🗓 01.11.2018 👤 Juliane Vogel 👌 Prosty

Jak zachować witaminy w owocach i warzywach?

Owoce i warzywa są idealne do uzupełnienia witamin. Ale czy wiesz, że zawartość witamin w nich może znacznie spaść w zależności od kilku czynników? W tym artykule podajemy kilka wskazówek, jak tego uniknąć.

Jak zachować witaminy w owocach i warzywach?

Twoje owoce przeszły wiele, zanim je kupiłeś

Nawet po zbiorach trwają naturalne procesy metaboliczne owoców i warzyw, w wyniku czego niezbędne składniki są stale uszczuplane.

Proces ten rozpoczyna się już podczas transportu Twoich owoców z miejsca uprawy do supermarketu. Jeśli nie dbasz o to, by kupować owoce i warzywa w sezonie i lokalnie, możesz być pewien, że przebyły one już setki, jeśli nie tysiące kilometrów, zanim dotarły do Ciebie. Weźmy na przykład mango - często zbiera się je przed osiągnięciem dojrzałości i dojrzewa podczas transportu. Zanim dotrą do Twojej kuchni, straciły już wiele swoich witamin. Ale dzięki odpowiedniemu przechowywaniu ich w domu, można zapewnić sobie zachowanie pozostałych witamin.

pr-server-vitaminesKQ03QkKghvBXc

Wszystko zaczyna się od właściwego przechowywania

Każdy owoc i warzywo ma inne wymagania dotyczące przechowywania. Niektóre owoce i warzywa po zbiorze nadal dojrzewają, np. banany, awokado czy pomidory. Dlatego najlepiej nie przechowywać ich w lodówce.

Ogórki, cukinie i papryka lubią chłód, dlatego powinny być przechowywane w lodówce. To samo dotyczy warzyw liściastych, takich jak sałata, szpinak i świeże zioła. Ziemniaki należy również przechowywać w chłodnym otoczeniu, najlepiej w piwnicy lub suterenie. Najważniejsze jest, aby chronić je przed promieniami słonecznymi, jeśli jest to trudne, można je zawinąć np. w gazetę.

Nie należy przechowywać cebuli i czosnku w lodówce! Sprzyja to powstawaniu pleśni. Najlepiej przechowywać je w suchym i przewiewnym miejscu.

Nie ma też sensu przechowywać jabłek i gruszek w lodówce, można je przechowywać w piwnicy, z dala od światła. Owoce cytrusowe nie lubią zimna i wolą środowisko, które przypomina im kraj pochodzenia, dlatego można je przechowywać w temperaturze pokojowej. Owoce pestkowe, takie jak brzoskwinie i śliwki, najlepiej spożywać szybko i przechowywać w temperaturze pokojowej.

Właściwy preparat do uzupełnienia witamin

Nie wszystkie nasze produkty można jeść na surowo, niektóre wymagają gotowania lub są po prostu lepsze do jedzenia na ciepło.

Należy jednak zwrócić uwagę na czas gotowania, aby maksymalnie go skrócić. Im bardziej gotujesz swoje jedzenie, tym więcej witamin traci. Nie ustawiaj płyt grzewczych na maksymalną moc, a zamiast tego doprowadź wodę do delikatnego wrzenia. Woda do gotowania gromadzi składniki odżywcze utracone podczas gotowania Twoich potraw, szkoda byłoby je wyrzucić! Dlaczego nie wykorzystać tej wody do przygotowania zup lub sosów?

Aby gotować łagodniej i zachować jak najwięcej witamin i składników odżywczych, rozważ gotowanie na parze! Polega ona na gotowaniu warzyw w ich własnych sokach z niewielką ilością wody i bez tłuszczu.

Kolejna rada to gotowanie wszystkich potraw na świeżo i nie przygotowywanie ich ze zbyt dużym wyprzedzeniem. Jeśli trzymasz je zbyt długo i ciągle je podgrzewasz, tracisz wiele witamin. Potrawy, które właśnie umyłeś i obrałeś, gotuj bezpośrednio i nie trzymaj ich zbyt długo w lodówce.

Nadmierne lub długotrwałe mycie może również prowadzić do utraty witamin. Obieranie warzyw też nie jest rozwiązaniem: wiele witamin jest ukrytych właśnie pod nimi.

Aby wchłonąć witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, możesz dodać kilka kropeloleju MCT do swoich surowych warzyw.

Uzupełnij składniki odżywcze dzięki suszonym owocom

Suszone owoce są dobrą słodką przekąską i zawierają niewiele kalorii, ale wiele składników mineralnych, takich jak wapń i fosfor, a także witamin. Witaminy, takie jak witamina C, są wrażliwe na ciepło, więc podczas suszenia owoce stracą ich część. Ale ich wysoka zawartość błonnika pomoże w trawieniu. Nie należy jednak zastępować wszystkich świeżych owoców owocami suszonymi. Ich niska kaloryczność nie jest na dłuższą metę pełnowartościową alternatywą. Ale to też nie powinno Cię zniechęcać: suszone owoce mają wiele korzyści zdrowotnych i są dobrą alternatywą, jeśli nie masz w domu świeżych owoców. A poza witaminą C większość witamin przechowuje się w suszonych owocach.

Pasujące produkty