🚨Uwaga: kończymy działalność w Polsce. 25 kwietnia to ostatni dzień na składanie zamówień! Po tym terminie kontakt z obsługą klienta będzie oczywiście wciąż możliwy.🚨
🗓 24.12.2018 👤 Sarah Klein

Grzane wino z superżywnością

Nie ma jarmarku bożonarodzeniowego bez grzanego wina! Dowiedz się wszystkiego, co musisz wiedzieć o robieniu własnego grzanego wina i o tym, jak zamienić je w prawdziwą superżywność.

Grzane wino z superżywnością

Coś podobnego do grzanego wina istniało już w czasach starożytnych. W tamtych czasach wino mieszano z miodem i różnymi przyprawami, takimi jak pieprz i szafran, a także dodawano prażone nasiona daktyli. Obecnie grzane wino jest tradycyjnie wytwarzane z białego lub czerwonego wina, aromatyzowanego przyprawami takimi jak skórka pomarańczowa, cynamon, goździki i kardamon. Podczas gdy czerwone grzane wino jest uważane za klasykę, białe grzane wino staje się coraz bardziej popularne.

Jeśli nie masz ochoty pić grzanego wina na mrozie na jarmarku bożonarodzeniowym, ale wolisz cieszyć się nim w domu i wypróbować nowe, ekscytujące wariacje, to w tym roku powinieneś zrobić je sam.

1. podstawy - odpowiednie wino

Zanim zdecydujesz się na poszczególne składniki grzańca, powinieneś najpierw znaleźć odpowiednie wino. Grzane wino produkowane przemysłowo zwykle zawiera dużo olejów fuzlowych i dużo rafinowanego cukru przemysłowego, aby je ukryć. Oleje fuzlowe powodują słynnego kaca następnego ranka i są oznaką niskiej jakości wina. Dlatego podstawą własnego grzanego wina powinno być przede wszystkim dobre wino wysokiej jakości.
Następnie należy zdecydować, jaki rodzaj grzańca chcemy przygotować. Istnieją zarówno białe, jak i czerwone wina grzane. Różnią się one głównie zawartością przypraw. Czerwone grzane wino ma raczej mocny, zimowy i okrągły smak, podczas gdy białe grzane wino ma lżejszy, mniej inwazyjny i delikatniejszy smak. Ponadto białe wino jest ogólnie postrzegane jako lżejsze i świeższe - z drugiej strony czerwone wino smakuje ciężej i mocniej.

2 Zaczynamy - podgrzej wino

Gdy już zdecydujesz się na wino, możesz zacząć je przygotowywać. W tym celu umieść jedną lub dwie butelki wina na dużej patelni i podgrzej je na średnim ogniu. Uwaga: Wino nie powinno się zagotować! Wynika to z faktu, że zawarty w nim alkohol stopniowo wyparuje, a wino straci swój smak.

3. szczegóły - wybór przypraw

Teraz nadszedł czas na dopracowanie grzanego wina. Tutaj wymagana jest kreatywność. Jednak nie wszystkie przyprawy równie dobrze pasują do czerwonego i białego grzańca.

Wskazówki dotyczące przypraw do białego grzańca

Nieco delikatniejsze białe grzane wino zachwyca przede wszystkim swoim raczej powściągliwym, niemal lekkim smakiem. Staje się ono szczególnie smaczne i owocowe, gdy wymiesza się je z około 250-500 ml soku jabłkowego. Dobrze komponuje się z przyprawami, takimi jak organiczna skórka cytryny, imbir lub kardamon. Białe grzane wino jest szczególnie ekscytujące w połączeniu z naszym proszkiem maca. Maca jest uważana za superżywność o właściwościach leczniczych i smakuje intensywnie, lekko pikantnie i egzotycznie, nadając napojowi niezwykły smak. Aby uzyskać nieco więcej słodyczy, można również dodać trochę cukru kokosowego do smaku. Odpowiednie odmiany wina to Riesling lub Chardonnay.

Wskazówki dotyczące przyprawiania czerwonego grzanego wina

Czerwone grzane wino charakteryzuje się pełnym aromatem i intensywnymi, zimowymi przyprawami. Staje się szczególnie aromatyczne z odrobiną soku z żurawiny lub granatu. Lekka kwasowość doskonale współgra ze słodkimi przyprawami, takimi jak cynamon cejloński lub wanilia. Odrobina naszego proszku z dzikiej ró ży również nadaje winu owocowy, słodki smak. Jeśli wolisz bardziej klasyczny smak, możesz po prostu dodać skórkę pomarańczową, goździki, cynamon i gałkę muszkatołową. Wino można również dosłodzić odrobiną cukru z kwiatów kokosa. Odpowiednie są odmiany takie jak Merlot lub Trollinger.

4. ostatni zryw - wymieszać, pozostawić do zaparzenia, gotowe!

W obu wariantach do płynu można dodać całe laski cynamonu lub laski wanilii, które należy usunąć przed spożyciem. Nadaje to winu jeszcze bardziej intensywny korzenny smak.
Przyprawy miesza się z podgrzanym winem i najlepiej pozostawić je do zaparzenia na około 30 minut. Najlepiej jest przykryć garnek podczas procesu infuzji.
Następnie można użyć chochli, aby przelać wino do dużego kubka i cieszyć się nim na gorąco. Świąteczny nastrój gwarantowany!


Zespół KoRo życzy Wesołych Świąt.

Pasujące produkty