Kup teraz: Mak niebieski 1 kg
Każdego lata zakwitają na nowo i sprawiają, że pola przy drodze mienią się jaskrawą czerwienią: maki! Jednak roślina ta nie pochodzi z Niemiec, lecz z Bliskiego Wschodu i Azji. Na przykład w starożytnym Egipcie jego nasiona były popularną przyprawą. Ale od dłuższego czasu jest on również rozpowszechniony w wielu krajach europejskich. W starożytnej Grecji i Rzymie, na przykład, nasiona maku były stosowane jako lekarstwo, a w połączeniu z miodem stanowiły podstawę ciastek jako pokarmu energetycznego dla sportowców... To sprawia, że chcesz przebiec maraton, prawda? W dzisiejszych czasach mak niebieski z pewnością znacie z niemal każdej spiżarni, gdzie często można go znaleźć jako popularny składnik wypieków, obok płatków kokosowych, cynamonu, kakao w proszku i nie tylko.
Mak niebieski i szary – porównanie
Ale uwaga: nie wszystkie maki są takie same! Czy wiesz, że na świecie istnieje ponad 100 odmian maku? A najbardziej znana odmiana, mak kukurydziany o czerwonych kwiatach, w ogóle nie jest jadalna! Należy również trzymać ręce z dala od wielu innych odmian, ponieważ wszystkie części rośliny, a zwłaszcza jej mleczny sok, są trujące. Tylko nasiona maku niebieskiego, szarego i białego nadają się do spożycia i są stosowane w wielu potrawach. Ale czym różnią się od siebie odmiany jadalne? Przede wszystkim decydujący jest kolor nasion. Jak sugerują nazwy, nasiona maku niebieskiego są niebiesko-czarne, maku szarego - jasnoszare, a maku białego - jasnobiałe. Odmiany maku różnią się także znacznie pod względem smaku: podczas gdy mak biały charakteryzuje się orzechowym aromatem, mak szary ma raczej łagodny smak. Mak niebieski ma intensywnie korzenny smak i jest najczęściej uprawianą odmianą maku.
Przepisy z niebieskim makiem
Możliwości wykorzystania niebieskiego maku są nieograniczone i jest on stosowany w kuchni niemal każdego kraju. Wystarczy pomyśleć o makowcu, drożdżówkach z makiem lub austriackim Germknödel z makiem! Czy to do pieczenia, czy do gotowania - mak można wykorzystać w wielu różnych przepisach i nadać mu pyszny, orzechowy aromat. Zacznij dzień od słonecznej bułeczki z makiem, puszystych pistacjowych naleśników z makiem lub cytrynowej owsianki z makiem. Mała rada: jeśli wcześniej uprażysz nasz niebieski mak, jego smak będzie jeszcze mocniejszy. Nadaje to szczególnie pikantną nutę szczególnie wytrawnym potrawom. Ale niebieski mak jest szczególnie smaczny w ciastach i ciasteczkach. Koniecznie upieczcie makowiec z kruszonym serem, makowiec z orzechami i cytrynowe muffinki makowe!
Kup niebieski mak od KoRo
Nasz niebieski mak to z pewnością lukier na torcie w Twojej kuchni! Dzięki swojemu delikatnemu orzechowemu smakowi jest doskonałym substytutem orzechów, a w szczególności wzbogaca ciasta i ciasteczka. Chcesz dodać ten niezastąpiony składnik do swojej spiżarni? Kup teraz nasz mak niebieski w praktycznym opakowaniu 1 kg i rozpocznij zabawę z pieczeniem!
Numer produktu: | MOHN_003 |
---|---|
Zawartość | 1 kg |
Producent | KoRo |
EAN/GTIN | 4260654781526 |
Karta katalogowa | Specyfikacja |
Śladowe ilości | Objaśnienie oznaczenia śladowych ilości |
Dostawa | Czas dostawy |
Uwagi odnośnie etykiety | Składniki, wartości odżywcze i opakowania mogą się różnić. Aby uzyskać prawidłowe informacje, należy sprawdzić opis produktu. |
Oto jak cena zmieniała się w czasie
Wszystkie informacje bez gwarancji!
Zaloguj się
Zadowolony klient 🙂
Bardzo szczęśliwy
Niezadowolony klient 🙃
Polecam
Bardzo dobre i korzystne
Mak na bułeczki z makiem
Bardzo szczęśliwy
Unikonsiemen
1dl mleka
200g cukru
400g drobno zmielonego maku
50g rodzynek
50g cukru waniliowego
2 łyżki dżemu morelowego
2 łyżki miodu
1 cytryna
Do smarowania:
1 jajko
Na ciasto:
20g świeżych drożdży
0,5 dl mleka
50 g mąki
60g cukru pudru
1 szczypta soli
250g masła
1 jajko
3 żółtka
Przygotowanie
Do bajgli makowych wymieszać drożdże z mlekiem. Do mąki dodać cukier puder i sól, a następnie pokruszyć w masło. Jajko wymieszać z żółtkami i drożdżami, dodać do okruchów i zagnieść na elastyczne ciasto. Gotowe ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
W czasie, gdy ciasto odpoczywa, przygotuj masę makową. Wlej mleko do rondla, dodaj cukier i doprowadź do wrzenia. Kiedy będzie gotowe, zdejmij z ognia i wymieszaj mak, rodzynki, cukier waniliowy, dżem, miód i startą skórkę z cytryny. Przed nałożeniem nadzienia całkowicie ostygnie.
Z ciasta uformować cztery jednakowe bułeczki, rozwałkować je niezbyt cienko, wypełnić masą makową i zwinąć.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i posmarować powierzchnię jajkiem. Pozostawić na półtorej godziny, następnie ponownie posmarować i piec w piekarniku o temperaturze 170°C przez ok. 35 minut na złoty kolor.
Jest to węgierski przepis, w którym mak otrzymuje należne mu miejsce.
Dobry produkt