Chcesz otrzymywać ekskluzywne oferty, pyszne przepisy i rekomendacje produktów? Zapisz się do naszego newslettera!

Organiczny ryż do risotto 5 kg

92,25 zł*

18,45 zł* za 1 kilogram

Ceny z VAT plus koszty wysyłki

  • Kleisty ryż okrągłoziarnisty
  • Odmiana: Arborio
  • Idealny ryż na kremowe i śmietankowe risotto jak we Włoszech
  • Jakość ekologiczna
  • Pojemne opakowanie 5 kg

Natychmiast dostępny, czas dostawy 3-5 dni roboczych

Kup teraz: Organiczny ryż do risotto 5 kg

Pizza i makarony zwykle kradną włoskiemu risotto całą uwagę. Jednak, gdy risotto jest przygotowane prawidłowo, otrzymujemy niezwykle pyszne danie. Z definicji risotto jest idealne, gdy jego konsystencja jest kremowo-miękka, ale ziarna ryżu nadal mają chrupki smak. Jeśli nawet najbardziej autentyczny przepis kończy się rozmiękłą papką, to prawdopodobnie z powodu użytego ryżu. 

Przygotowanie ryżu do risotto

Podstawowy przepis na risotto jest zawsze taki sam i zajmuje zaledwie 20-25 minut, jeśli jest dobrze przygotowany: nie myć ryżu do risotto i nie gotować go normalnie w wodzie. Zamiast tego, podsmaż surowy ryż do risotto w garnku lub na patelni z cebulą na oliwie z oliwek i/lub maśle. Po upływie minuty można wlać odrobinę białego wina. W tym samym czasie w drugim garnku ugotuj na wolnym ogniu 1-2 litry bulionu lub wywaru warzywnego. Dodawaj go stopniowo do ryżu do risotto. Stosunek ilości ryżu do płynu jest bardzo ważny: należy dodać tylko tyle gorącego wywaru, aby ziarna ryżu były tylko przykryte płynem. Podczas gdy ryż do risotto gotuje się na średnim ogniu, powtórz ten proces, delikatnie mieszając. Po 20-25 minutach gotowania ryż jest gotowy. Jeśli risotto lepko spływa z łyżki do gotowania, konsystencja jest idealna. Można je uzupełnić tartym parmezanem i odrobiną masła. 

Jaki ryż wybrać do swoich wariacji na temat risotto?

Arborio, Carnaroli i Vialone Nano są uważane za oryginalne włoskie odmiany ryżu do risotto. Ziarna owalne do okrągłych zawierają szczególnie dużo skrobi rozpuszczalnej w wodzie. Ponadto szczególnie długo zachowują jędrność podczas gryzienia i dlatego są tak lubiane ze względu na swoją idealnie "niechlujną" konsystencję. Tradycyjnie w risotto nieodzowna jest również oliwa z oliwek, tarty parmezan i duża ilość masła. Jeśli chcesz włączyć risotto do swojej zdrowej diety, powinieneś zaoszczędzić na maśle. Do przygotowania wegańskiego dania risotto możesz z łatwością użyć tłuszczu roślinnego, a parmezan zastąpić płatkami drożdżowymi. Ogólna zasada dotycząca składników jest następująca: dozwolone jest wszystko, co smakuje dobrze.

Kup organiczny ryż do risotto 

Oprócz odpowiedniego czasu, risotto każdego rodzaju zależy od jego podstawowego składnika: najwyższej jakości ryż do risotto rośnie przede wszystkim w żyznych dolinach Padu. Dlatego przy następnej wizycie we Włoszech należy zabrać ze sobą nie tylko wino i oliwki, ale także zapas ryżu. Alternatywnie ryż do risotto możesz zamówić też na naszej stronie. Nasz ryż do risotto jest uprawiany ekologicznie, starannie przetwarzany i dostarczany do Twojego domu w opakowaniu o niskiej cenie. Więc nawet na najbardziej spontanicznej randce możesz popisać się swoimi umiejętnościami kulinarnymi. KoRo życzy powodzenia i bon appetito. Kup teraz organiczny ryż do risotto!

Średnie wartości odżywcze w 100 g g
Wartość energetyczna (w kj/kcal) 1509 /  356
Tłuszcz 1 g
w tym kwasy nasycone 0.3 g
Węglowodany 79 g
w tym cukry 0 g
Błonnik pokarmowy 2.3 g
Białko 6.5 g
Sól 0 g
Numer produktu: REIS_007
Data minimalnej trwałości 04.01.2026
Pochodzenie Włochy, Argentyna
Pochodzenie (przetwarzanie) Niemcy
Pochodzenie organiczne Rolnictwo z UE/ spoza UE
Zawartość 5 kg
Producent KoRo
EAN/GTIN 4260654783711
Karta katalogowa Specyfikacja
Organ kontroli ekologicznej & pochodzenie ekologiczne
EU Bio
DE-ÖKO-001
Śladowe ilości Objaśnienie oznaczenia śladowych ilości
Dostawa Czas dostawy
Firma KoRo Handels GmbH
Hauptstraße 26, 10827 Berlin
Przechowywanie Zalecamy przechowywanie w chłodnym i suchym miejscu.
Składniki 100% ryż do risotto* *z kontrolowanych upraw ekologicznych
Zanieczyszczenia krzyżowe Może zawierać śladowe ilości GLUTENU
Opis handlowy Organiczny ryż do risotto
Uwagi odnośnie etykiety Składniki, wartości odżywcze i opakowania mogą się różnić. Aby uzyskać prawidłowe informacje, należy sprawdzić opis produktu.
Prasa i dystrybutorzy Pobierz zdjęcia
Pytania i odpowiedzi: Organiczny ryż do risotto 5 kg
Keine Suchergebnisse vorhanden.
Nasz organiczny ryż do risotto przyczynia się do wyjątkowych doznań smakowych Twojego risotto. Rośnie w najlepszych warunkach ekologicznych, jest starannie przetwarzany i zawiera szczególnie dużą ilość skrobi rozpuszczalnej w wodzie. Jest zatem idealny do wszelkiego rodzaju kremowych risotta. Nasz ekologiczny ryż do risotto szczególnie długo pozostaje twardy przy gryzieniu.
Jeśli risotto jedzą dzieci, białe wino można łatwo zastąpić dodatkowym bulionem. Smak może również wzmocnić łyk mętnego soku jabłkowego lub rozcieńczonego octu ryżowego. Przy okazji, matki z niemowlętami mogą po prostu wymieszać ryż do risotto.
Ekologiczny ryż do risotto należy przechowywać w miejscu chronionym przed wysoką temperaturą, suchym i bez substancji o nieprzyjemnym zapachu lub smaku.
100 g nieugotowanego organicznego ryżu do risotto ma 356 kalorii (kcal).
Tak, psy mogą jeść ryż do risotto po ugotowaniu. Teoretycznie ryż może być nawet codziennym składnikiem diety psa. Tylko w przypadku biegunki pies nie powinien spożywać dużych ilości ryżu.
Nie, ryż jest naturalnie bezglutenowy. Gluten może być obecny w naszym ekologicznym ryżu do risotto w ilościach śladowych (< 20ppm).
To, czy risotto może być spożywane w czasie ciąży, zależy od sposobu jego przygotowania. W wielu przepisach na risotto używa się białego wina. Krótki czas gotowania risotto, wynoszący około 20 minut, może spowodować, że alkohol nie wyparuje całkowicie. Nie zaleca się kobietom w ciąży spożywania potraw, w których alkohol nie został ugotowany lub został ugotowany tylko w niewielkim stopniu. Z kolei parmezan, ze względu na długi czas dojrzewania i przechowywania (od 12 do 72 miesięcy), prawie nie zawiera bakterii listerii lub bakterii niebezpiecznych dla kobiet w ciąży.
Risotto to bardzo sycące danie. Podawany jako danie główne, nie wymaga koniecznie dodatkowej potrawy. Jeśli jednak coś ma być do niego podane, jako dodatek można użyć ciabatty lub bagietki. Zielona sałata pasuje również do risotto, zarówno z grzybami, jak i z mięsem czy rybą.
Jeśli risotto jest podawane jako danie główne, można użyć dużej porcji około 100 g nieugotowanego ryżu do risotto na osobę. Do przygotowania risotto dla dwóch osób wystarczy dwa razy tyle, czyli 200-250 g ryżu do risotto. Jeśli risotto jest podawane jako dodatek do dania, ilość można oczywiście dostosować, na przykład zmniejszyć o połowę.
Podstawowy przepis na risotto jest zawsze taki sam i zajmuje zaledwie 20 minut, jeśli jest dobrze przygotowany: Przede wszystkim należy używać prawdziwego ryżu do risotto. Zawarta w nim skrobia nadaje ryżowi do risotto kremową konsystencję, która jest podstawą dobrego risotto. Ryżu do risotto nie należy wcześniej myć i nie należy go gotować w zwykłej wodzie. Zamiast tego, podsmaż surowy ryż do risotto w garnku lub na patelni z cebulą na oliwie z oliwek i/lub maśle. Po minucie można odgazować białym winem. W tym samym czasie w drugim garnku ugotuj na wolnym ogniu 1-2 litry bulionu lub wywaru warzywnego. Dodawaj to stopniowo do ryżu do risotto. Stosunek ilości ryżu do płynu jest bardzo ważny: należy dodać tylko tyle gorącego wywaru, aby ziarna ryżu były tylko przykryte płynem. Podczas gdy ryż do risotto gotuje się na średnim ogniu, powtórz ten proces, delikatnie mieszając. Po około 20 minutach gotowania ryż jest gotowy. Jeśli risotto lepko spływa z łyżki do gotowania, konsystencja jest idealna. Można je uzupełnić tartym parmezanem i odrobiną masła.
Aby uzyskać dobre risotto, należy upewnić się, że ryż jest wyraźnie oznaczony jako ryż do risotto. Jeśli masz spontaniczny apetyt na risotto, kuszące jest zastąpienie ryżu do risotto alternatywnym ryżem z kuchennej szafki. Z czysto praktycznego punktu widzenia, risotto można oczywiście przyrządzić z "normalnego" ryżu. Niewiele jednak pozostanie z typowej dla risotto kremowej konsystencji. W przeciwieństwie do ryżu basmati, długoziarnistego lub brązowego, odmiany ryżu do risotto uwalniają skrobię podczas gotowania. Uwolniona skrobia nadaje risotto kremowy smak. Ponadto ryż do risotto pozostaje przyjemnie jędrny w dotyku dzięki specjalnym właściwościom gotowania w jego rdzeniu.
Tak, nasz organiczny ryż do risotto jest wegański.
Po pierwsze dobra wiadomość: tak, risotto ugotowane wcześniej lub pozostałe z poprzedniego dnia można odgrzewać. Ważne jest jednak, aby nie pozostawiać ugotowanego ryżu w temperaturze pokojowej, lecz jak najszybciej przechowywać go w lodówce. W ten sposób bakterie naturalnie zawarte w ryżu (Bacillus cereus) nie mają szans na wytworzenie niebezpiecznych toksyn, a resztki można łatwo przechowywać do dwóch dni. Również mit, że potraw z grzybów nie należy odgrzewać, jest już nieaktualny.
Nasz ekologiczny ryż do risotto ma minimalny okres przydatności do spożycia wynoszący 24 miesiące. Po ugotowaniu ryż do risotto można przechowywać w lodówce do dwóch dni.
Aby nadać risotto typową dla tego typu produktów "mulistą" konsystencję, nie tracąc przy tym wyrazistości, konieczne jest zastosowanie skrobiowych odmian ryżu. Trzy znane i najważniejsze odmiany włoskiego ryżu do risotto to Arborio, Carnaroli i Vialone Nano. Różnice między poszczególnymi odmianami ryżu do risotto są niewielkie, ale subtelne: - Najczęściej stosowanym ryżem do risotto jest arborio. Ziarna mają długość około 7 mm, są bardzo okrągłe i grube. Dzięki nim risotto ma wyjątkowo kremową konsystencję. - Carnaroli został skrzyżowany z odmianami ryżu Vialone i Lencino. Ziarna mają długość około 7 mm, są nieco bardziej owalne i zawierają szczególnie dużo skrobi rozpuszczalnej w wodzie. - Vialone Nano to odmiana ryżu do risotto, która jest jeszcze mniej znana w Niemczech. Jego ziarna są większe i bardziej okrągłe niż ziarna Carnaroli. Mają lekko orzechowy posmak. To, która odmiana wyczaruje najlepsze risotto, jest prawdopodobnie kwestią wiary. Jeśli na opakowaniu ryżu jest napisane, że jest to ryż do risotto, jesteś po bezpiecznej stronie.
Organiczny ryż do risotto 5 kg
Organiczny brązowy ryż basmati 5 kg
Organiczny ryż mleczny 5 kg
Organiczny ryż jaśminowy 5 kg
Organiczny biały ryż basmati 5 kg
Organiczny ryż do sushi 5 kg
Oceny
Cena 92,25 zł* 83,25 zł* 81,00 zł* 105,75 zł* 90,00 zł* 99,00 zł*
Numer artykułu REIS_007 BAS_003 REIS_004 REIS_006 BAS_004 REIS_003
Zawartość 5 kilogram 5 kilogram 5 kilogram 5 kilogram 5 kilogram 5 kilogram
Cena podstawowa 18,45 zł* / 1 kilogram 16,65 zł* / 1 kilogram 16,20 zł* / 1 kilogram 21,15 zł* / 1 kilogram 18,00 zł* / 1 kilogram 19,80 zł* / 1 kilogram
Cechy niskotłuszczowy, wegetariański, organiczny, wegański, bez cukru o niskiej zawartości cukru, niska zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, niskotłuszczowy, wegetariański, organiczny, wegański o niskiej zawartości cukru, niskotłuszczowy, wegetariański, organiczny, wegański, bez cukru o niskiej zawartości cukru, niska zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, niskotłuszczowy, wegetariański, organiczny, wegański, bez cukru, bez laktozy o niskiej zawartości cukru, niska zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, niskotłuszczowy, wegetariański, organiczny, wegański, bez cukru o niskiej zawartości cukru, niskotłuszczowy, wegetariański, organiczny, wegański, bez cukru
Herkunftsländer Włochy, Argentyna Pakistan Włochy Tajlandia Indie Włochy

Produkcja

Italien der größte Reisproduzent Europas
Italien der größte Reisproduzent Europas

Hättest Du’s gewusst? In Italien befindet sich das größte europäische Reis-Anbaugebiet. Bereits im 15. Jahrhundert fand das wichtige Grundnahrungsmittel Einzug in die Gegend zwischen Piemont und Lombardei. Über 400 Jahre wurde in dem Flachgebiet, der fruchtbaren Po-Ebene, nur eine einzige Sorte angebaut. Mittlerweile sind es einige Dutzend, darunter natürlich auch hochwertiger Risotto-Reis.

Reispflanzen leben nur eine Saison
Reispflanzen leben nur eine Saison

Als Reis werden die Getreidekörner der Oryza sativa bezeichnet. Die einjährige Reispflanze kann zwischen 50 und 160 Zentimeter hoch werden. Aus jeder Pflanze wachsen 10 bis 20 schmale Rispen, die jeweils bis zu 200 Reiskörner tragen können. Ein Reiskorn besteht aus einem Keimling, dem Mehlkörper und dem sogenannten Silberhäutchen.

Anfang Mai beginnt die Saat
Anfang Mai beginnt die Saat

Meist von Hand werden vorgekeimte Reiskörner auf den Reisfeldern verteilt. Beim dominierenden Nassreisanbau wird das vorbereitete Feld im Anschluss unter Wasser gesetzt. Das Wasser schützt die Pflanzen vor Unkraut und Schädlingen. Zudem gleicht es starke Temperaturunterschiede zwischen Tag und Nacht aus. Reis ist ursprünglich keine Wasserpflanze, hat sich in den letzten Jahrtausenden jedoch meisterhaft an die Bedingungen angepasst.

Trockenlegung der Felder und Erntebeginn
Trockenlegung der Felder und Erntebeginn

In den letzten Monaten haben sich an den grünen Halmen Rispen entwickelt. Hier wächst der Reis heran. Je nach Sorte braucht Reis zwischen drei und acht Monaten, bis er geerntet werden kann. Sind die Reiskörner ausgreift, werden die Felder trockengelegt. Innerhalb weniger Tage verwandelt sich das Feld von saftigem Grün in schimmerndes Gelb-Braun. Die Ernte kann beginnen. Ein Feld nach dem anderen wird mit Hand-Sicheln geerntet, die Pflanzen gebündelt und abtransportiert. Mittlerweile gibt es zur anstrengenden, manuellen Ernte mancherorts maschinelle Alternativen.

Reines Gebirgswasser für Bio Risotto-Reis
Reines Gebirgswasser für Bio Risotto-Reis

Wenn die Früchte getrocknet sind und sich der Wassergehalt drastisch reduziert hat, können die Trockenfrüchte abgefüllt werden und sich endlich auf den Weg zu Dir machen.

Nach der Ernte heißt es trocknen
Nach der Ernte heißt es trocknen

Zwischen Ernte und verzehrfähigem Reis bedarf es noch mehrere Schritte der Verarbeitung. Nach der Ernte müssen die Reiskörner zunächst trocknen. Für die Weiterverarbeitung dürfen sie noch maximal 16% Feuchtigkeit enthalten. Das entstandene Zwischenprodukt wird ‚Roh-Reis‘ oder ‚Paddyreis‘ genannt. Die Reiskörner haben zu diesem Zeitpunkt ihre Spelzen noch. Sie bilden eine Art Schale und schützen das Reiskorn vor Umwelteinflüssen.

Der ‚Paddy Reis‘ lässt seine Schale

Ist der Reis trocken genug, wird mit der Verarbeitung in der Reismühle begonnen. Im ersten Schritt gilt es den Reis von den Spelzen zu befreien. Diese machen rund 20% des ursprünglichen Gewichtes aus. Sind sie beseitigt, kommt die eigentliche Reisfrucht zum Vorschein. Sie besteht aus Mehlkörper, Keimling und Silberhäutchen. Als Naturraus oder Vollkornreis findet Reis in dieser Form Einzug in die Küche.

Fertig herausgeputzt. In der Vorteilspackung geht es direkt zu dir nach Hause. Ab in den Kochtopf damit!
Fertig herausgeputzt. In der Vorteilspackung geht es direkt zu dir nach Hause. Ab in den Kochtopf damit!

Für weißen Reis, wie unseren Risotto-Reis, werden zusätzlich das Silberhäutchen und der Keimling entfernt. Dafür werden die Reiskörner meist an Steinen gerieben. Nach dem glättenden Polieren ist unser Risotto-Reis fertig. Er wird eingetütet und ist bereit, von Dir gekocht zu werden.

Rozwój cen

Oto jak cena zmieniała się w czasie

Wszystkie informacje bez gwarancji!

Powiązane przepisy
Łatwy
40 Min.
Orzechowe risotto
Orzechowe risotto
M
Mary C.

Co inni mówią o Organiczny ryż do risotto 5 kg

4.9/5

33 Oceny


31
2
0
0
0

5 gwiazdek

4 gwiazdki

3 gwiazdki

2 gwiazdki

1 gwiazdka

Przesyłaj tylko zdjęcia i filmy o maksymalnym rozmiarze 4 MB / sztukę. Dozwolone formaty to: jpg, png, mp4, mov

Zadowolony klient 🙂

Anonimowy

05.02.2021

-

-

Niezadowolony klient 🙃

Anonimowy

18.04.2021

-

-

Anonimowy

16.02.2024

Jeszcze raz z radością

Zamówiłem go już po raz drugi.

Anonimowy

12.06.2023

Bardzo dobry zakup

Używam ryżu do risotto zarówno do obfitych, jak i słodkich dań i jestem bardzo entuzjastycznie do niego nastawiona.
Gotuje się trochę dłużej niż ryż innych marek, ale to nie problem.
Na pewno nie ostatnie opakowanie.
N

Nicole G.

10.02.2023

Można kupić.

Moim zdaniem stosunek ceny do jakości jest dobry do bardzo dobrego. Do samego produktu nie mam żadnych zastrzeżeń, nie ma na co narzekać.

Anonimowy

16.01.2023

Doskonale!

Także tutaj 5 kg. Super magazyn!

Anonimowy

29.11.2022

Duża wielkość opakowania

Idealny rozmiar i świetny ryż, dostępny tu co tydzień.

Anonimowy

14.06.2022

Risotto Risotto

W mojej rodzinie uwielbiamy jeść ryż i włoskie jedzenie - więc risotto jest często w naszym menu. Więc kciuki w górę za opakowanie zbiorcze. Jakość też jest dobra.

Anonimowy

22.04.2022

Naprawdę pyszny ryż do risotto

Naprawdę pyszny ryż do risotto

Anonimowy

15.04.2022

Gorąco polecam

Świetny ryż do risotto, duża ilość w uczciwej cenie. Byłoby miło poznać odmianę, ziarna wydają się bardzo małe, czy to Vialone nano?

Anonimowy

07.04.2022

doskonały

Bardzo dobra cena - organiczny - bardzo dobra jakość - gotowanie 10 minut - lepsze niż to niemożliwe!

Anonimowy

30.03.2022

nic do zgłoszenia :)

Nie miałem jeszcze okazji go wypróbować, ale uważam, że możliwość zakupu w 5 kg jest bardzo praktyczna.

Nie płać za wysyłkę swojego zamówienia!

Dopóki nowe produkty nie mają jeszcze ładnych zdjęć, oszczędzasz na kosztach wysyłki. Spróbuj czegoś nowego!

Klienci kupili również