.

Czy można schudnąć stosując kuskus, bulgur i proso?

Aby osiągnąć cele związane z utratą wagi, należy przede wszystkim zapewnić sobie dzienny deficyt kalorii. Aby to osiągnąć, należy świadomie włączyć do swojej diety węglowodany długołańcuchowe, które zapewnią sytość na długi czas. Te tak zwane węglowodany złożone lub pochodzące z pełnego pożywienia można znaleźć w ziemniakach, orzechach i roślinach strączkowych, ale także w zbożach i pseudozbożach, takich jak owies, orkisz, ryż, komosa ryżowa, gryka i proso. Jeśli to możliwe, należy wybierać pełne ziarna, które nadal zawierają dużą część błonnika pokarmowego. Błonnik jest w dużej mierze wydalany w postaci niestrawionej i dlatego praktycznie nie zawiera kalorii - jest jednak ważnym składnikiem zrównoważonej diety. Dlatego też w KoRo używamy w 100% pełnoziarnistej kaszy pszennej, np. do produkcji kuskusu.

Czy zboża są wegańskie?

Tak, zwłaszcza produkty pełnoziarniste, takie jak kuskus z pełnoziarnistej kaszy pszennej, dostarczają organizmowi ważnych składników mineralnych, witamin i błonnika. Dlatego właśnie zboża stanowią ważny element diety wegańskiej.

Czy w KoRo można kupić zboża bezglutenowe?

Tak! Podczas gdy kuskus i bulgur są zazwyczaj wytwarzane z pszenicy i dlatego zawierają gluten, proso, ryż i kukurydza są zbożami bezglutenowymi. Ze względu na mało prawdopodobne, ale możliwe zanieczyszczenia podczas procesu produkcyjnego, odpowiednie produkty nie zawsze są deklarowane przez KoRo jako bezglutenowe. Natomiast pod hasłem pseudozboża kryje się gryka i inne bezglutenowe alternatywy zbożowe.