Chcesz otrzymywać ekskluzywne oferty, pyszne przepisy i rekomendacje produktów? Zapisz się do naszego newslettera!

Alternatywy mięsa 32 produkty

Filtry
Granulat proteinowy z grochu 600 g

Zawartość: 0.6 kilogram (97,50 zł* / 1 kilogram)

58,50 zł* 97,50 zł* za 1 kg
Wegański burger z bakłażana 200 g
Ilość: 200 g

Zawartość: 0.2 kilogram (101,25 zł* / 1 kilogram)

Warianty 10,13 zł*
20,25 zł* 101,25 zł* za 1 kg
Seitan organiczny 400 g
Ilość: 400 g

Zawartość: 0.4 kilogram (87,20 zł* / 1 kilogram)

34,88 zł* 87,20 zł* za 1 kg
Wegańska organiczna kiełbasa, grubo mielona 230 g
Ilość: 230 g

Zawartość: 0.23 kilogram (78,26 zł* / 1 kilogram)

18,00 zł* 78,26 zł* za 1 kg
Wegańskie kotlety a'la kurczak w sosie sojowo sezamowym 400 g
Ilość: 400 g

Zawartość: 0.4 kilogram (109,70 zł* / 1 kilogram)

43,88 zł* 109,70 zł* za 1 kg
Organiczne tofu chili 200 g
Ilość: 200 g

Zawartość: 0.2 kilogram (67,50 zł* / 1 kilogram)

13,50 zł* 67,50 zł* za 1 kg
Organiczny wegański stek z seitanu w stylu śródziemnomorskim 250 g
Ilość: 250 g

Zawartość: 0.25 kilogram (90,00 zł* / 1 kilogram)

22,50 zł* 90,00 zł* za 1 kg
Wegańskie kotlety a'la kurczak w kokosowym sosie curry 400 g
Ilość: 400 g

Zawartość: 0.4 kilogram (109,70 zł* / 1 kilogram)

43,88 zł* 109,70 zł* za 1 kg
Wegańskie kotlety sojowe w stylu meksykańskim 500 g
Ilość: 500 g

Zawartość: 0.5 kilogram (94,50 zł* / 1 kilogram)

47,25 zł* 94,50 zł* za 1 kg
Organiczny agar agar proszek 500 g

Zawartość: 0.5 kilogram (220,50 zł* / 1 kilogram)

110,25 zł* 220,50 zł* za 1 kg
Organiczny wegański burger tofu i wakame 160 g
Ilość: 160 g

Zawartość: 0.16 kilogram (98,44 zł* / 1 kilogram)

15,75 zł* 98,44 zł* za 1 kg
Organiczny wegański stek z seitanu 250 g
Ilość: 250 g

Zawartość: 0.25 kilogram (90,00 zł* / 1 kilogram)

22,50 zł* 90,00 zł* za 1 kg
Wegańska organiczna kiełbasa curry w sosie pomidorowym 350 g
Ilość: 350 g

Zawartość: 0.35 kilogram (48,23 zł* / 1 kilogram)

16,88 zł* 48,23 zł* za 1 kg
Wegańska organiczna kiełbasa, drobno mielona 200 g
Ilość: 200 g

Zawartość: 0.2 kilogram (90,00 zł* / 1 kilogram)

18,00 zł* 90,00 zł* za 1 kg
Wegańska mieszanka do burgerów BBQ | 300 g

Zawartość: 0.3 kilogram (135,00 zł* / 1 kilogram)

40,50 zł* 135,00 zł* za 1 kg
Wegańska mieszanka do burgerów BBQ | 100 g

Zawartość: 0.1 kilogram (157,50 zł* / 1 kilogram)

15,75 zł* 157,50 zł* za 1 kg
Miękki Jackfruit 350 g

Zawartość: 0.35 kilogram (83,57 zł* / 1 kilogram)

29,25 zł* 83,57 zł* za 1 kg
Organiczne tofu rosso 200 g
Ilość: 200 g

Zawartość: 0.2 kilogram (61,90 zł* / 1 kilogram)

12,38 zł* 61,90 zł* za 1 kg
Organiczne tofu wędzone 200 g
Ilość: 200 g

Zawartość: 0.2 kilogram (61,90 zł* / 1 kilogram)

12,38 zł* 61,90 zł* za 1 kg
Organiczne tofu naturalne 6 x 200 g
Ilość: 6 x 200 g

Zawartość: 1.2 kilogram (39,38 zł* / 1 kilogram)

Warianty 49,50 zł*
47,25 zł* 39,38 zł* za 1 kg
Organiczne tofu z oliwkami 200 g
Ilość: 200 g

Zawartość: 0.2 kilogram (67,50 zł* / 1 kilogram)

13,50 zł* 67,50 zł* za 1 kg
Organiczne tofu wędzone z migdałami i sezamem 200 g
Ilość: 200 g

Zawartość: 0.2 kilogram (67,50 zł* / 1 kilogram)

13,50 zł* 67,50 zł* za 1 kg
Wegański burger z karczocha 200 g
Ilość: 200 g

Zawartość: 0.2 kilogram (101,25 zł* / 1 kilogram)

20,25 zł* 101,25 zł* za 1 kg
Organiczny wegański burger shiitake i papryka 160 g
Ilość: 160 g

Zawartość: 0.16 kilogram (98,44 zł* / 1 kilogram)

15,75 zł* 98,44 zł* za 1 kg
Organiczne paski sojowe 800g

Zawartość: 0.8 kilogram (59,06 zł* / 1 kilogram)

47,25 zł* 59,06 zł* za 1 kg
Organiczne kotlety sojowe 500 g

Zawartość: 0.5 kilogram (103,50 zł* / 1 kilogram)

51,75 zł* 103,50 zł* za 1 kg
Miękki Jackfruit 570 g
Ilość: 570 g

Zawartość: 0.57 kilogram (76,98 zł* / 1 kilogram)

43,88 zł* 76,98 zł* za 1 kg

Kupuj substytuty mięsa w KoRo

Rośnie popularność substytutów mięsa! Tofu i podobne produkty coraz częściej konkurują z klasycznymi produktami mięsnymi i wędliniarskimi. Nowe produkty w szybkim tempie podbijają obecnie nasze lokalne supermarkety i dyskonty. Jako przyszłościowy i innowacyjny sklep internetowy z żywnością, KoRo oferuje już szeroki wybór wegetariańskich i wegańskich alternatyw mięsnych. W KoRo można zamówić online z własnego domu substytuty mięsa o przedłużonej trwałości.

Bez względu na to, czy jesteś wegetarianinem, weganinem czy wszystkożercą - alternatywy mięsne mogą wzbogacić Twój jadłospis. Niedawno nawet azjatycki owoc wywołał poruszenie w dziedzinie roślinnych substytutów mięsa. Jackfruit (chlebowiec) ma konsystencję bardzo podobną do kurczaka, a z odpowiednimi przyprawami smakuje do złudzenia jak mięso. Oprócz egzotycznego jackfruita w KoRo można kupić także klasyczne substytuty mięsa, takie jak tofu i granulat z białka sojowego lub grochowego.

Jak zawsze przywiązujemy dużą wagę do jakości, uczciwych relacji z naszymi dostawcami i naturalności żywności. Dlatego wiele naszych substytutów mięsa pochodzi z kontrolowanych upraw ekologicznych. Praktyczne opakowania o dużej wartości zmniejszają ilość odpadów opakowaniowych, zapewniają mniejszą emisję CO2 i nie pozwalają na tak szybkie wyczerpanie zapasów. Całkiem niezłe, prawda? 

W KoRo można zamówić online następujące substytuty mięsa:

Jackfruit, łubin czy soja - substytuty mięsa w skrócie

Zamienniki mięsa lub substytuty mięsa to wegańskie lub wegetariańskie produkty spożywcze, które przypominają prawdziwe mięso ze względu na konsystencję, smak lub zawartość białka. W związku z tym termin ten obejmuje szeroką gamę produktów. Substytuty mięsa mogą być wytwarzane z grzybów, warzyw, ziaren lub owoców - ale imitacje mięsa są również wytwarzane na bazie białek zwierzęcych pochodzących z jaj lub mleka. 

Substytuty mięsa wykonane z warzyw, grzybów i owoców

Alternatywy dla mięsa nie muszą być żywnością wysoko przetworzoną. Wiele grzybów, warzyw, a także owoców może zdobyć punkty dzięki swojej twardej konsystencji i smakowi zbliżonemu do mięsa: 

Grzyby

Wśród grzybów za popularne wegetariańskie substytuty mięsa uchodzą w szczególności grzyby zielne i boczniaki. Oprócz orzechowego smaku, grzyby zawierają również błonnik, którego prawdziwe mięso jest całkowicie pozbawione.

Warzywa

Warzywa dostarczają naszemu organizmowi ważnych składników odżywczych. Wiele warzyw można spożywać na surowo, gotować lub konserwować. Alternatywy dla mięsa mogą być również przygotowywane z warzyw. Substytuty mięsa wykonane z grochu są nawet prawdziwym źródłem białka.

Owoce

Podczas gdy do tej pory owoce występowały głównie w deserach w naszym menu, pewien tropikalny owoc rewolucjonizuje nasze domowe kuchnie. Młody jackfruit ma opinię idealnego substytutu mięsa. Miąższ jackfruita ma konsystencję bardzo podobną do mięsa kurczaka, a ponadto jest wysokiej jakości źródłem błonnika pokarmowego.

Substytuty mięsa ze zbóż i nasion roślin strączkowych

Wytwarzanie bogatych w białko produktów z nasion roślin strączkowych i zbóż ma długą tradycję, zwłaszcza w kuchni azjatyckiej. W większości przypadków białko zawarte w nasionach jest ekstrahowane i przetwarzane w sposób podobny do produkcji sera. Żywność na bazie soi jest prawdopodobnie najbardziej znaną roślinną alternatywą dla mięsa, ale z pewnością nie jest osamotniona na stale rosnącym rynku.

Łubin

Jeśli szukasz roślinnego substytutu mięsa bez soi, możesz zainteresować się tą rośliną strączkową. Nasiona kolorowo kwitnącego łubinu są wykorzystywane do produkcji substytutów mięsa, podobnych do tych wytwarzanych z soi. Jednym z przykładów jest tofu z łubinu, zwane lopino. Można również przygotować własne alternatywy mięsne, takie jak tempeh z łubinu ze słoika.

Tempeh

Sfermentowany produkt z Indonezji jest tradycyjnie wytwarzany z gotowanych ziaren soi, które są poddawane fermentacji z udziałem pleśni. W rezultacie powstaje masa o lekko orzechowym smaku, którą można smażyć lub frytować jak mięso.

Tofu

Tofu jest klasycznym roślinnym substytutem mięsa i najbardziej znaną alternatywą dla mięsa. Tofu pochodzi z Chin i jest wytwarzane z soi przetworzonej na mleko sojowe. Podczas gdy pozbawione smaku naturalne tofu zachęca do samodzielnego doprawienia, tofu wędzone ma już intensywny, mięsny smak. Jeśli wolisz coś bardziej niezwykłego, spróbuj naszego migdałowo-sezamowego tofu lub śródziemnomorskiego tofu rosso. Niezależnie od przypraw, tofu jest bogate w białko roślinne.

Seitan

Seitan to substytut mięsa wytwarzany z białka pszenicy (glutenu). Występuje przede wszystkim w tradycyjnej japońskiej kuchni tempura. Wegański zamiennik mięsa nadaje mięsny smak m.in. kiełbasom wegetariańskim, ale powinni go unikać chorzy na celiakię.

Granulat sojowy

Jest to substytut mięsa wytwarzany z teksturowanej soi, nazywany również wiórkami sojowymi lub mięsem sojowym. Podobnie jak wiele produktów sojowych, wiórki nie mają prawie żadnego własnego smaku i można je dostosować do indywidualnych preferencji, dodając przyprawy. Zazwyczaj przygotowuje się je poprzez namoczenie w bulionie lub sosie sojowym, a następnie usmażenie. Często rozróżnia się drobne i grube mielone ziarno sojowe. Obie odmiany nadają ulubionym potrawom z mięsa mielonego idealną konsystencję jako substytut mięsa. Nieprzyprawione, mogą być również bogatym w białko składnikiem musli. Nasze medaliony sojowe są jeszcze większe niż grube wiórki sojowe.

Imitacja mięsa

Przemysłowo produkowane imitacje mięsa (zwane również nową żywnością białkową) często starają się jak najwierniej naśladować mięso i produkty mięsne. W tym procesie wegetariańskie i wegańskie alternatywy stają się coraz bardziej podobne do oryginału na zewnątrz. Produkty te często noszą nazwy opisowe, takie jak "sznycel z seitanu", "kiełbaski z tofu", "mięso mielone" lub "wędliny w stylu salami". Oprócz białka sojowego i pszennego, roślin strączkowych i warzyw, jako podstawowe składniki stosuje się również białka zwierzęce z jaj i mleka. Z tego powodu imitacje mięsa są zazwyczaj wegetariańskie, ale niekoniecznie wegańskie. Zwłaszcza gdy produkty wegetariańskie mają być realistyczną imitacją prawdziwych produktów mięsnych, często dodaje się do nich sztuczne aromaty i dużo soli. Jeśli tak jak my w KoRo cenisz sobie żywność, która jest jak najbardziej naturalna i zawiera niewiele dodatków, warto przyjrzeć się jej składowi i zapoznać się z naszą ofertą alternatywnych produktów mięsnych.

Substytuty mięsa a żywienie: czy substytuty mięsa są zdrowe?

Przejdźmy od razu do rzeczy - na to pytanie nie ma jednej, uniwersalnej odpowiedzi. To, czy substytuty mięsa są zdrowe czy niezdrowe, zależy od wielu czynników. W zależności od zastosowanej bazy zastępczej, dodatków i stopnia przetworzenia produktów, produkty mięsne mogą być różnie oceniane. Jedno jest jednak pewne - żadne zwierzę nie musi umrzeć dla "mięsa" roślinnego. W każdym razie w tym względzie można mieć czyste sumienie.

W KoRo mamy również czyste sumienie, jeśli chodzi o składniki naszych substytutów mięsa: W naszej ofercie znajdziesz wyłącznie roślinne alternatywy dla mięsa. Wierni naszym zasadom, zwracamy uwagę na najlepszą jakość składników, uczciwe relacje z naszymi dostawcami oraz najwyższą możliwą naturalność naszych produktów. Dlatego nasze substytuty mięsa przechodzą przez jak najmniejszą liczbę etapów przetwarzania i trafiają do Twojego domu bez sztucznych dodatków.

Wiele roślinnych substytutów mięsa jest również naturalnie bezglutenowych i zawiera dużo białka oraz innych ważnych składników odżywczych: na przykład ziarna soi w postaci tofu lub krajanki sojowej są prawdziwym źródłem białka. Produkty wytwarzane z białka grochu, takie jak nasz granulat z białka grochu, już w nazwie zdradzają wysoką zawartość białka, ale mogą również zyskać punkty dzięki niskiej zawartości tłuszczu. Mięso zastępcze z owoców chlebowca ma 28 kalorii i mniej niż 1 gram tłuszczu na 100 gramów, co czyni je niskokaloryczną i niskotłuszczową alternatywą dla mięsa. Ponadto jackfruit zawiera ważne błonniki pokarmowe, których prawdziwe mięso zupełnie nie zawiera. 

Alternatywy mięsne mogą więc zdecydowanie stanowić zdrową alternatywę dla mięsa. Aby mieć pewność, że stosując zamienniki mięsa, robimy coś dobrego dla swojego organizmu, zwierząt i środowiska, należy przed zakupem sprawdzić ich skład, sposób przetwarzania i pochodzenie. Z tego powodu w KoRo przywiązujemy dużą wagę do przejrzystości i możliwości śledzenia składników, procesu przetwarzania i pochodzenia naszych substytutów mięsa na naszych stronach produktowych.

Alternatywy dla mięsa - co można z nimi zrobić

Istnieje niezliczona ilość dań bezmięsnych. Wiele z nich zapewnia pełną przyjemność z jedzenia nawet bez substytutów mięsa. Alternatywy mięsne mogą jednak często dodawać daniom wyrazistości i tekstury. Ponadto substytuty mięsa są często stosowane, gdy ze względu na nostalgię "ulubiony posiłek z przeszłości" ma być podany w wersji wegetariańskiej. Wiele substytutów dostarcza również ważnych białek i błonnika pokarmowego. Zastosowania są tak różne, jak różne są substytuty, z których wytwarza się wegetariańskie i wegańskie zamienniki mięsa. Przede wszystkim klasyczne tofu jest prawdziwym uniwersalnym daniem kuchni bezmięsnej, które zawsze należy mieć w zapasie. Tofu można wykorzystać jako dodatek do chleba, składnik curry lub alternatywę dla jajecznicy. 

Jeśli szukasz substytutu mięsa na wegetariańskiego grilla z przyjaciółmi, dobrym wyborem będą szaszłyki z tofu i warzyw. Z drugiej strony, krajanka sojowa to prawdopodobnie idealny substytut mięsa do wegetariańskiego bolognese. Aby uczynić z niego danie czysto warzywne, parmezan można zastąpić pikantnymi płatkami drożdżowymi. Jeśli naśladowanie tradycyjnych potraw wydaje się zbyt nudne, nie ma żadnych ograniczeń dla innowacyjnych kreacji z wykorzystaniem zamienników mięsa. Jednym z substytutów mięsa, który wydaje się zmieniać to, co do tej pory uważano za niekompatybilne, jest jackfruit. Dojrzały owoc tropikalny ma słodki smak i jest idealną przekąską, natomiast prawie pozbawiony smaku młody jackfruit może być stosowany jako substytut mięsa w gulaszu i potrawach curry lub w nowatorskich burgerach z jackfruita. Ale nie tylko w burgerach zastępujących mięso, także jako wegetariański zamiennik gyrosa w samodzielnie przyrządzonych kebabach, jackfruit spełnia swoją reputację doskonałej alternatywy dla mięsa. Jak widać, substytuty mięsa dają możliwość delektowania się bezmięsną wersją sprawdzonych potraw. Alternatywy mięsne zachęcają do wypróbowania zupełnie nowych sposobów przyrządzania potraw i mogą nadać nowy wymiar Twojej grze w gotowanie. 

Przepisy z wykorzystaniem substytutów mięsa

Na naszym blogu Kulinarnym znajdziesz wiele przepisów z wykorzystaniem substytutów mięsa. Wśród nich jest wiele przepisów na tofu: Naturalne tofu można wspaniale doprawić i ułożyć na chlebie, na przykład w postaci chrupiących pasków tofu. Bogatych w białko składników nie powinno zabraknąć również w Twojej Buddha Bowl - co sądzisz na przykład o misce z quinoa z wędzonym tofu? Połączenie quinoa i wędzonego tofu stanowi szybki, pyszny i bogaty w białko obiad lub kolację. Sos orzechowy z masła orzechowego jest idealnym dodatkiem do miseczek.

Kotlety sojowe to kolejna wegańska alternatywa dla mięsa. Jednym z naszych ulubionych przepisów jest wegański kotlet sojowy przygotowany z grubych kotletów sojowych i fasoli kidney. Jeszcze wyższą zawartość białka mają strzępki białka grochu. W większości przepisów bezsmakowy substytut mięsa z białka grochu najpierw pozostawia się do namoczenia w wywarze warzywnym lub sosie sojowym. Pikantne strzępki można wykorzystać na wiele sposobów, np. do letniego makaronu z makaronem orkiszowym. Najbardziej egzotycznym sposobem jest stosowanie substytutów mięsa z młodego jackfruita - ale przepisy na obfite dania z jackfruita brzmią całkiem przyziemnie. Dzięki neutralnemu smakowi i mięsnej konsystencji marynowany w zalewie jackfruit nadaje się między innymi do wegetariańskich wersji obfitych dań gulaszowych. Po odpowiednim zamarynowaniu niewtajemniczeni mogą pomylić włóknisty miąższ z piersią kurczaka, jeśli do jackfruita podamy paski ziemniaków.

Wszystkie pytania dotyczące alternatywnych rozwiązań dla mięsa

Chcemy udzielić Ci wszelkich informacji na temat naszych alternatywnych produktów mięsnych. W przypadku pytań dotyczących konkretnego produktu należy zapoznać się z jego specyfikacją. Jeśli nie znajdziesz tam tego, czego szukasz, skontaktuj się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej lub mediów społecznościowych, a my odpowiemy na wszystkie Twoje pytania.

Co jest szczególnego w produktach zastępujących mięso od KoRo?

W KoRo przywiązujemy dużą wagę do jakości, krótkich łańcuchów dostaw i naturalnych środków spożywczych we wszystkich naszych produktach. Nasze produkty zastępujące mięso charakteryzują się również najniższym możliwym stopniem przetworzenia. Ponadto w naszych zamiennikach mięsa nie stosujemy sztucznych barwników, aromatów ani konserwantów. Smak naszych substytutów mięsa jest przekonujący tylko dzięki wysokiej jakości składnikom. Wiele składników pochodzi z kontrolowanych upraw ekologicznych.

Pomijając etapy handlowe, KoRo może często zaoferować najlepszy stosunek ceny do jakości, uczciwie płacić swoim dostawcom i produkować w sposób bardziej przyjazny dla środowiska ze względu na mniejszą liczbę tras transportowych. Praktyczne opakowania wartościowe oznaczają mniej odpadów opakowaniowych, a także zmniejszają emisję CO2 dzięki mniejszej liczbie dostaw. Substytuty mięsa KoRo są zatem dobre dla Ciebie, zwierząt i naszego środowiska.

Czy substytuty mięsa zawierają dużo białka?

Termin "substytuty mięsa" obejmuje szeroki zakres produktów, w których zawartość białka jest odpowiednio zróżnicowana. W naszym sklepie internetowym znajdziesz duży wybór wysokobiałkowych substytutów mięsa w kategorii zamienników mięsa. Zwłaszcza granulat białka grochu jest prawdziwym źródłem białka.

Czy w KoRo są dostępne wegańskie zamienniki mięsa?

W naszym sklepie internetowym znajdziesz duży wybór roślinnych substytutów mięsa w kategorii zamienników mięsa. Szczególnie popularny: młody jackfruit - ten egzotyczny substytut mięsa można kupić od razu w atrakcyjnym cenowo sześciopaku.

Czy substytuty mięsa z KoRo zawierają gluten?

W KoRo mamy w ofercie wiele bezglutenowych substytutów mięsa z soi, białka grochu lub miąższu owoców chlebowca. Przywiązujemy dużą wagę do produktów, które są jak najbardziej naturalne i unikamy sztucznych barwników, aromatów i konserwantów - które często zawierają gluten. Zwracamy również uwagę na naturalność stosowanych przypraw i świadomie unikamy dodawania skrobi pszennej. Wszystkie składniki można znaleźć na szczegółowych stronach produktowych naszych zamienników mięsa.