🚨Uwaga: kończymy działalność w Polsce. 26 kwietnia to ostatni dzień na składanie zamówień! Po tym terminie kontakt z obsługą klienta będzie oczywiście wciąż możliwy.🚨

Mak niebieski 1 kg

56,25 zł*

Ceny z VAT plus koszty wysyłki

Wpisz swój e-mail w poniższym polu, a my powiadomimy Cię, gdy produkt będzie ponownie dostępny.
Przesyłając ten formularz akceptuję Regulamin sklepu oraz Politykę prywatności.

Kup teraz: Mak niebieski 1 kg

Każdego lata zakwitają na nowo i sprawiają, że pola przy drodze mienią się jaskrawą czerwienią: maki! Jednak roślina ta nie pochodzi z Niemiec, lecz z Bliskiego Wschodu i Azji. Na przykład w starożytnym Egipcie jego nasiona były popularną przyprawą. Ale od dłuższego czasu jest on również rozpowszechniony w wielu krajach europejskich. W starożytnej Grecji i Rzymie, na przykład, nasiona maku były stosowane jako lekarstwo, a w połączeniu z miodem stanowiły podstawę ciastek jako pokarmu energetycznego dla sportowców... To sprawia, że chcesz przebiec maraton, prawda? W dzisiejszych czasach mak niebieski z pewnością znacie z niemal każdej spiżarni, gdzie często można go znaleźć jako popularny składnik wypieków, obok płatków kokosowych, cynamonu, kakao w proszku i nie tylko.

Mak niebieski i szary – porównanie 

Ale uwaga: nie wszystkie maki są takie same! Czy wiesz, że na świecie istnieje ponad 100 odmian maku? A najbardziej znana odmiana, mak kukurydziany o czerwonych kwiatach, w ogóle nie jest jadalna! Należy również trzymać ręce z dala od wielu innych odmian, ponieważ wszystkie części rośliny, a zwłaszcza jej mleczny sok, są trujące. Tylko nasiona maku niebieskiego, szarego i białego nadają się do spożycia i są stosowane w wielu potrawach. Ale czym różnią się od siebie odmiany jadalne? Przede wszystkim decydujący jest kolor nasion. Jak sugerują nazwy, nasiona maku niebieskiego są niebiesko-czarne, maku szarego - jasnoszare, a maku białego - jasnobiałe. Odmiany maku różnią się także znacznie pod względem smaku: podczas gdy mak biały charakteryzuje się orzechowym aromatem, mak szary ma raczej łagodny smak. Mak niebieski ma intensywnie korzenny smak i jest najczęściej uprawianą odmianą maku.

Przepisy z niebieskim makiem 

Możliwości wykorzystania niebieskiego maku są nieograniczone i jest on stosowany w kuchni niemal każdego kraju. Wystarczy pomyśleć o makowcu, drożdżówkach z makiem lub austriackim Germknödel z makiem! Czy to do pieczenia, czy do gotowania - mak można wykorzystać w wielu różnych przepisach i nadać mu pyszny, orzechowy aromat. Zacznij dzień od słonecznej bułeczki z makiem, puszystych pistacjowych naleśników z makiem lub cytrynowej owsianki z makiem. Mała rada: jeśli wcześniej uprażysz nasz niebieski mak, jego smak będzie jeszcze mocniejszy. Nadaje to szczególnie pikantną nutę szczególnie wytrawnym potrawom. Ale niebieski mak jest szczególnie smaczny w ciastach i ciasteczkach. Koniecznie upieczcie makowiec z kruszonym serem, makowiec z orzechami i cytrynowe muffinki makowe! 

Kup niebieski mak od KoRo 

Nasz niebieski mak to z pewnością lukier na torcie w Twojej kuchni! Dzięki swojemu delikatnemu orzechowemu smakowi jest doskonałym substytutem orzechów, a w szczególności wzbogaca ciasta i ciasteczka. Chcesz dodać ten niezastąpiony składnik do swojej spiżarni? Kup teraz nasz mak niebieski w praktycznym opakowaniu 1 kg i rozpocznij zabawę z pieczeniem!

Numer produktu: MOHN_003
Zawartość 1 kg
Producent KoRo
EAN/GTIN 4260654781526
Karta katalogowa Specyfikacja
Śladowe ilości Objaśnienie oznaczenia śladowych ilości
Dostawa Czas dostawy
Uwagi odnośnie etykiety Składniki, wartości odżywcze i opakowania mogą się różnić. Aby uzyskać prawidłowe informacje, należy sprawdzić opis produktu.
Pytania i odpowiedzi: Mak niebieski 1 kg
Keine Suchergebnisse vorhanden.
Nasze nasiona maku niebieskiego zachowują trwałość przez co najmniej 12 miesięcy, jeśli są przechowywane w chłodnym, suchym i chronionym przed światłem miejscu, w oryginalnym, nieotwartym opakowaniu.
Mak jest często kojarzony z produkcją narkotyku - opium. Jednak toksyny znajdują się głównie w mleku makowym. Na szczęście nie trzeba rezygnować z ciast, ciasteczek i innych przysmaków z makiem.
Istnieje ponad 100 różnych rodzajów maków. Jednak tylko 3 z nich są rzeczywiście jadalne i nadają się do spożycia: Mak niebieski, mak szary i mak biały.
Białko przyczynia się do budowy mięśni. Nasz mak niebieski zawiera 20 g białka na 100 g, dzięki czemu jest źródłem białka. Spróbuj cytrynowo-makowych k ulek Bliss Ball lub makowych kulek marcepanowych jako przekąski przed lub po ćwiczeniach!
Pierwotnie mak niebieski pochodzi z Bliskiego Wschodu i Azji. Obecnie uprawia się ją głównie w takich krajach, jak Turcja, Indie i Grecja, a także w niektórych regionach Niemiec.
Nasz mak niebieski ma 472 kalorie na 100 g. Ma również wysoką zawartość błonnika pokarmowego - 21 g.
Niebieskie maki można wspaniale wykorzystać jako pokarm dla ptaków. Mak jest jednak trujący dla wielu innych zwierząt. Psom, kotom itp. nie należy pozwalać na jedzenie niebieskich maków.
Tak, nasz mak niebieski nie zawiera żadnych dodatkowych produktów pochodzenia zwierzęcego i dlatego dobrze nadaje się do stosowania w diecie wegańskiej.
Zaleca się dokładne umycie maku niebieskiego pod bieżącą wodą przed spożyciem i użycie go na sicie kuchennym. W ten sposób można znacznie zmniejszyć zawartość morfiny, która znajduje się również w nasionach dzięki mlecznemu sokowi.
Mak niebieski można bez wahania spożywać na surowo. Jednak mak smakuje szczególnie dobrze, gdy się go krótko upraży. Następnie nabierają intensywnie aromatycznego i pikantnego smaku.
Nasiona maku zawierają morfinę. Dlatego w czasie ciąży lepiej unikać naszego niebieskiego maku. W każdym przypadku przed spożyciem niewielkich ilości należy skonsultować się z lekarzem.
Rozwój cen

Oto jak cena zmieniała się w czasie

Wszystkie informacje bez gwarancji!

Powiązane przepisy
Średni
1:30 godz.
Makowiec z kruszonką
Makowiec z kruszonką
A
Annabell
Łatwy
10 Min.
Marcepanowy mus makowy
Marcepanowy mus makowy
L
Lena
Łatwy
10 Min.
Owsianka z makiem cytrynowym
Owsianka z makiem cytrynowym
E
Elisa
Średni
1 godz.
Zwiewny makowiec z orzechami i bez mąki
Zwiewny makowiec z orzechami i bez mąki
I
Ivana v.

Co inni mówią o Mak niebieski 1 kg

4.9/5

52 Oceny


48
3
0
0
1

5 gwiazdek

4 gwiazdki

3 gwiazdki

2 gwiazdki

1 gwiazdka

Przesyłaj tylko zdjęcia i filmy o maksymalnym rozmiarze 4 MB / sztukę. Dozwolone formaty to: jpg, png, mp4, mov

Zadowolony klient 🙂

Anonimowy

15.11.2023

Bardzo szczęśliwy

Właśnie otrzymałem moje zamówienie dzisiaj i jestem z niego bardzo zadowolony, jest bardzo dobry, dobrze zaprezentowany i zapakowany, a także szybka dostawa, dziękuję

Niezadowolony klient 🙃

Anonimowy

16.08.2022

Super bon

Doskonały, orzechowy smak

Anonimowy

27.03.2024

Polecam

Nie było go na stanie, gdy chciałem go zamówić, więc jak tylko pojawił się ponownie > w moim koszyku Robię polskie ciasto, więc lepiej mieć dobrą ilość, a Koro mi to daje.
L

Lydia S.

15.03.2024

Bardzo dobre i korzystne

Bardzo dobry i tani. Dobre źródło wapnia dla wegan. Organiczny byłby świetny.
S

Susanne S.

27.02.2024

Mak na bułeczki z makiem

Ziarna maku nie są często dostępne w sklepach. Może mógłbyś oferować go w postaci zmielonej?
M

Martina E.

25.02.2024

😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋

Świetnie! Pierwsze ciasto zostało już zjedzone😋
H

Helena W.

22.01.2024

Gorąco polecam

Świetny stosunek ceny do wydajności, jakość jest nienaganna.

Anonimowy

15.11.2023

Bardzo szczęśliwy

Właśnie otrzymałem moje zamówienie dzisiaj i jestem z niego bardzo zadowolony, jest bardzo dobry, dobrze zaprezentowany i zapakowany, a także szybka dostawa, dziękuję

Anonimowy

09.08.2023

Ulubiona superżywność

Cóż mogę powiedzieć, mak jest najlepszy!

Anonimowy

24.02.2023

Unikonsiemen

Na farsz:
1dl mleka
200g cukru
400g drobno zmielonego maku
50g rodzynek
50g cukru waniliowego
2 łyżki dżemu morelowego
2 łyżki miodu
1 cytryna

Do smarowania:
1 jajko
Na ciasto:
20g świeżych drożdży
0,5 dl mleka
50 g mąki
60g cukru pudru
1 szczypta soli
250g masła
1 jajko
3 żółtka

Przygotowanie

Do bajgli makowych wymieszać drożdże z mlekiem. Do mąki dodać cukier puder i sól, a następnie pokruszyć w masło. Jajko wymieszać z żółtkami i drożdżami, dodać do okruchów i zagnieść na elastyczne ciasto. Gotowe ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
W czasie, gdy ciasto odpoczywa, przygotuj masę makową. Wlej mleko do rondla, dodaj cukier i doprowadź do wrzenia. Kiedy będzie gotowe, zdejmij z ognia i wymieszaj mak, rodzynki, cukier waniliowy, dżem, miód i startą skórkę z cytryny. Przed nałożeniem nadzienia całkowicie ostygnie.
Z ciasta uformować cztery jednakowe bułeczki, rozwałkować je niezbyt cienko, wypełnić masą makową i zwinąć.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i posmarować powierzchnię jajkiem. Pozostawić na półtorej godziny, następnie ponownie posmarować i piec w piekarniku o temperaturze 170°C przez ok. 35 minut na złoty kolor.
Jest to węgierski przepis, w którym mak otrzymuje należne mu miejsce.

Anonimowy

11.02.2023

Dobry produkt

Bardzo dobra jakość, świeże, dobrze zapakowane, bardzo chrupiące i smaczne, dziękuję.

Anonimowy

23.01.2023

ponownie starannie zapakowany

ponownie starannie zapakowany

Klienci kupili również